Protest se odkládá: Změny v penězích ČLK a odbory ale dál prosazují

0
44
protest
Loni 8.12. byla na ministerstvu zdravotnictví za účasti předsedy vlády podepsána dohoda, podle které už letos příjmy lékařů v lůžkových zařízeních vzrostly o pět až patnáct tisíc korun měsíčně, a to podle stupně dokončeného vzdělání. Odměňování všech dalších zdravotníků i nezdravotnického personálu nemocnic stouplo o pět procent. Dohoda je dodnes předmětem sporů mezi vládou a ČLK a odbory. / Foto: MZ ČR

Podzimní protest nemocničních lékařů se kvůli povodním odkládá na neurčito, oznámilo vedení České lékařské komory [ČLK] a zdravotnických odborů. Změny v odměňovaní ve zdravotnictví ale prosazují nadále.

Výzva ČLK a lékařských a zdravotnických odborů z minulého týdne k vypovězení přesčasů v nemocnicích k poslednímu říjnu, pokud ministerstvo zdravotnictví nepřistoupí na jimi navrhované změny v odměňování, se odkládá. To s ohledem na situaci ve zdravotnických zařízeních, která v posledních dnech zasáhly povodně. Tlaky komory a odborů na prosazení změn v odměňování zdravotníků v nemocnicích tím ale nekončí.

„Naše požadavky trvají, ale vzhledem k tomu, co se děje… a co postihlo i zdravotnická zařízení, naši akci odsouváme,” řekl na dnešní [19.9.] tiskové konferenci předseda Lékařského odborového klubu – Českého svazu lékařů [LOK-ČSL] Martin Engel.

Zmínil škody, jež voda napáchala v nemocnicích v Opavě, Bohumíně či Jeseníku. Komora dosud přijala hlášení o pěti zasažených ordinacích lékařů, kteří ji požádali o pomoc.

Praktici nabízí praxe i finance svým kolegům ze zatopených míst

Zaplavených ordinací ale bude podle očekávání komory ještě narůstat. Lékaře zasažené povodní by podle prezidenta ČLK Milana Kubka měly podpořit kraje a zdravotní pojišťovny.

„Chtěl bych vyzvat zdravotní pojišťovny, aby jim na rok 2025 navýšily speciálním příplatkem úhrady,” řekl Kubek.

Peníze na pomoc soukromým zdravotnickým zařízením by měly podle něj uvolnit i kraje.

„Víme, že stát se nějakým způsobem postará o fakultní nemocnice, kraje se postarají o okresní nemocnice, které zřizují, ale soukromí lékaři nemají žádné zřizovatele,” řekl.

Protest lékařů se odkládá, tlaky na změny pokračují

Odbory dnes zkritizovaly také návrh úhradové vyhlášky pro příští rok, která určí, jak si zdravotnická zařízení rozdělí zhruba 530 miliard korun od plátců zdravotního pojištění. V návrhu vyhlášky vyčleněnou finanční rezervu ve výši jedenáct miliard korun navrhuje šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková rozpustit do odměn zaměstnanců.

Na růstu úhrad pro příští rok se dohodly tři ze 14 segmentů péče

Podobné návrhy měly odbory i před příchodem covidu-19, kdy zdravotní pojišťovny inkasovaly nadvýběry na pojistném a držely je ve svých rezervách. Nakonec tyto rezervy pojišťovny použily na opatření v době covidu-19. A také na odměny zdravotníkům za to, že pracovali v době pandemie.

Odložení ohlášených protestů ministerstvo zdravotnictví podle jeho mluvčího Ondřeje Jakoba ocenilo jako odpovědný a rozumný krok.

Jak to vidí ministerstvo zdravotnictví

V prosazování změn v odměňování lékařů v nemocnicích i dalšího personálu v nich hodlají odbory i komora dále pokračovat. Schůzku s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem [TOP 09] ohledně odměňování mají naplánovanou příští týden ve čtvrtek 26. září, a podle obou stran této termín platí.

„Ministerstvo zdravotnictví splnilo všechny body prosincové dohody. Jediný otevřený bod, zákon o odměňování zdravotníků, který jsme předložili k diskusi, bude předmětem společného jednání příští týden,“ uvedl k požadavkům mluvčí resortu Jakob.

Návrh zákona je podle Jakoba ministerstvo připraveno v nejbližší době předložit do legislativního procesu do Sněmovny. S tím ale nesouhlasí komora ani odbory.

„Vláda neplní závazky, které podepsala v prosinci loňského roku,” řekl dnes předseda ČLK Milan Kubek.

Zástupci odborů a komora požadují, aby se do zákonem garantovaného platu lékařů v nemocnicích nezapočítávalo osm hodin přesčasů týdně. A dále se snaží prosadit, aby se platovými tabulkami povinně řídili i zřizovatelé soukromých nemocnic. S tím ministerstvo ale nesouhlasí a odmítá na takový požadavek přistoupit.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here