LÍP A SPOLU pořádá homesharingový víkend u Máchova jezera

0
42
LIP_a_SPOLU
Od 27. do 29. září se v hotelu Port u Máchova jezera koná setkání rodin a hostitelů zapojených do homesharingu. / Foto: LÍP A SPOLU

Od 27. do 29. září pořádá spolek LÍP A SPOLU v hotelu Port u Máchova jezera setkání rodin a hostitelů zapojených do homesharingu. Při homesharingu tráví čas zdraví lidé s lidmi s mentálním nebo jiným zdravotním hendikepem.

Většinou jde o dítě nebo mladého dospělého. Setkáním předchází školení v režii pacientské organizace, která poučí takzvaného hostitele, zdravého člověka, a vybere mu takového „kamaráda“, s nimž by si měli společně rozumět. Třeba mají stejné nebo podobné záliby a zájmy. Hostitel k homesharingu nepotřebuje žádné speciální nebo ošetřovatelské vzdělání.

„Dvakrát do měsíce trávím odpoledne s úžasným 15letým klukem, který má mentální hendikep, má autismus, ale i má téměř vždy jen pozitivní náladu. Avšak nemluví. Takže já se s ním nedomluvím běžnou řečí,“ popsala, co třeba obnáší homesharing, v nedávném podcastu Zdravé Zprávy hostitelka Markéta Švejdová.

Na otázku, co ji přivedlo k homesharingu, odpověděla, že už má dospělé děti, a tak má i přes své pracovní vytížení volnou kapacitu „starat se ještě o někoho“.

„Homesharing mi hlavně přináší takovou možnost zastavení a žít ten život v tom konkrétním okamžiku. V dnešní době, kdy je člověk stále na mobilu, mailu, něco zařizuje, plánuje, tak naopak, když jdu na homesharing, tak na něj jdu s čistou hlavou,“ popsala.

Můj homesharingový kamarád se jmenuje Robin, říká Markéta Švejdová

Plusem je podle ní i zapojení se do komunity dalších hostitelů. Tedy lidí, kteří takto pomáhají rodičům a dětem s nějakým postižením. Někdy podnikají i společné výlety. Podle ní jsou to lidé, kteří mají chuť něco měnit v naší společnosti a možná měnit i sebe sami.

Co nabízí LÍP A SPOLU

Zářijová akce spolku LÍP A SPOLU nabízí podle jeho zástupců jedinečnou příležitost pro sdílení zkušeností, navazování nových přátelství a společné aktivity rodinám pečujícím o děti s autismem a intelektovým znevýhodněním.

Spolek působí v Libereckém a Ústeckém kraji. Tam i nabízí zprostředkování homesharingu. Hledá pro desítky rodin vhodné zájemce o hostitelství, které po přípravném kurzu spáruje s vybranou rodinou a dítětem a provází je po celou dobu poskytování služby.

Pacientské organizace, které zprostředkovávají homesharing v Česku
  • Naděje pro děti úplňku / Praha
  • Centrum pro komunitní práci střední Čechy / Středočeský kraj
  • Rodinné Integrační centrum / Pardubický kraj
  • LÍP A SPOLU / Liberecký kraj
  • LÍP A SPOLU/ Ústecký kraj
  • Centrum Orion / Královéhradecký kraj
  • Mikasa / Moravskoslezský kraj
  • Zet-My / Olomoucký kraj
  • Slezská diakonie, Úsek Brno / Jihomoravský kraj

„Stát se hostitelem není složité. Stačí se s námi spojit, zúčastnit se přípravného kurzu a pak vám už nic nebrání pomoci pečujícím rodinám nabrat nové síly, dětem odhalit nový svět a zároveň udělat opravdu dobrý skutek,“ říká Radka Ondrušková, koordinátorka homesharingu z organizace LÍP A SPOLU.

Připomíná, že homesharing už sedm let funguje v několika krajích České republiky a své hostitele má celkem devadesát dětí. Více než tři sta dalších na své přátele ale stále čeká. I zájemce o tuto službu zve na víkendový pobyt v hotelu Port.

Homesharing v Česku

V Česku má, jak již bylo řečeno, svého hostitele zatím jen asi 90 dětí s mentálním postižením a autismem. Hostitel/ka je osoba či rodina, která o tyto děti pečuje v daný čas ve své domácnosti. Homesharing je vlastně sdílená péče. S péčí o děti s poruchami autistického spektra, ale i s mentálním hendikepem, případně o děti s kombinovanými vadami jejich rodičům pomáhají dobrovolníci.

„V současnosti tato služba funguje prostřednictvím osmi organizací v devíti krajích. Další tři kraje s touto službou začínají,“ přibližuje Radka Ondrušková.

Homesharing: Dobrovolníci pomáhají rodičům dětí s postižením i v ČR

Smysluplnost homesharingu dokazuje i zájem o něj. Pacientské organizace, které se snaží službu prosadit i v Česku, tvrdí, že zájem o ni aktuálně projevilo přes 300 domácností. Ve skutečnosti ale bude toto číslo podstatně vyšší.

Podle Ondruškové spočívá klíč k dobré spolupráci rodin ve správném výběru takzvaného hostitele. Avšak i tito hostitelé ze spolupráce benefitují. To díky novým zkušenostem a pocitu, že pomáhají těm, kteří jejich pomoc opravdu potřebují. Hostitelem se může stát osoba starší 18 let s empatiemi a zodpovědností.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here