Cholera se šíří a způsobuje komunitní umírání, ale nemusela by

0
1049
cholera
Foto: WHO

Nákaza cholerou se šíří po celém světě a je příčinou mnoha úmrtí. V důsledku průjmového onemocnění loni podle Světové zdravotnické organizace [WHO] zemřelo podstatně víc lidí. A to přesto, že cholera má snadné a levné řešení. 

Zpravují nás o tom The New York Times v článku “Cholera Deaths Soar Worldwide Despite Being Easily Preventable. Počet případů úmrtí v důsledku cholery se podle WHO loni celosvětově zvýšil ve srovnání s rokem 2022 o 71 procent. Počet nahlášených onemocnění ale rostl jen o 13 procent. Mnoho úmrtí tak lze podle WHO přičíst na vrub konfliktů a klimatických změn.

„Rostoucí úmrtnost, která roste dokonce rychleji než tempo růstu počtu onemocnění, je zcela nepřijatelná,“ tvrdí doktor Philippe Barboza, vedoucí odborného týmu zabývajícím se cholerou v rámci programu WHO.

„Odráží to nezájem světa o nemoc, která trápí lidstvo celá tisíciletí a postihuje nejchudší lidi, kteří nemají přístup k čisté pitné vodě,“ říká.

Podle oficiálních údajů zemřelo na choleru v roce 2023 více než 4 000 lidí, skutečná čísla ale budou podle doktora Barbozy jistě mnohem vyšší. Úsilí WHO dopočítat se reálného čísla podle údajů testovacích programů dospělo za rok 2023 k možnosti, že by to mohlo být více než 100 000 úmrtí.

Hlavní příčinou loňského zvýšeného výskytu nemoci a počtu úmrtí bylo to, co WHO nazývá „komunitním úmrtím.“ Lidé umírali na choleru, aniž by se jim dostalo alespoň minimální zdravotní péče.

Proč lidé umírají na choleru

Cholera zabíjí kvůli dehydrataci organismu i za pouhý jediný den, kdy se tělo snaží vypudit její bakterie zvracením nebo průjmem. To v praxi znamená, že lidé často umírají jen proto, že nemají přístup k obyčejnému balíčku rehydratační soli. Ten nestojí mnoho. Například v eshopu UNICEF je k dostání 200 sáčků za 454 korun. Jeden sáček tak vychází na zhruba 50 haléřů. Balíček obsahuje směs cukru a minerálních solí, které zachraňují životy dětí s těžkými průjmy a dehydratací.

„To není proto, že nemají v dosahu jednotku intenzivní péče, je to jen infúze a antibiotika, co potřebují,“ rozhořčuje se doktor z WHO.

Jižní Afrikou se šíří cholera, Mauricius řeší loď s nemocnými lidmi

Loni WHO choleru zaznamenala v 45 zemích. V roce 2021 takových zemí spočítala o deset méně. Globální výskyt nemoci se aktuálně přesunul ze Středního východu a Asie do Afriky. Tam její výskyt loni vzrostl ve srovnání s rokem předchozím o 125 procent, uvádí WHO.

„Rozšíření cholery v jižní Africe podle ní způsobily katastrofické změny počasí, povodně a sucho. Když lidé nemají přístup k vodě, soustřeďují se kolem několika málo zdrojů, které, když jsou znečištěny, způsobí onemocnění tisíců lidí,” cituje NYT WHO.

Oblasti zasažené epidemií cholery

Situaci nepřidávají ani vratké zdravotnické systémy a nepokoje ve světě. Zambie a Malawi cholera postihla nejvíce. Jejich zdravotnické systémy zkolabovaly. V hlavním městě Zambie, Lusace, vláda zřizovala zdravotní centrum na stadionu.

Naopak třeba v Súdánu, v němž trpí občanskou válkou více než devět milionů lidí, se lidé soustřeďují do uprchlických táborů s minimální zdravotnickou službou, zdravotníci loni udrželi rozvoj cholery pod kontrolou. To potvrzuje i doktor Bashir Hamid, ředitel organizace Save the Children v Súdánu. Situace se ale rychle mění.

„Choroba se vrací a od poloviny srpna se jí nakazilo více než 5 600 lidí. Jsou to děti už oslabené podvýživou a ty choleře vzdorovat nemohou,“ říká Hamid.

Tom Brown živí miliony podvyživených dětí, ale i tak to nestačí

Nyní cholera řádí ve 24 zemích. Počet onemocnění a úmrtí obyčejně stoupá ke konci roku, což má souvislost s vývojem počasí. Sledování výskytu cholery ale je v některých velkých zemích zjevně nedostatečné. Například v Indii je zaznamenáno ročně jen pár případů. V sousedním Bangladéši je situace lepší, alespoň co do sledování výskytu nemoci.

V roce 2023, kdy vypukla epidemie cholery, bylo v devíti zemích potvrzeno přes 10 000 případů onemocnění. Byly to Afghánistán, Bangladéš, Demokratická republika Kongo, Etiopie, Haiti, Malawi, Mosambik, Somálsko a Zimbabwe. To bylo dvakrát více než v letech od 2019 až 2021. Celkem WHO v roce 2023 registrovala na celém světě 535 321 případů oproti 472 697 v roce předchozím.

Obchod s vakcínami proti choleře

Krizi zhoršuje trvalý nedostatek vakcíny proti choleře. Poptávka po vakcíně přichází z chudších zemí, kde se prodává jedna dávka za 1,50 dolaru [cca 34 Kč]. Poptávka ale převyšuje nabídku, protože vakcínu její největší výrobci přestali vyrábět.

Jedna dávka zajišťuje ochranu před cholerou na šest měsíců až dva roky. Ale dvě dávky podané s měsíčním odstupem zajistí dospělému ochranu zhruba na čtyři roky. Země postižené cholerou v roce 2023 požadovaly dodávku 74 milionů dávek vakcíny. K dispozici ale měli jen polovinu z tohoto množství. Nakonec nezbyla žádná vakcína pro preventivní podání v ohrožených zemích. Sem patří Súdán nebo Gaza.

Gazu čeká třikrát třídenní klid zbraní, to kvůli očkování dětí

Celosvětovým dodavatelem vakcíny proti choleře je hlavně jihokorejská farmaceutická firma EuBiologics. Ta právě přechází na výrobu jednodušší vakcíny, s jejíž pomocí zvýší výrobu do konce roku o 40 procent. Změnu oznámila její ředitelka pro mezinárodní obchod Rachel Parková. Ale i přes tuto dobrou zprávu nepřesáhne příští rok výroba 70 milionů dávek. Jiná vakcína se jmenuje HillChol a vyrábí ji indická firma Bharat Biotech. Látka je ale na svém začátku, teprve nedávno její užívání schválila na domácím trhu indická vláda.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here