Praktici nabízí praxe i finance svým kolegům ze zatopených míst

0
63
nabizi
Foto: Freepik.com

Praktikům, jejichž ordinace zasáhly povodně, nabízí pomoc Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP. Na obnovu ordinací vyčlenila milion korun a postiženým lékařům nabízí prostory v okolních provozuschopných ordinacích.

Ordinacím praktických lékařů v zaplavených oblastech nabízí prostory k přijímání pacientů jejich kolegové z okolních měst a obcí, které povodně nezasáhly. Na obnovu ambulantních praxí, které zasáhly v předchozích dnech povodně, nabízí Společnost všeobecného lékařství [SVL] ČLS JEP jeden milion korun.

„Zcela zásadní je, abychom zajistili péči o pacienty i v těch nejvíce zasažených regionech. Pokud má lékař vytopenou ordinaci, zprostředkujeme mu kontakt na kolegu z blízkého okolí, kterého povodně nezasáhly a u kterého může dočasně vyšetřovat,“ popisuje možné řešení, jak zajistit pacientům primární zdravotní péči, předseda SVL doc. Svatopluk Býma.

Na druhou stranu ale ani tito lékaři nemohou „jen tak“ opustit své praxe. Proto se podle docenta Býmy mohou lékaři dohodnout na tom, že jeden z nich bude ordinovat dopoledne a druhý v odpoledních hodinách.

Šéf společnosti dále odkazuje na webové stránky SVL, na nichž dávají povodněmi postiženým ordinacím přesný návod, jak postupovat. Rovněž upozorňuje, že na opravu povodněmi poničených ordinací mohou praktici žádat u Společnosti o finanční podporu.

Na obnovu ordinací nabízí výbor milion korun

„Výbor SVL vyčlenil ze svých rezerv částku 1 milion korun. Na základě podaných žádostí rozdělí komise SVL konkrétní příspěvky mezi jednotlivé lékaře,“ říká doc. Býma.

O pomoc podle něj už někteří praktičtí lékaři požádali. Konkrétně například lékaři z krnovských ordinací, kde se voda o víkendu rozlila po většině území města. Největší vlnu zájmu o pomoc očekává Společnost v nadcházejících dnech.

Ministerstvo zdravotnictví varuje před kontaminovanou vodou

„V zasažených oblastech často nefungují mobilní sítě ani internet, takže je to v tuto chvíli pro lékaře samozřejmě velmi složité,“ dodává šéf společnosti.

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP je dobrovolné sdružení lékařů, které svým členům zajišťuje aktuální informace a celoživotní vzdělávání v oboru všeobecné lékařství. Pro své členy organizuje semináře a konference s tématikou primární péče. Společnost má zhruba pět tisíc členů, většinou praktických lékařů z ambulancí.

Dodávky léků i lékárny už fungují naplno

K otázce zajištění dodávek léků do lékáren v povodňových oblastech, především v Moravskoslezském kraji, který povodně zasáhly snad vůbec nejvíce, se vyjádřilo ve středu [18.9.] na tiskové konferenci ministerstvo zdravotnictví. Podle náměstka ministra Jakuba Dvořáčka už v Česku fungují sklady s léky stejně jako distribuce léků i do povodněmi dotčených oblastí naplno.

„Ta situace v této oblasti by měla být stabilní,“ potvrdil Dvořáček.

MZ ČR: S dodávkami léků do lékáren po povodních není problém

Od začátku povodní je podle něj vedení resortu v kontaktu s velkodistributory a sledují, jak jsou na tom sklady léků i distribuční cesty a jednotlivé lékárny v zatopených oblastech. A je podle něj pravdou, že povodně vyřadily některé lékárny z provozu. Potom se distributoři obvykle spojili s v místě zasahujícím integrovaným záchranným týmem a léky do dané lékárny dodali s jeho pomocí.

„I lékárny, které byly bez elektřiny, už začaly fungovat,“ potvrdil včera Dvořáček.

Pokud by přeci jen měla některá z lékáren potíže s dodávkami léků, pak se má obrátit na Českou lékárnickou komorou [ČLnK], která se zajištěním léků pomůže. Anebo přímo na distributora, který pro ni obvykle zaváží.

„Ale ty dodávky léčiv by měly být zajišťovány běžnou formou,“ zopakoval Dvořáček.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here