V Libanonu je v pohybu skoro čtvrt milionu lidí, bez jídla a ubytování

0
302
Libanonu
I takto utíkají lidé z Libanonu před izraelským bombardováním do sousední Sýrie. / Foto: UNHCR

Z Libanonu do Sýrie uprchlo kvůli izraelskému bombardování přes 50 tisíc lidí, 80 procent z nich jsou Syřané, kteří do Libanonu utekli před občanskou válkou ve své vlasti. Uvnitř celého Libanonu je v pohybu přes 200 tisíc lidí.

O situaci v Libanonu a na jeho hranicích se Sýrií z pohledu migrace promluvil v sobotu 28. září vysoký komisař OSN pro uprchlíky [UNHCR] Filippo Grandi. Podle něj se počty vnitřně vysídlených osob v Libanonu blíží čtvrt milionům a dalších více než 50 tisíc lidí před vzdušnými útoky ze strany Izraele uteklo do sousední Sýrie.

„Více než 50 000 Libanonců a Syřanů žijících v Libanonu nyní přešlo do Sýrie. Prchají před izraelskými leteckými útoky. Více než 200 tisíc lidí je navíc vysídleno uvnitř Libanonu,” uvedl Grandi na síti X.

V koordinaci s vládami obou zemí probíhají humanitární operace, včetně pomoci ze strany UNHCR, pracovníků Červeného půlměsíce Sýrie a dalších humanitárních organizací.

„Nejnutnější potřeby jsou nyní voda, přístup ke zdravotním službám, jídlo a přikrývky. Tyto potřeby se z velké části zajišťují díky zásobám, které jsme měli my i další partneři na skladě, ty ale bude potřeba doplnit,“ řekl Gonzalo Vargas Llosa, představitel UNHCR v Sýrii.

Cholera se šíří a způsobuje komunitní umírání, ale nemusela by

Jeho organizace pomáhá i s přepravou zranitelných lidí, jakou jsou staří lidé, děti a matky s malými dětmi, z hranice mezi zeměmi do bezpečí.

Vargas Llosa se pohybuje na syrské straně hranice s Libanonem a počátkem minulého týdne k situaci na nich uvedl: „Strávil jsem den na syrské straně hranice s Libanonem. A viděl jsem tisíce Syřanů a Libanonců prchající před eskalujícím násilím v Libanonu.“ 

Čtvrt milionu lidí v Libanonu utíká před válkou

Mluvčí UNHCR agentuře AFP upřesnil, že celková bilance vysídlených osob v Libanonu činí přes 211 tisíc, z toho 118 tisíc jich opustilo své domovy od pondělí minulého týdne. Tedy poté, kdy Izrael razantně zintenzivnil své vzdušné údery proti Hizballáhu na libanonském území. Izraelská armáda tvrdí, že militantní šíitské hnutí často ukrývá či uskladňuje své rakety, odpalovací zařízení a jiné zbraně v obytných domech. Civilní obyvatele těchto míst s tímto odůvodněním na začátku minulého týdne vyzval Izrael k rychlé evakuaci.

Lidé opustili své domovy na jihu Libanonu již dříve. Mnozí krátce poté, kdy se loni v říjnu Hizballáh a izraelská armáda začaly denně ostřelovat přes hranici. Hnutí Hizballáh tvrdí, že s tím 8. října začalo v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda zahájila ofenzivu v odvetě za útok palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

Ve světě je rekordních 110 milionů nuceně vysídlených lidí

V Izraeli zase zůstává evakuováno přibližně 60 000 obyvatel obcí a měst na severu země. Jejich návraty domů si vláda Benjamina Netanjahua vzala jako jeden z hlavních cílů.

Izraelská armáda začala minulý týden v pondělí [23.9.] s masivním ostřelováním libanonského území od roku 2006, kdy vedla s Hizballáhem druhou válku. V Libanonu v minulém týdnu podle místních úřadů zemřelo přes 700 lidí včetně žen a dětí. Není však jasné, kolik je mezi oběťmi členů Hizballáhu. Při pátečním útoku na jižní předměstí Bejrútu zabil Izrael vedle několika velitelů Hizballáhu dlouholetého vůdce hnutí Hasana Nasralláha.

Co se stalo v Libanonu

Politické spory, 15 let občanské války [1975-1990] a vážné ekonomické problémy v posledních letech ochromily centrální moc státu v Libanonu a zároveň posílily milice. Z některých se staly politické strany. Nejsilnější z milicí, která je také politickou stranou, je hnutí Hizballáh. To vede od 80. let minulého století ozbrojený boj s Izraelem.

Libanon kvůli politickým sporům nemá skoro dva roky zvoleného prezidenta. Úřadující hlavou státu je od konce října 2022 premiér Nadžíb Mikátí, jehož vláda je také úřednická. Státní úřady v zemi jsou paralyzované a obyvatelé od nich žádnou pomoc ani nečekají.

Na migrační vlnu je připraven i Kypr, uvedla jeho vláda. Ta už v srpnu oznámila, že aktivovala evakuační plán ESTIA, který má v pohotovosti od loňského října, kdy začala válka v Pásmu Gazy. Tento plán země využila například v roce 2006. Tehdy dlouhodobý konflikt Izraele s Hizballáhem přerostl v měsíční válku. Tehdy Kypr z Libanonu evakuoval tisíce cizinců.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here