Léky nejsou všechno, říká profesor pediatrie a psychiatrie Kerim Munir

0
447
profesor
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Dětská psychiatrická nemocnice Opařany pořádá [20.9.] konferenci na téma dětská psychiatrická péče. Vystoupí na ní ředitel psychiatrické sekce Univerzitního centra excelence pro vývojové poruchy Bostonské dětské nemocnice profesor Kerim Munir.

Zdravé Zprávy s Kerimem Munirem, profesorem pediatrie a psychiatrie na Harvardově lékařské fakultě, pořídily krátký podcast na téma psychiatrická péče o děti a mládež ve Spojených státech.

Profesor Munir působí v divizi vývojové medicíny Bostonské dětské nemocnice. Je rovněž členem Společnosti Williama Augusta Hintona v Kanceláři pro vědeckou činnost a profesorem pediatrie a psychiatrie na Harvardově lékařské fakultě.

V minulosti působil a nadále působí jako hlavní řešitel mnoha výzkumných a vzdělávacích grantů sponzorovaných Národním institutem zdraví [NIIH]. Je držitelem ocenění, včetně ceny George Tarjana udělované Americkou akademií dětské a dorostové psychiatrie [AACAP], jíž je členem. Působí také v rámci Americké psychiatrické asociace [APA].

Léky jsou jen část řešení problémů, říká prof. Munir

Na konferenci v Opařanech profesor Munir přiblíží současné pohledy na farmakologický a behaviorální management jedinců s vývojovým postižením intelektu a souběžně se vyskytujícími duševními poruchami.

„Medikace hraje v léčbě mentálních poruch u dětí a mladistvých velmi důležitou roli. Stejně tak důležitá je ale psychiatrická a sociální pomoc. Problém je, že my se příliš soustředíme na medikaci, ale ne na to ostatní. Přitom vše musí fungovat v synergii,“ říká profesor Munir v podcastu Zdravé Zprávy.

Říká, že v minulosti to v určitých zemích a amerických státech přehnali s podáváním léků a výsledky se dostavily v podobě vedlejších účinků, jako jsou metabolická a kardiologická onemocnění.

[Zdroj: DNP]

„Léky jsou jen součástí problémů. A musíme jejich využívání monitorovat. […] My ale také potřebujeme více rozumět našim pacientům. Proč se chovají tak, jak se chovají. […] A také musíme dát jejich rodičům koncept, jak mají v této situaci fungovat. To je mnohem důležitější než léky, nebo minimálně stejně důležité,“ říká s tím, že kvalitní psychiatrická péče o děti a mládež vyžaduje multidisciplinární přístup.

Co se týče jeho specializace, ta vyplývá i z jeho působení ve vědecké sekci a pracovní skupině pro psychiatrii vývojových poruch intelektu Světové psychiatrické asociace [WPA]. V ní zastává funkci předsedy.

podcastu Zdravé Zprávy popisuje, jak v USA fungují psychiatrická centra excelence. Ta školí multidisciplinární týmy, které následně poskytnou plnohodnotnou psychiatrickou pomoc malým a mladistvým pacientům. Zároveň se věnují výzkumu.

„Já vím, že bychom měli mít více personálu. Měli bychom mít více výzkumu, více peněz… Ale lidé potřebují hlavně péči. A ta je na prvním místě,“ říká profesor Munir s dovětkem, že co se týká psychiatrické péče, jde o celý systém intervencí ve školách, ale i na úrovni rodin.

Každý potřebuje péči

podcastu Zdravé Zprávy profesor Munir popisuje i vývoj psychiatrické péče v USA. A vrací se do historie, v níž významnou úlohu sehrála sestra amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho – Rosemary.

Ta byla pro těžké mentální postižení způsobené nepodařenou operací v ústavní péči. Při porodu u ní došlo k přidušení. Což bylo pravděpodobně příčinou toho, že odmalička vykazovala pomalejší vývoj a nižší inteligenci.

USA detekují více malých autistů. Aktuální čísla ale chybí

V listopadu 1941 proto objednal Joseph svou dceru, které tehdy bylo 23 let, na lobotomii, od které očekával zmírnění její „nezvladatelnosti“. Operace se však nezdařila a způsobila snížení intelektu Rosemary zhruba na úroveň dvouletého dítěte. Rodiče ji předali do ústavu a její zmizení ze společenského života vysvětlovali „vrozenou mentální vadou“. Skutečná příčina vážné nemoci později ale vyšla najevo. A případ upoutal pozornost široké veřejnosti k duševním poruchám. Přiměl americkou společnost věnovat jim patřičnou pozornost.

„Avšak nejde jen o to, že zajistíme péči a pomoc pro sestru prezidenta, ale že ji zajistíme pro všechny. A o to se třeba prezident Kennedy snažil. A to tu nejsem od toho, abych dělal reklamu rodině Kennedyů,“ říká profesor Murin a zmiňuje další jména, která se v USA zasloužila o rozvoj psychiatrické péče a psychologické podpory.

Dětská psychiatrie v ČR: Rodiče se nebojí o zdraví dětí, ale o jejich životy

Spojené státy následně zavedly novou legislativu a mnoho programů do škol, které se soustředily na to, aby lidé získali pomoc v momentě, kdy ji potřebují. A součástí těchto programů a aktivit je především vzdělávání.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here