Krajskou zdravotní opouští jako ředitelka Soharová. Mluví i o volbách

0
216
zdravotni
MUDr. Taťána Soharová v KZ pracuje od srpna 2023, zkraje působila na pozici projektové manažerky. Šest let řídila ve Všeobecné zdravotní pojišťovně úsek se zaměřením na lékovou politiku zdravotní pojišťovny, ceny a úhrady zdravotnických prostředků a vedla také preventivní programy ve společnosti Akeso holding. Je absolventkou 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. / Foto: KZ

Generální ředitelka Krajské zdravotní [KZ] Taťána Soharová skončí v jejím čele k 30. září. Do vyhlášení výběrového řízení na nového generálního ředitele/ku povede Krajskou zdravotní náměstek pro řízení zdravotní péče Jiří Laštůvka.

V tiskové zprávě to oznámila Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji zaměstnává přes osm tisíc lidí. Proč končí Taťána Soharová jako generální ředitelka KZ už k poslednímu dni měsíce září? Ona sama to vysvětlila takto: A nyní chci dát novému představenstvu, které vznikne po letošních krajských volbách, prostor najít nového ředitele, který Krajskou zdravotní bude řídit minimálně po celé volební období.“

Na svém odchodu se již dohodla s představenstvem společnosti. Rovněž doplnila, že splnila svoji misi vyvést Krajskou zdravotní z krize po únorové kauze, kdy společnost přišla o generálního ředitele.

„Svou misi považuji za úspěšnou. Podařilo se především společnost stabilizovat zevnitř, nastavit některé nové kontrolní procesy, zrealizovat a reagovat na audity, které jsme v únoru slíbili. A také zahájit některé nové stavby a rekonstrukce, třeba porodnici v Litoměřicích,“ vyjmenovala své úspěchy Taťána Soharová.

Kauza Krajské zdravotní ukazuje na manipulace se zakázkami

Skutečnostní je, že letos 19. února Policie ČR zadržela deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Představenstvo Krajské zdravotní okamžitě odvolalo generálního ředitele Petra Malého, který byl mezi zadrženými, to spolu s obchodním náměstkem Pavlem Voralem. Administrativní budovu KZ v Ústí nad Labem policie uzavřela na celý den. Národní centrála proti organizovanému zločinu [NCOZ] zasahovala rovněž v Nemocnici Jihlava. Jejím zřizovatelem je Kraj Vysočina. Řízením krajské společnosti poté představenstvo pověřilo lékařku Taťánu Soharovou.

Krajská zdravotní: Jak dopadly volby v Ústeckém kraji

Odchod Soharové z funkce ředitelky vysvětluje předseda představenstva Krajské zdravotní Jakub Komárek tím, že právě „nyní“ nastal čas, kdy představenstvo musí najít nového generálního ředitele/ku, a to co nejdříve.

Paní doktorce Soharové musím velmi poděkovat za veškerou práci, kterou pro společnost odvedla. Její zápal a nasazení bude chybět. Ať už to bylo pro dceřinou společnost KZ jednodenní chirurgie a ambulance s.r.o. nebo v roli generální ředitelky,“ doplnil Komárek.

Jakub Komárek převzal vedení Krajské zdravotní

Jeho vyjádření překvapuje, protože v krajských volbách se v Ústeckém kraji neodehrálo žádné překvapení. V kraji vyhrálo hnutí ANO krajské volby dokonce potřetí za sebou. Přesto podle Komárka Krajská zdravotní potřebuje v čele silnou osobnost se zkušenostmi z řízení velkých společností.

„Generální ředitel nebo ředitelka budou vybráni poté, co nová Rada kraje jmenuje nové představenstvo společnosti,“ vyjasnil.

Jasno o koalici, která povede Ústecký kraj v příštích čtyřech letech, by mělo být v těchto dnech. Richard Brabec, lídr ANO a vítěz krajských voleb, o víkendu oznamoval, že na začátku týdne už bude rozhodnuto. Což se prozatím ale nestalo.

Koalice v Ústeckém kraji se teprve dohaduje

Strany, které ve volbách uspěly, se s ANO setkaly hned v sobotu. Nakonec se zatím plánují jen další schůzky. Podle informací médií nebude koalice dříve než v neděli po volbách do Senátu. Dosavadní hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller [ANO] je totiž velmi blízko senátorskému postu. Na Teplicku získal v prvním kole přes 40 procent hlasů.

Pro úplnost doplňme, že také na Litoměřicku zvítězil v prvním kole senátních voleb kandidát ANO – lékař Ondřej Štěrba. V Litoměřicích převzala tamější nemocnici Krajská zdravotní za zhruba 120 milionů korun v roce 2021. Budovy a pozemky pod nemocnicí získala bezúplatně. Tamější spádová oblast čítá kolem 150 tisíc lidí.

Povolební matematika v Ústeckém kraji pak vychází takto: S ODS by hnutí ANO, bez kterého se žádná koalice neobejde, mělo velmi pohodlnou většinu 33 hlasů z 55 zastupitelů. Stejné počty by pak nastaly v případě, že by si ANO ke spolupráci přizvalo STAN, který získal druhý největší počet hlasů v kraji.

Cenu hejtmana Ústeckého kraje obdržel ortoped Tomáš Novotný

Další často v kuloárech zmiňovanou variantou budoucí koalice v Ústeckém kraji je ANO a Lepší sever, která by měla v novém zastupitelstvu 30 hlasů, potřeba jich je 28. Naopak nepříliš pravděpodobná je podle médií koalice s hnutím SPD.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here