SIM centrum 1. LF UK nakoupí nové přístroje za 20 mil. Kč

0
97
centrum
Foto: Archiv 1. LF UK

Centrum medicínských simulací 1. lékařské fakulty UK [1. LF UK] pořídí vybavení za bezmála 20 milionů korun. Půjde o špičkové simulátory ultrazvuku, ventilace a laparoskopický simulátor. Výukové přístroje využijí studenti napříč odbornostmi.

Nové moderní simulační přístroje pořídí Centrum medicínských simulací [SIM centrum] z evropských prostředků získaných z Národního plánu obnovy [NPO]. I z něj, přesněji z výzvy „Posílení a rozvoj kapacit simulačních center“ vypsané Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR], se dají načerpat peníze na pořízení moderních výukových přístrojů. SIM centrum pod vedením přednosty Fyziologického ústavu 1. LF UK doc. Mikuláše Mlčka ve výzvě uspělo a získalo z ní téměř 20 milionů korun.

Protože, jak sám doc. Mlček říká, simulační výuka [foto vpravo, zdroj: 1. LF UK] je jednou z nejinteraktivnějších metod vzdělávání v medicíně, a je příkladem moderních výukových trendů. Typickými didaktickými metodami jsou podle něj samostatné řešení problémů a práce v malých skupinách. Dále realistické provádění úloh, reflexní učení s důrazem na porozumění souvislostem a uvedení znalostí v praxi.

„Takový styl výuky bohužel ani v medicínských oborech zdaleka nepatří mezi standardy. Mezinárodní zkušenosti ale jasně potvrzují, že vede k lepší připravenosti absolventů na klinickou praxi,“ říká k výuce v simulačních centrech docent Mlček.

Centrum medicínských simulací [SIM centrum] 1. LF UK funguje v budově Fyziologického ústavu na Albertově. A podle docenta Mlčka patří k nejlépe vybaveným výukovým pracovištím svého druhu v České republice.

„Hi-end“ přístroje pro SIM centrum za 20 mil. Kč

Z peněz získaných z NPO Centrum plánuje pořídit nejmodernější simulační přístroje pro výuku mediků a lékařů v atestačním vzdělávání. V centru dnes funguje osm multifunkčních simulačních učeben. A další prostory pro nácvik technických dovedností.

Konkrétně se SIM centrum brzy rozšíří o nejmodernější takzvané „hi-end“ simulátory ultrazvuku, simulátor ventilace a laparoskopický simulátor. Podle docenta Mlčka poslouží nejen tyto simulátory medikům ve výuce interních, chirurgických a intenzivních oborů, to ještě, než vstoupí do ostré klinické praxe. Výuka v centru je provázaná s výukou bakalářských a magisterských programů i v rámci postgraduálního studia.

Ve zdravotnictví u nás zůstává přes 90 % českých absolventů medicíny

Jako pacienti v SIM centru slouží čtyři sofistikované figuríny řízené počítačem, jde o takzvané pacientské simulátory. Ty imitují dech, puls, srdeční aktivitu a další funkce lidského těla. K simulátorům se dají připojit různé diagnostické i lékařské přístroje, pomocí nichž medici provádějí léčebné zákroky a monitorují, jak na ně figuríny reagují.

Jednotlivé praktické dovednosti studenti trénují i na specializovaných trenažérech a modelech. Například pro zajištění dýchacích cest, zavedení centrálního žilního katetru, odběr žilní i tepenné krve, ultrazvukem řízenou katetrizaci, intraoseální přístup, hrudní punkce a drenáž, lumbální punkce a další zdravotní výkony.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here