Nemocnice kvůli povodním omezují návštěvy a odkládají péči

0
80
povodnim
Foto: Krnovská nemocnice

Z krajské nemocnice v Krnově transportovali letečtí záchranáři už v neděli [15.9.] čtyři pacienty na řízené plicní ventilaci. Kvůli povodním v nemocnici vypadávalo napájení přístrojů. Neakutní péči mají lidé odložit i v nemocnicích na jižní Moravě.

Město Krnov a jeho okolí je jedním z nejvíce zasažených míst aktuálními záplavami. Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Josefa Bělici [ANO] voda zaplavila až 80 procent města. Nevyhnula se ani tamní krajské nemocnici. V neděli podle něj v Krnově létaly celkem čtyři vrtulníky. Ty často zachraňovaly osoby, které se na doporučení hasičů odmítly evakuovat. Další čtyři osoby převezly z krnovské nemocnice, protože v ní docházelo k vypadávaní napájení plicních ventilací. O situaci informoval hejtman kraje po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje.

„Jsem moc rád, že se podařilo zachránit i pět dobrovolných hasičů, kteří při těch záchranných akcích riskovali život,” uvedl Bělica.

Podle ředitele moravskoslezských hasičů Radima Kuchaře šlo o dobrovolné hasiče z Krnova, kteří zachraňovali lidi ze zaplaveného území. Při jízdě se s nimi ale utrhla krajnice a převrátili se i s cisternou. Kuchař uvedl, že se je s pomocí vrtulníků podařilo zachránit ze střechy kabiny. Vrtulníky v regionu zachraňovaly zatím 42 lidí. Do Krnova podle Kuchaře zřejmě zamíří na pomoc i obojživelné pásové vozidlo.

Kvůli povodním omezují nemocnice návštěvy

V reakci na povodňové riziko vyhlásila v neděli [15.9.] odpoledne zákaz návštěv i krajská nemocnice T. Bati [KNTB] ve Zlíně a Uherskohradišťská nemocnice. Obě nemocnice nyní fungují bez omezení. Přesto do jejich areálů mají lidé vstupovat jen v akutních případech a odkladnou péči naplánovat na jiné dny. Opatřením nemocnice preventivně reaguje na možná rizika spojená s povodněmi. A také na možnost případného příjmu pacientů z jiných ohrožených zdravotnických zařízeních.

„Prosíme, nemocnici navštivte pouze v akutních případech. Omezte pohyb v areálu nemocnice a neparkujte v blízkosti vodních toků a vzrostlé zeleně,“ uvedli zástupci KNTB.

Na řece Dřevnici protékající Zlínem a kolem areálu KNTB platil v neděli i třetí stupeň povodňové aktivity, který znamená ohrožení. Hladina řeky vystoupala na nejvyšší stupeň v 10:00, kdy dosáhla 278 centimetrů. Poté začala mírně klesat a v poledne klesla na druhý povodňový stupeň. Ve 14:30 se hladina snížila pod 200 centimetrů a platí první povodňový stupeň. To značí bdělost. Spodní hranice pro první povodňový stupeň je 170 centimetrů.

Zaplaveným domácnostem nabízí úřady okamžitou dávku pomoci

Zákaz návštěv vyhlásila v neděli také Uherskohradišťská nemocnice. Platí do odvolání.

„Nemocnice nadále funguje bez omezení. Žádáme však všechny příchozí, aby do nemocnice vstupovali pouze v akutních případech a minimalizovali svůj pohyb v areálu,” uvedl předseda představenstva nemocnice Petr Sládek.

Řeka Morava v neděli v Uherském Hradišti vystoupala na třetí povodňový stupeň. Hasiči tam  i v sousedním Starém Městě na březích Moravy nainstalovali  mobilní protipovodňové zábrany.

Průtok vody aktuálně sledují hasiči a lidé i v Kroměříži. Tam včera v odpoledních hodinách hladina vody mírně stoupala.

„Podle nynějších odhadů by se mělo množství vody v nadcházejících hodinách udržet v korytě. Další výpočty by nám měly zpřesnit stav po příchodu povodňové vlny z Bečvy a následného dotoku vody z Jeseníků,” uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš [ANO].

  • Povodně opět ukázaly na nutnost pojištění nemovitosti

Řeka Morava v Kroměříži by ale měla dle předpovědi hydrometeorologů ještě kulminovat.

„Předběžné modely naznačují, že během úterý hladina Moravy v Kroměříži dosáhne výšky sedmi metrů, což je hraniční množství. Informace nám Povodí Moravy a Český hydrometeorologický ústav budou v pondělí zpřesňovat,“ uvedl hejtman s tím, že podle toho přijme vedení kraje i opatření.

Do zasažených regionů vyráží humanitární pomoc

Na pomoc lidem v zaplavených oblastech už vyslal své týmy Český červený kříž [ČČK]. Jeho lidé i dobrovolníci už pomáhají na jižní Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách.

Jaký je postup při sanaci vody ve studních po povodni

„Poskytujeme pomoc při nouzovém ubytování, psychosociální podporu, základní zdravotnickou pomoc a další humanitární pomoc,“ informoval prezident ČČK Marek Jukl.

Při zajišťování pomoci spolupracují týmy ČČK s Hasičským záchranným sborem ČR, obcemi a kraji tak, aby zasahovaly podle toho, jak a kde je to potřeba. Zároveň ČČK vyhlásil veřejnou finanční sbírku.

„Budeme rádi, pokud naši pomoc podpoříte i Vy,” apeluje na občany ČČK s informací o číslu bankovního účtu: 333999/2700, variabilní symbol 2404.

Záchranář při zásahu na sídlišti v Kateřinkách v Opavě, kde se z koryta rozlila řeka Opava. / Foto: HZS ČR

V povodněmi zasažených oblastech už pomáhají i dobrovolníci z humanitární organizace ADRA ČR. Pomáhají s protipovodňovými opatřeními a působí v evakuačních střediscích.

„Do služby se zapojují i další dobrovolnická centra ADRA a proškolené komunitní intervenční týmy, které jsou připravené k detailnímu monitoringu. Podle něj budou přiřazovat konkrétní pomoc,“ informuje Filip Muroň z ADRA ČR.

Organizace podle něj již zřídila svou hlavní základnu v Ostravě, odkud bude koordinovat pomoc. Registrace dobrovolníků je možná skrze formulář na webových stránkách www.adra.cz nebo na e-mailu povodne@adra.cz.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here