Český výrobce generik VÚAB investuje do vývoje léků na rakovinu

0
99
cesky_vyrobce_VUAB
Ilustrační foto: Freepik.com

Český výrobce generik VÚAB Pharma má také vlastní výzkum a vývoj. V něm se zaměřuje na vývoj inovativních protinádorových přípravků a daří se mu. Firma známá pro svou dřívější výrobu penicilinu letos slaví 75 let od založení.

Je to pětasedmdesát let, kdy se v tehdejším Československu v Roztokách u Prahy začal vyrábět penicilin. A šlo o první jeho produkci ve střední Evropě. Dnes už se významné antibiotikum v tamní továrně sice nevyrábí, ale produkce léčivých přípravku v ní je i dnes, a sice pod hlavičkou farmaceutické firmy VÚAB Pharma. Ta na území Česka vyrábí nejen léky, ale i účinné látky. Takových firem už dnes v Česku, ale ani v Evropě moc není, to kvůli technologické a energetické náročnosti výroby, kdy se kvůli úsporám většina produkce přemístila na asijský kontinent.

„Jako jediný český výrobce životně důležitých léčiv, například k léčbě šokových stavů, anestetik pro chirurgické zásahy či nitrožilních širokospektrých antibiotik, a účinných látek jako dacarbazin [léčba zhoubných onemocnění] či nystatin [léčba kvasinkové infekce], hrajeme klíčovou roli,“ nastínil portfolio produkovaných léčiv při příležitosti 75letého výročí VÚAB Pharma její generální ředitel Miloslav Dvořák.

VÚAB Pharma provozuje výrobní závody v Roztokách u Prahy, v Brně a v Českých Budějovicích. Portfolio firmy založené v roce 1949 zahrnuje produkci suchých injekcí ve formě prášku, výrobu cytostatických látek používaných při léčbě nádorových onemocnění a výrobu nystatinu. To je látka mimořádně účinná proti kvasinkovým plísním.

Více než 78 procent produkce společnosti míří na export včetně náročného amerického trhu. VÚAB je součástí průmyslové skupiny SAFICHEM GROUP.

Český výrobce léků VÚAB cílí i na onkologické přípravky

I když se VÚAB zaměřuje převážně na produkci generických léčiv, tedy těch po uplynutí patentové ochrany, firma provozuje a investuje i do vlastního výzkumu a vývoje. A vypadá to, že se jí v něm i daří. Jeden z jejích výzkumných projektů pokročil do druhé fáze klinického hodnocení. Jde o nový typ přípravku k léčbě rakoviny, který by mohl mít vyšší účinnost a méně nežádoucích účinků a podávat by se mohl v tabletách, nikoli nitrožilně.

„Osobně jsem hrdý na to, že ve VÚAB Pharma nejen pokračujeme v tradici výroby léčiv, ale sázíme i na výzkum a vývoj pro posílení naší role v budoucnosti,“ říká k vývoji nových terapeutik Miloslav Dvořák.

CZECRIN se zapojí do opětovného rozhýbání klinických studií v Česku

Jedním z hlavních projektů výzkumného a vývojového centra VÚAB jsou podle něj nové platinové přípravky k léčbě nádorových onemocnění. Takzvané platnaté komplexy, jako jsou Cisplatina nebo Oxaliplatina, jsou důležité přípravky pro léčbu rakoviny. Také ale vykazují nežádoucí účinky, mohou vést k rezistenci nádoru, a především se podávají pouze v infúzi.

Oproti tomu nové platičité komplexy vyvinuté VÚAB podle dosavadních výsledků ukazují na vyšší účinnost, méně nežádoucích reakcí. A pacienti by je mohli užívat perorálně, tedy ústy. Což by jim umožnilo i léčbu v domácím prostředí, kdy by pro ni nemuseli dojíždět do onkologických ambulancí či stacionářů.

Rozšíření spolupráce VÚAB ve vývoji nového léku

Podle Dvořáka je perorální forma léku zcela revolučním příslibem lepší spolupráce pacientů a mnohem širšího uplatnění této látky v léčbě různých typů rakoviny.

Dosud veškeré náklady spojené s vývojem a testováním tohoto léku pokryla společnost VÚAB z vlastních zdrojů, částečně z výzkumných grantů. Pro další fáze testování, zejména fázi III, už ale zvažuje spolupráci s další významnou farmaceutickou firmou.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

 

Jak ale podotýká vedení společnosti, vývoj je extrémně nákladný a v jakékoliv jeho fázi se může ukázat jako slepá ulička. Na druhou stranu úspěšné výsledky by přinesly obrovský pokrok v léčbě rakoviny.

Výzkumníci firmy pracují na vývoji platičitého komplexu již od roku 2012 a v roce 2022 došlo na klinické testy tohoto přípravku. Lék prochází klinickým testováním v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here