Na LF UK v Plzni nastoupí radiologičtí asistenti. Zájem je o zubní lékařství

0
454
radiologicti_asistenti
Foto: LF UK Plzeň

Radiologičtí asistenti prvně nastoupí do magisterského programu na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy [LF UK] v Plzni. Ke studiu se přihlásilo 108 studentů, nastoupí jich 24. Velký zájem i letos byl o studium lékařství a stomatologie.

Nově otevřený magisterský program s názvem Zobrazovací a ozařovací technologie v radiodiagnostice, nukleární medicíně a radioterapii připraví specialisty podle vedení fakulty na vstup do klinické praxe. Program je určen absolventům bakalářského programu. Fakulta vypsala do dvouletého magisterského oboru 20 studijních míst, na která se přihlásilo 108 studentů. Nakonec jich ke studiu nastoupí čtyřiadvacet. Akademický rok vysokoškolákům začíná dnes 1. října.

„Toto studium jsme na naší fakultě připravili v návaznosti na poptávku pracovišť z oblasti zobrazovacích technologií v radiodiagnostice po pracovnících, kteří budou schopni vysoce specializovaných diagnostických výkonů a samostatného rozhodování a výkonů,” vysvětlil důvody otevření navazujícího programu proděkan pro výuku magisterských studijních programů a pro výuku nelékařského zdravotnického personálu LF UK v Plzni Jiří Ferda.

Navýšení kapacit studijních míst u nelékařských zdravotnických oborů je i jedním z úkolů Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. U všeobecných zdravotních sester je důvodem jejich vysoký průměrný věk a nedostatečná mezigenerační obměna, kdy větší část z nich odejde v blízkých letech do penze. Na trhu práce bude tato pracovní síla chybět. Po radiologických asistentech roste poptávka i vzhledem k rozšiřování preventivních programů v onkologii a vyššímu počtu pacientů, kteří se léčí s rakovinou, a i se z ní vyléčí.

Radiologičtí asistenti, záchranáři i sestry systému chybí

Proto ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s resortem školství připravilo finanční podporu pro vysoké školy, které navýší kapacity studentských míst v praxi nejvíce chybějících oborů. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] je v tomto programu vyčleněno 420 milionů korun.

„Peníze v rozpočtu už jsou a dostal je pan ministr Bek pro vysoké školy,” uvedl.

Ministři Válek a Bek se dohodli na navýšení kapacit nelékařských oborů

Nyní podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] chybí zdravotníci v oborech všeobecná sestra, radiologický asistent nebo zdravotnický záchranář. Tyto obory ve vysokém školství dostanou i nejvyšší podporu.

Od chystaného programu si resort podle dřívějšího vyjádření jeho zástupců slibuje v budoucích dvanácti letech navýšit kapacity na fakultách v ošetřovatelských oborech. Dále i v oborech záchranářství, radiologická asistence a nutriční terapie, to o 20 až 40 procent.

O medicínu je pořád obrovský zájem

I letošní počty uchazečů o studium medicíny na LF UK v Plzni dokládají obrovský zájem o obor. Podle vedení fakulty se letos o přijetí na plzeňskou lékařskou fakultu ucházelo rekordních 3 600 zájemců. Do prvního ročníku fakulta přijala 299 studentů všeobecného lékařství. Ti mají před sebou šest let studia. Dalších 46 studentů se dostalo na pětileté studium zubního lékařství.

Také v Plzni se studují lékařské obory v angličtině. Do začínajícího akademického roku se na všeobecné lékařství zapsalo 94 a na zubní lékařství devětadvacet zahraničních studentů.

„Těší nás zejména zvýšený počet zapsaných studentů do anglického programu zubního lékařství. Potvrdil se tím trend postupně se zvyšujícího zájmu o tento obor v posledních letech,” řekla proděkanka pro přijímací řízení v anglickém jazyce Jitka Kuncová.

Ve zdravotnictví u nás zůstává přes 90 % českých absolventů medicíny

Na šestiletý studijní program Všeobecné lékařství se přihlásilo 2 461 zájemců. To je osminásobný přetlak proti předpokládanému počtu přijatých studentů. O pětileté Zubní lékařství, kam se přihlásilo 1 037 lidí, je zájem téměř dvaadvacetinásobný. Na fakultě studuje kolem dvou tisíc studentů. Programy dokončí asi 75 procent studentů, kteří nastoupí do prvního ročníku. Mezi absolventy jsou asi dvě třetiny žen a třetina mužů.

Nový kampus LF UK v Plzni vyšel na 2,36 mld. Kč

Velký zájem o studium na LF UK v Plzni umocňuje i atraktivita studijních prostor. Fakulta na podzim 2022 otevřela nový kampus UniMeC vedle fakultní nemocnice na Lochotíně za 2,36 miliardy korun. Do centra se přesunula veškerá teoretická výuka budoucích lékařů, která byla dříve složitě rozptýlena v několika budovách města.

V nové sedmipodlažní budově je devět výukových ústavů, děkanát, menza, odborná knihovna a studovny. V centru jsou tři posluchárny, 23 místností na praktika a semináře, vyšetřovny s ambulancemi a 29 laboratoří. Součástí kampusu je dvoupatrová garáž umístěná v jeho podlaží. V budově fungují špičkové technologie. Například simulační centrum, ve kterém studenti nacvičují reálné zákroky na figurínách.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here