Britská zdravotnická služba NHS se nachází v kritickém stavu

0
304
britska
NHS provázejí i skandály. Letos vyšlo oficiálně najevo, že kvůli infikované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 nakazilo virem HIV či žloutenkou přes 30 000 lidí. Každý desátý z nich zemřel. Několik vlád i britský zdravotnický systém NHS se snažily skandál ututlat. / Foto: NHS

Britská služba National Health Service [NHS] je v kritickém stavu. Uvádí to zpráva britské vládní komise. Ta upozorňuje na dlouhé čekací lhůty na vyšetření, špatný stav nemocnic, propady psychiatrické péče a nízký počet zdravotnických přístrojů.

Tématu se věnuje v článku “England´s Health Service Is in Deep Trouble, Report Finds” americký list The New York Times [NYT]. Podle něj má nový britský ministerský předseda Keir Starmer na krku další vážný problém, a tím je rozval NHS. To je systém zajišťující veřejnou zdravotní službu.

Naděje na zlepšení veřejného zdravotnictví ve Velké Británii totiž bylo podle nedávného průzkumu jedním z hlavních důvodů, proč lidé v Británii ve volbách dali hlas právě jeho Labour Party. A byl to Keir Starmer, kdo zadal vypracovat zprávu o kondici britského NHS. Zpráva konstatuje i to, co stojí za neradostným stavem zdravotnictví v zemi. Jeho úpadek zavinilo roky trvající nedostatečné financování systému a administrativní překážky. Navíc je stále ještě v šoku po pandemii covidu-19.

„Chronické problémy, které se v systému hromadily celá léta, se staly kritickými v době, kdy udeřila pandemie covidu-19. Byl nedostatek lůžek i personálu. Nemocnice tehdy odkládaly nebo dokonce rušily rutinní zdravotní péči,“ uvádí zpráva.

Výsledkem jsou podle ní delší čekací lhůty na ošetření a až dvakrát delší fronty na urgentních příjmech než obvykle. Zatímco v dubnu 2009 na nich čekalo v průměru méně než 40 lidí, letos je to více než sto, konstatuje zpráva.

V Británii čekají lidé na operaci kyčlí roky. A nejen na ni  

Závěry zprávy okomentoval i premiér Starmer. Uvedl, že jeho vláda již pracuje na desetiletém plánu na ozdravení a pozdvižení NHS zpět do jejích nejlepších let od jejího založení v roce 1948. Službu NHS Britové platí z daní a srážkami ze mzdy. Proto se lékařské ošetření v Británii obejde bez přímých plateb pacientů v hotovosti. Výjimkou jsou zubaři a platby za předepsané léky.

Britská NHS je dlouhodobě podfinancována, tvrdí zpráva

Odbornou zprávu vypracoval profesor Ara Darzi, lékař a člen Sněmovny Lordů. V NHS pracoval 30 let. A podle jeho slov ho závěry šetření „šokovaly“. Z problémů přímo obvinil minulé vlády konzervativců, kteří byli u moci posledních čtrnáct let.

„Stav finančně vyhladovělé NHS dlouhodobě zaostával za zdravotnickým systémem v okolních zemích. Do služby se neinvestovalo, chyběly přístroje a diagnostické vybavení, technologie a nakonec i samotné nemocniční budovy,“ popsal příčiny současného stavu profesor Ara Darzi.

Profesor Darzi, který byl kdysi členem Labouristické strany, jíž po sporech s předsedou Jeremy Corbynem opustil, poukázal zejména na nedostatečné zvýšení vládních výdajů do NHS. Ty podle něj v desátých letech tohoto století limitovalo jedno procento hrubého domácího produktu. V předešlých letech to ala bylo 3,4 procenta.

Wes Streeting: Britské zdravotnictví a sociální služby rozbili konzervativci

Darziova zpráva dále poukazuje na to, že se nedostatečné financování NHS setkalo s rostoucí poptávkou po zdravotnických službách stárnoucí britské populace a vlivem růstu dlouhodobých onemocnění.

„V důsledku dlouhých čekacích lhůt na ošetření na urgentním příjmu každým rokem umírá navíc dalších 14 000 lidí. Pro pacienty s rakovinou to znamená podstatně vyšší úmrtnost než ve srovnatelných evropských zemích,“ stojí ve zprávě.

Ta kritizuje zejména restrukturalizaci NHS z roku 2012. Tu vedl tehdejší ministr zdravotnictví Andrew Lansleye z Konzervativní strany. Darzi ji označil za „katastrofu, která nemá ve světě obdoby.“ Kapacita zdravotnického systému byla podle něj „degradována katastrofálními reformami vedení,“ zatímco „důvěra a dobrá pověst jejích představitelů se vytratila.“

„Tyto změny měly podpořit konkurenci v poskytování zdravotních služeb, ale ve skutečnosti způsobily fragmentaci celé struktury,“ uvedl Darzi.

Závěry zprávy Brity „překvapily“

Závěry aktuální zprávy podle NYT Brity nikterak nepřekvapily. Ti totiž i bez ní považují stav zdravotnických služeb za „vůbec nejhorší v historii.“

Premiér Starmer výsledky označil jako „neodpustitelné“ a uvedl, že se zdravotnictví musí „reformovat, nebo zemře.“

„Lidé jsou právem rozhněvaní. A nejenom proto, že je nám všem NHS tolik blízká, ale také proto, že některé nedostatky jsou otázkou života a smrti,“ uvedl.

Labouristé slibují postavit britské zdravotnictví zase na nohy

Premiér dále řekl, že se Britové musí připravit na dlouhé čekání, než se systém podaří restartovat. Doplnil, že rozsah úkolů, které zdědil, tedy ozdravení ekonomiky, veřejných služeb a vůbec všeho, je veliký. Veřejnost také ujistil, že se jeho vláda zaměří na digitalizaci NHS, odlehčí přetíženým nemocnicím zřízením komunitních institucí a investováním do preventivní péče. To už ostatně slibovali konzervativci.

Británie v řešení kolapsu zdravotnictví využije inovace

Jennifer Dixonová, výkonná ředitelka charitativní organizace Health Foundation, uvedla, že zpráva poukázala na některé „zřejmé priority změn”.

„NHS je oslabena, ale není na kolenou. Její personál může služby zlepšit, pokud na to bude mít prostředky,“ řekla.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here