Černý kašel: Souběh více infekcí hrozí až fatální komplikací

0
1066
cerny_kasel
Foto: Freepik.com

S nástupem podzimu a šíření respiračních nemocí se očekává i nárůst pacientů s černým kašlem. Což potvrzují už i poslední týdny, kdy se černý kašel nově vyskytl v průměru u 670 osob za týden. Rizikem je souběh infekcí.

I když počet hlášených případů černého kašle vykazuje v posledních týdnech klesající trend, zdravotní instituce upozorňují, že s nástupem chladného počasí a vyšší nemocnosti mezi lidmi se zvýší i počty nakažených černým kašlem.

„V posledních čtyřech týdnech jsme evidovali průměrně 673 nových případů za týden. Počet hlášených případů se pohyboval od 608 do 728 případů,“ uvádí ve svém přehledu o epidemiologické situaci kolem černého kašle Státní zdravotní ústav [SZÚ].

V porovnání se údaji o šíření černého kašle v srpnu a předchozích měsících data SZÚ ukazují, že šíření černého spíše v prvních zářijových týdnech ustupovalo. V srpnu dosahoval průměr nově nakažených 735 případů za týden.

„Počet vykázaných případů pertuse postupně pomalu klesá,“ potvrzuje SZÚ.

Přesto od ledna do 29. září do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] přibylo podle dat SZÚ přes 32 tisíc případů černého kašle [pertuse]. Jedenáct osob letos s černým kašlem zemřelo. A jak uvedlo minulý týden ministerstvo zdravotnictví, s ohledem na cirkulaci původce nákazy v populaci očekává v následujících měsících nárůst případů.

Černý kašel: Souběh více infekcí hrozí fatální komplikací

Pracovníci SZÚ zároveň upozorňují na riziko takzvaného souběhu infekcí v přicházející sezonně nemocí. Kdy se mezi lidmi více rozšiřují virová, ale i bakteriální onemocnění, jako je černý kašel, vzdušnou cestou. To znamená často i jen kýchnutím a kašláním.

Podle SZÚ s nastupující sezónou respiračních infekcí lze předpokládat, že osoby s chronickým onemocněním a senioři, kteří jsou křehčí a náchylnější k infekcím obecně, mohou mít souběh více infekcí. A ty mohou, jak uvádějí, být vážnou až fatální komplikací.

Černý kašel se mezi lidmi stále šíří, zemřela 3měsíční holčička

Těmto osobám doporučují zvážit očkování nebo by jim podle nich měl jejich ošetřující lékař doporučit očkování proti vybraným onemocněním. Jako jsou chřipka, covid-19, pneumokoky a zmiňované pertuse.

„Zejména pokud jsou tyto osoby institucionalizovány,“ dodává SZÚ.

Což znamená, že žijí v pobytovém zařízení, jako jsou domovy pro seniory nebo dnes častější domovy pro seniory se zvláštním režimem.

Starším lidem a pacientům s dlouhodobým onemocněním doporučuje očkování proti covidu-19 a chřipce i vedení ministerstva zdravotnictví. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] se stačí domluvit se svým praktickým lékařem nebo se objednat do očkovacího centra.

Státní zdravotní ústav potvrdil další dvě úmrtí na černý kašel u seniorů

Ministr očkování doporučuje hlavně lidem ve vyšším riziku závažného průběhu nebo se zvýšeným rizikem hospitalizace. Většinou jde o osoby nad 60 let a osoby s chronickými onemocněními. Doplňuje, že letos se u nás proti černému kašli naočkovalo téměř 200 tisíc osob starších 19 let. To je oproti stejnému období loni více než osminásobný nárůst.

Proti chřipce a covidu-19 už se očkuje

Hlavní hygienička ČR a ředitelka SZÚ Barbora Macková minulý týden uvedla, že vakcín proti covidu a chřipce pro přicházející sezonu nemocnosti je u nás dostatek.

„Proti covidu-19 je k dispozici 700 tisíc dávek, proti chřipce 900 tisíc dávek. Očkovat se můžete jak u praktických lékařů, tak v očkovacích centrech zdravotnických zařízení,“ uvedla Macková.

Černý kašel v Česku zrychlil, vakcíny přichází z Kanady a Francie

Stejně tak je podle ní dostatek vakcín proti černému kašli pro děti i dospělé. I toto očkování vzhledem k očekávanému většímu šíření pertuse stojí za zvážení.

„A proto bych chtěla vyzvat veřejnost i k tomuto očkování, zejména rodiče, aby nechali očkovat své děti v rámci pravidelného očkování i přeočkování ve vyšším věku. Doporučujeme také očkování těhotných a osob v úzkém kontaktu s malými, dosud neočkovanými dětmi,“ řekla Barbora Macková

Rovněž připomíná, aby lidé s respiračním onemocněním zůstali doma. A i tam si zakrývali ústa při kašlání, kýchání a pokud jdou k lékaři nebo kamkoli na veřejnost, aby si nasadily respirační masku.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here