Nádor prostaty léčí v Liberci prvně radiofarmakem, čeká se na výsledky

0
1803
nador_prostaty
Ilustrační foto: Freepik.com

Nádor prostaty léčí liberečtí onkologové vůbec poprvé radiofarmakem s obsahem lutecia. Nadějný lék ale není v úhradách pojišťoven. To by se mohlo brzy změnit. Pacient v Liberci lék dostal výjimečně přes paragraf 16.

První dávku radiofarmaka dostal pacient s rakovinou prostaty v Nemocnici Liberec tento týden ve středu [11.9.]. U pacienta v liberecké nemocnici lék pojišťovna zaplatí na základě uplatnění paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění, kdy pro pacienta není vhodná žádná jiná léčba.

„Takže máme příslib, že proplatí tři dávky. Po nich se udělá kontrolní vyšetření pacienta, zváží se jeho klinický stav, a pak, jestli to bude mít efekt, tak se bude pokračovat dalšími zhruba třemi dávkami,” řekl k léčebnému plánu primář libereckého oddělení nukleární medicíny Jozef Kubinyi.

Prodleva mezi dvěma dávkami je podle něj šest až osm týdnů. Jedná dávka léku stojí zhruba půl milionu korun. I to je důvod, proč je vzácná léčba pomocí radioaktivní látky v České republice.

Dosud tuto léčbu, jenž likviduje zhoubné nádorové buňky na prostatě, použili specialisté ve Fakultní nemocnici Olomouc, a to jen v několika málo případech. Specialisté to vysvětlili tím, že radiofarmakum zvané Pluvicto zatím nespadá do úhrad zdravotních pojišťoven.

Nádor prostaty se dá léčit i radiofarmakem

Zmiňovaný způsob léčby laicky řečeno spočívá v tom, že se přípravek naváže na protein zvaný prostatický specifický membránový antigen [PSMA], který se nachází na povrchu buněk karcinomu prostaty. Záření uvolněné radioaktivním luteciem způsobí odumření nádorových buněk.

Primář Kubinyi už má s tímto lékem zkušenosti z doby, kdy pracoval v nemocnici v Nitře na Slovensku. Tuto léčbu tam podle něj podstoupilo 80 mužů ve věku od 42 do 82 let. Zlepšení podle primáře nastalo zhruba u třetiny z nich. U třetiny zůstal stav stejný a u zbývající třetiny nezabránilo zhoršování zdravotního stavu.

K výsledkům léčby pomocí lutecia říká, že úspěšnost jeho použití v léčbě nádoru prostaty má velký potenciál. Zejména to platí, pokud tento způsob léčby dostanou pacienti ve dřívějším stadiu nemoci.

„Studie, které teď běží, ukážou, kam to zařadit. Zatím je to až po chemoterapii,” dodal.

Plošný screening prostaty v Česku začne od ledna 2024

Ne pro všechny pacienty s rakovinou prostaty ale je tato léčba vhodná. Účinná je podle specialistů především u skupiny pacientů, kteří se pohybují, a tedy neleží celý den na lůžku.

„Nejsou to lidé, kteří bohužel většinu dne, vzhledem k tomu, že to onemocnění je tak agresivní, jenom proleží. Protože, aby ta léčba byla úspěšná, na to potřebujete nejen lutecium, ale potřebujete zapojit trošičku do toho i organismus. A následně imunitní systém, který s tím onemocněním dále bojuje,” vysvětluje podmínku schopnosti pohybu pacienta primář libereckého oddělení radiační onkologie Igor Richter.

Lék s radioaktivní látkou se snad dostane do úhrad

Rakovina prostaty je podle primáře Richtera nejčastější zhoubné onemocnění u mužů v Česku. Ročně u nás specialisté diagnostikují zhoubný nádor prostaty v 8 000 případů.

Pro léčbu pomocí radioaktivní látky lutecium mají podle něj v Liberci vytipované další dva pacienty. Kvůli tomu, že se radiofarmakum ale nehradí z pojištění, i tito pacienti čekají na schválení od pojišťoven s odvoláním na paragraf 16. To by se ale mělo snad brzy změnit.

Nádor močového měchýře stíhá hlavně muže a kuřáky

Licenci na toto léčivo drží v ČR farmaceutická firma Novartis. Její mluvčí Kateřina Nosek uvedla, že dohodu o úhradě léku má její české zastoupení dojednanou se všemi zdravotními pojišťovnami.

„Nyní již čekáme na poslední administrativní kroky Státního ústavu pro kontrolu léčiv a věříme, že Pluvicto bude v úhradě v nejbližších měsících,“ uvedla Nosek.

Ale do té doby bude léčivý přípravek Pluvicto stále schvalován, nebo neschvalován individuálně prostřednictvím paragrafu 16.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here