Ministerstvo zdravotnictví varuje před kontaminovanou vodou

0
131
ministerstvo_zdravotnictvi
Foto: Čtvercový profilový obrázek HZS Moravskoslezského kraje

Mezi popovodňová rizika u lidí pracujících na odstraňování škod po záplavách patří bakteriální onemocnění zvané leptospiróza. Lidé jím onemocní po kontaktu s kontaminovanou vodou. Informuje o tom Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Leptospiróza se v našich klimatických podmínkách pohybuje normálně kolem 0,3 hlášeného případu na 100 000 obyvatel. V průměru se v Česku ročně vyskytne jen několik desítek případů onemocnění. Avšak v případě povodní v letech 1997 a 2002 se nemocnost zvýšila 3-5násobně oproti běžnému výskytu. Epidemické výskyty této nemoci přicházejí právě při povodních.

Podle ministerstva zdravotnictví jsou rizikové zejména situace po opadnutí velké vody, kdy se lidé brodí v tůních, bahně, zatopených sklepech a podobně. To proto, že voda je kontaminovaná močí nemocných hlodavců a jiných zvířat.

„Leptospiry se šíří močí infikovaných zvířat – hlodavci, psi, hospodářská zvířata, prasata, koně, divoká zvěř. Lidé jsou s největší pravděpodobností infikováni nepřímým kontaktem s leptospirami, které se uvolňují do prostředí, do vody,“ vysvětluje MZ ČR.

Podle úřadu se leptospiry dostanou do lidského těla odřeninami nebo poraněnou kůži, spojivkami, vdechnutím nebo požitím kontaminovaných aerosolů nebo vody. Někdy za nemocí stojí i kousnutí zvířetem, to spíše vzácně. Ve vodě a půdě kontaminované močí infikovaných zvířat přežívají bakterie týdny až měsíce.

Jak se nemoc přenáší a inkubační doba

Přenos nemoci na člověka ze zvířete se děje přímým kontaktem s močí nebo tělními tekutinami infikovaného zvířete. Rizikový je i kontakt s kontaminovanou vodou nebo půdou, která obsahuje moč nebo tělesné tekutiny nakažených zvířat. Leptospiry se vylučují močí člověka a zvířete obvykle po dobu jednoho měsíce od akutního onemocnění. Inkubační doba leptospirózy je 5-14 dní s rozmezím 2-30 dní.

U lidí leptospiróza způsobuje širokou škálu nespecifických příznaků a může se zaměnit s jinými nemocemi. Někteří nakažení jsou i bez příznaků. Avšak přibližně 90 procent klinických onemocnění se projevuje jako nespecifické akutní horečnaté onemocnění.

„Ve zhruba deseti procentech přechází do závažného, potenciálně smrtelného onemocnění s multiorgánovým selháním,” uvádí zástupci MZ ČR.

Pacientů s legionelózou oproti loňsku přibylo více než dvojnásobně

Podle nich může být onemocnění dvoufázové. Na začátku probíhá jako mírné onemocnění, ale pak se rozvine v závažnější nemoc, kdy mají lidé horečku, bolesti hlavy, myalgii, typicky lýtek a dolní části zad, spojivkové sufúze, nevolnosti, zvracení, průjem, bolesti břicha, kašel a někdy kožní vyrážku.

Závažné příznaky nemoci a prevence nákazy

Mezi závažné příznaky nákazy patří žloutenka, selhání ledvin, krvácení, aseptická meningitida, srdeční arytmie, plicní insuficience a hemodynamický kolaps. Kombinované selhání ledvin a jater spojené s leptospirózou se označuje jako Weilova choroba.

Prevence nákazy leptospirózou:
  • Vyhnout se brodění, plavání, koupání, polykání potenciálně kontaminované vody.
  • Vyhnout se kontaktu se záplavovou vodou.
  • Nekonzumovat potraviny kontaminované záplavovou vodou.
  • Pokud se expozici nelze vyhnout, je třeba používat vhodné ochranné prostředky. Sem patří gumové holínky, nepromokavé oblečení, rukavice a pokud možno, chránit si oči před vodním aerosolem.
  • Otevřené rány zakrýt voděodolnými obvazy nebo náplastmi.
  • Potenciálně kontaminovanou pitnou vodu převařit nebo chemicky ošetřit.
  • Nekonzumovat jídlo, které mohlo být vystaveno hlodavcům a mohlo být kontaminované jejich močí. To znamená například neumyté spadané ovoce, ovoce uložené ve sklepích apod.
  • Zajistit vhodné podmínky pro skladování vody a potravin.

„Smrtnost na leptospirózu je přibližně 5–15 procent u pacientů s těžkým průběhem onemocnění. U nemocných s těžkým plicním hemoragickým syndromem může smrtnost přesáhnout 50 procent,“ uvádí zástupci MZ ČR.

Zaplaveným domácnostem nabízí úřady okamžitou dávku pomoci

Ministerstvo zdravotnictví dále upozorňuje, že leptospiróza v těhotenství může vést k úmrtí plodu nebo potratu. Na druhé straně včasná léčba snižuje závažnost a trvání onemocnění. U pacientů s vysokým podezřením na leptospirózu se podává antibiotická léčba co nejdříve, i bez čekání na laboratorní výsledky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here