Lékárníci v petici žádají rovnou dostupnost léků v lékárnách

0
90
lekarnach
Ilustrační foto: Freepik.com

Petici lékárníků, kteří v ní žádají zajištění rovné dostupnosti léčiv ve všech lékárnách, podepsalo podle iniciátorů petice přes 12 500 lidí. Na internetu ale má 450 podpisů. Iniciátoři petice žádají reformu regulované části trhu s léky.

Podle petičního výboru aktuálně navržené změny v oblasti regulovaného trhu s léčivy ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] neřeší situaci s nedostatkem léčiv.

„Možným důsledkem přijetí těchto změn, je diskriminace až zánik nezávislých lékáren, které poskytují zdravotní služby na vesnicích a malých městech a zvýhodňování řetězcových struktur v lékárenství,“ píše se v petici, kterou v úterý [24.9.] projednal sněmovní Petiční výbor.

Za peticí stojí spolek Vaši lékárníci. Podpisové archy podle něj poslalo 97 lékáren, kde je podepisovali lékárníci a jejich pacienti.

Regulovaný trh v léky je v Česku nefunkční, uvádí petice

V petici její iniciátoři požadují, aby vláda a ministerstvo zdravotnictví zajistilo rovnou dostupnost na lékařský předpis vázaných léčiv ve všech lékárnách. To bez rozdílu a současně bez narušování soutěže mezi lékárnami, uvádí. Regulovanou část lékového trhu v Česku považují za nefunkční.

Stejně tak v textu petice upozorňují na oblast stanovování cen a úhrad u léků na předpis, tedy s plnou nebo částečnou úhradou od zdravotních pojišťoven. Usilují tak o zavedení jednotných doplatků na předepsané léky. Argumentují, že se tak pacient dozví výši doplatku již ve chvíli, kdy mu lékař daný lék předepíše ještě v ordinaci.

„A tím budou tyto platby pod veřejnou kontrolou,“ píše se v petici.

Změny úhrad léků z pojištění překvapují lékárny i pacienty

Stát má podle lékárníků zapojených do petice garantovat rovné podmínky pro poskytování lékárenské péče. A především tím garantovat i širokou a všeobecnou dostupnost léčiv pro všechny obyvatele.

„Požadujeme zásadní a kompletní reformu legislativy zabývající se regulací trhu s léčivy a plateb od zdravotních pojišťoven, které jako jediné mají právo vstupovat do jednání s výrobci léčiv, a šetřit tak finanční prostředky systému,“ uvádí se v petici.

Ministerstvo zdravotnictví se Rx výdeje léků nebojí. A to už 12 let

V dokumentu část lékárníků dále upozorňuje, že systém veřejného lékárenství v Česku je podfinancovaný. A je třeba i v něm zohledňovat růst spotřebitelských cen v zemi. Současná legislativa podle nich ohrožuje existenci nezávislých lékáren, zejména na venkově a malých městech, uvádí petice.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here