I slabé krvácení po menopauze značí riziko rakoviny dělohy

0
5958
rakoviny_delohy
Foto: Freepik.com

Rakovinou dělohy většinou onemocní ženy s nadváhou a obezitou po přechodu, tedy ve věku 50 a více let. Na karcinom u nich upozorní krvácení či i špinění. Proto jakékoli krvácení po menopauze je riziko rakoviny dělohy, varují gynekologové.

O zhoubném nádoru dělohy neboli endometriu se příliš nemluví, podle onkogynekologů ale patří k nejčastějším gynekologickým nádorům. To vedle rakoviny vaječníků a děložního čípku. Ve vyspělých zemích nádorů dělohy přibývá. Trend lékaři přisuzují prodlužování střední délky života, ale hlavně pak nárůstu obezity a nadváhy u žen.

„Hlavními rizikovými faktory rakoviny dělohy jsou nadváha a obezita, tam je velmi úzká spojitost,“ potvrzuje lékař Onkogynekologického centra Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] Filip Frühauf s tím, že genetika u karcinomu dělohy podle něj nehraje tak významnou roli jako u rakoviny vaječníků nebo prsu.

Ročně u nás rakovinou dělohy onemocní kolem 1 850 žen. Většinu z nich se podaří lékařům vyléčit, s diagnózou umírá 300 až 350 pacientek. A jde o ženy, které k lékaři přišly v pozdním stadiu nemoci, kdy už nález metastazoval do celého těla.

I slabé krvácení ukáže na rakovinu dělohy

Oproti tomu podle přednosty Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN prof. Davida Cibuly přichází k lékaři s karcinomem dělohy asi tisícovka žen v jeho prvním stadiu. A 95 procent z nich se i vyléčí.

„A to z toho dělá tu dobrou prognózu,“ říká prof. Cibula.

Další zhruba čtyři stovky pacientek přichází do ordinací s pokročilým stadiem nemoci, avšak ještě v lokalizovaném stadiu. Z nich se daří lékařům vyléčit asi 75 procent. Zbylé zhruba čtyři stovky pacientek přicházejí s nádorem dělohy v pokročilém stadiu, kdy metastazoval do celého těla. A jich se vyléčí asi jen pět procent, říká profesor Cibula.

Průměrný věk pacientek s karcinomem dělohy je 61 let a většina onemocnění připadá na ženy ve věku 50-69 let. A jak upozorňuje doktor Frühauf, hlavním a často jediným příznakem rakoviny dělohy je krvácení, případně špinění z pochvy menopauze.

„Proto i slabé krvácení po menopauze je zdviženým prstem a důvod k návštěvě gynekologa bez odkladu,“ říká směrem k ženám lékař.

Odhalit včas rakovinu vaječníků je takřka nemožné

Návštěvu gynekologa by při nepravidelné menstruaci podle něj ale neměly odkládat ani mladší ženy. I když těch je mezi pacientkami s nádorem dělohy velmi málo.

„Gynekolog při prohlídce nejprve vyloučí krvácení jiného původu. Například z děložního hrdla, konečníku nebo z močové trubice. A provede ultrazvukové vyšetření dělohy, které může odhalit vysokou sliznici děložní ještě před rozvojem zhoubného nádoru,“ vysvětluje doktor Frühauf.

Při podezření na pozitivní nález lékař odesílá ženu na odběr vzorku sliznice z dutiny děložní.

Operací se odstraní děloha, vejcovody i vaječníky

Při léčbě karcinomu dělohy dojde u většiny pacientky k odstranění dělohy, to i s vaječníky, vejcovody a lymfatickými uzlinami. Výkon provádí chirurgové laparoskopicky nebo roboticky. Chirurgický řez do dutiny břišní provádí už jen minimálně.

„V současnosti máme ve VFN k dispozici robotické pracoviště, kde tyto výkony provádíme hlavně u pacientek s obezitou a nadváhou,“ říká doktor Frühauf s tím, že s pomocí robota je zásah mírnější a s kratší dobou úzdravy a menšími riziky pooperačních komplikací.

Zvládnout boom rakoviny pomůžou v Česku regionální onkocentra

Zhruba polovině žen doporučují onkogynekologové doplnit léčbu ozařováním [radioterapie pochvy nebo pánve] nebo chemoterapií. Do několika měsíců se i u nás podle prof. Cibuly rozšíří možnosti léčby ještě o moderní imunoterapii, kterou se budou léčby převážně pacientky v pokročilém stadiu nemoci.

„Tato léčba bude v České republice dostupná v řádu týdnů a měsíců,“ říká.

K prevenci vzniku zhoubného nádoru dělohy onkologové ženám doporučují udržovat si běžnou tělesnou hmotnost. Protože jak již bylo zmíněno, většina z diagnostikovaných žen je obézní nebo má nadváhu. Dalším doporučením v prevenci je omezit příjem živočišných tuků ve stravě a naopak zvýšit příjem potravin s vlákninou. Ochranný vliv má podle lékařů i těhotenství, hormonální antikoncepce a nitroděložní tělísko.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here