Hnutí ANO znovu hledá kandidáta na ministra zdravotnictví

0
3776
zdravotnictvi
Kamal Farhan [vlevo] a primátor města Plzeň Roman Zarzycký [vpravo] pózují před fotografy poté, kdy uspěli v krajských volbách, ale i se domluvili na tom, že hejtmanem kraje se stane Kamal Farhan. / Foto: ANO 2011

Kamal Farhan, poslanec a člen sněmovního Výboru pro zdravotnictví za ANO, nejspíš brzy přestane být stínovým ministrem zdravotnictví hnutí ANO. To proto, že míří do funkce hejtmana Plzeňského kraje.

V Plzeňském kraji, kde v krajských volbách rovněž vyhrálo hnutí ANO, už je známa koalice. ANO ji dohodlo se STAN a uskupením Pro náš kraj. Koalice bude mít v 55členném zastupitelstvu 36 mandátů. A post hejtmana obsadí lídr kandidátky ANO Kamal Farhan. Jak se ze stínového ministra zdravotnictví a člena sněmovního Výboru pro zdravotnictví stane hejtman kraje, na to odpověděl Kamal Farhan už před volbami.

„Současný primátor Plzně Roman Zarzycký [ANO] přišel s myšlenkou, že jako silný patriot a dnes vlastně i ze sněmovny ostřílený politik, bych měl svému milovanému kraji vrátit alespoň část toho, co mi umožnil a dal. Rozmyslel jsem si to. Probral to s manželkou. Prodiskutoval s kolegy v hnutí, získal jejich podporu. A nakonec udělal důležité rozhodnutí. Povedu kandidátku hnutí ANO v Plzeňském kraji letos na podzim do voleb jako lídr. Dnes to jednoznačně schválilo krajské předsednictvo hnutí,“ vysvětlil po krajském sněmu Farhan.

A rozhodnutí se mu vyplatilo. ANO v krajských volbách uspělo a Kamal Farhan míří na post hejtmana. Zda se ale vzdá své funkce poslance, není známo. V rozhovoru pro iDnes.cz, v němž už jako čerstvý kandidát na hejtmana maluje světlé zítřky pro celý Plzeňský kraj, na jasně položenou otázku, zda bude pokračovat jako poslanec, odpověděl: „Já bych se k tomu teď nechtěl vyjadřovat.“

Kamal Farhan a kumulace funkcí

Lze ale očekávat, že se funkce poslance vzdá, protože jinak by asi v témže rozhovoru netvrdil, že „je připravený se maximálně věnovat Plzeňskému kraji v roli hejtmana“. Ať už to dopadne s výčtem funkcí Kamala Farhana jakkoli, lze nejspíš očekávat, že se jako hejtman Plzeňského kraje docela jistě vzdá své pozice stínového ministra zdravotnictví za hnutí ANO. Tím se stal loni v dubnu, kdy na této pozici nahradil svého stranického kolegu Julia Špičáka.

Farhan střídá Špičáka ve stínové vládě ANO

Pozice stínového ministra opoziční vlády je klíčová. To proto, že právě jeho si média často zvou jako oponenta k rezortním tématům. Zatímco Julius Špičák v médiích příliš vidět nebyl, Kamal Farhan dlouhodobě ostře vystupoval vůči vládě Petra Fialy [ODS]. A hlavně pak útočil na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09]. Nakonec, v poslední době, se ale i jeho kritika smrskla do jen několika málo příspěvků na sociálních sítích, které často ani přímo nekorespondovaly s tématem, k němuž se vyjadřovaly.

Nyní po krajských volbách ale hraje veřejné zdravotnictví opět prim v politických prioritách Kamala Farhana. Ve zmíněném rozhovoru pro iDnes.cz říká, že se nejdříve seznámí s rozpočtem kraje, druhým dechem pak mluví o zdravotní péči.

„Určitě pro nás bude priorita zdravotnictví, sociální systém, doprava a školství. Chceme například zajistit dostupné zdravotnictví. Vypíšeme dotační program pro studenty lékařských fakult, chceme zavést online pohotovosti, kde jsou méně dostupní lékaři, podpoříme lékařské praxe, podpoříme Senior Taxi v oblastech, kde to bude potřeba,“ říká.

Na přímou otázku, zda se bude osobně věnovat oboru, který je mu blízký, odpověděl: „Nebudu se tím zabývat přímo, chci se plně věnovat pozici hejtmana. Ale zdravotnictví je jedna z mých priorit a budu se velmi zajímat o to, jak jsou naplňovány sliby, které jsme lidem dali.“

Hnutí ANO opět hledá ministra zdravotnictví

Z výše uvedeného je zřejmé, že hnutí ANO sice získalo hejtmana, jenž má blízko ke zdravotnictví, ale nejspíš ztratilo svého stínového ministra. Zda přijde s jeho náhradou, nebo ponechá současný stav tak, jak je, se neví.

O vážné kandidátce na pozici nejen stínové ministryně zdravotnictví za ANO se v minulosti často mluvilo o poslankyni a někdejší šéfce zdravotnického výboru, dnes jeho místopředsedkyni, Věře Adámkové. Ta podle neoficiálních zpráv nabídku předsedy hnutí šéfovat ministerstvo ale odmítla.

Na ministerstvu zůstanu až do konce, říká Adam Vojtěch

Za vlády Andreje Babiše se na postu ministra zdravotnictví vystřídalo hned několik ministrů. Jejich výměnu akcelerovala pandemie covidu-19. Vůbec nejúspěšnějším ministrem hnutí ANO se nakonec stal Adam Vojtěch. Ten ministerstvo vedl hned dvakrát. Na to, aby v hnutí nyní zaskočil na nejspíš znovu uvolněný post ministra zdravotnictví, i když jen stínového, se ale nachází hodně daleko. Jako český vyslanec působí ve Finsku.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here