Nástroje eHealth mají být v Česku hotové do poloviny roku 2025

0
37
nastoje_eHealth
Foto: Freepik.com

Nástroje pro digitalizaci zdravotnictví chce mít ministerstvo zdravotnictví hotové do poloviny roku 2025. Následně se otestují v ostrém režimu. Od ledna 2026 má být systém plně funkční v praxi. K eHealth i Česko zavazuje evropská směrnice.

Elektronické žádanky, výsledky laboratorních a jiných vyšetření či propouštěcí zpráva z nemocnice by se měly v polovině roku 2026 stát běžnou praxí i v českém zdravotnictví. Některé z nástrojů eHealth, jež mají dát základy k napojení se na jednotný evropský systém zdravotních dat EHDS [European Health Data Space], schválila v novele zákona o elektronizaci zdravotnictví vláda na svém středečním jednání [2.10.].

„Všechny systémy musí být hotové do poloviny roku 2025, následně se budou testovat v ostrém zdravotnickém provozu,“ uvedl k nástrojům digitalizace zdravotnictví po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Už nyní se podle něj některé dílčí nástroje eHealth pilotují a nové se dále vystavují. Ostré testování podle ministra bude probíhat do konce roku 2025 tak, aby od ledna 2026, kdy začne platit novela, byly v ní zakotvené nástroje plně funkční.

Digitalizaci zdravotních údajů spravuje nové centrum

Kvůli výstavbě a správě projektů digitalizace zdravotnictví resort vytvořil Národní centrum elektronického zdravotnictví.

„Nyní postupně zahajujeme realizaci pilotních projektů digitalizace zdravotnictví, abychom je otestovali v provozu a vyladili případná slabá místa. Do konce roku 2025 zrealizujeme všechny pilotní projekty,“ uvedl k práci centra jeho ředitel Petr Foltýn.

EHDS nemá smysl uspěchat, říká Thomas Brookland z EFPIA

Ten zároveň potvrdil slova ministra Válka o tom, že v druhé polovině roku 2026 mají být podle stávajících plánů všechny systémy elektronického zdravotnictví plně funkční. A dají základy k napojení na jednotný unijní prostor pro správu zdravotnických dat.

Loni a letos ministerstvo vypsalo výběrová řízení na dodavatele IT systémů pro eHealth. Podle ministra Válka jde o sedm rámcových smluv celkem za 600 milionů korun.

„Vše bylo řádně vysoutěženo,“ ubezpečil veřejnost o dodržení pravidel veřejného tendru.

Nástroje eHealth se naplno rozjedou v roce 2026

Konkrétně tito dodavatelé připraví, odpilotují a do ostré praxe zavedou celkem dvacet projektů týkající se elektronizace zdravotních dat.

Půjde o rozšíření kmenového registru pacientů o data stažená z registrů ministerstva dopravy a vnitra. Díky nim se lékaři dostanou k údajům o řidičském oprávnění u pacientů a také o tom, zda jsou držiteli zbraní.

Do roku 2026 se dále mají do praxe postupně zavést elektronické žádanky na vyšetření.

„Dnes je ten systém nastavený a spuštěný tak, že žádanka o jakékoli vyšetření půjde elektronicky z toho zařízení. A automaticky se nahraje do informačního systému poskytovatele,“ nastínil budoucí praxi ministr Válek.

Zdravotní data začnou lékaři elektronicky sdílet až od roku 2026

V následujících měsících se podle něj rozšíří i údaje nahrávané do EZKarty, do níž se nyní stahují podaná povinná očkování.

Dále se počítá se zavedením takzvaného emergentního záznamu, do kterého nahlédnou zdravotníci záchranné služby a zřejmě i praktičtí lékaři. Uvidí v něm například to, jaké léky pacient užívá, jeho krevní skupinu, údaje o alergiích a také výsledky vyšetření. Praktický lékař se v něm dozví, jaká preventivní vyšetření jeho pacient absolvoval a kdy. Nebo i výsledky z provedených vyšetření včetně preventivních screeningů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here