Adiktologické služby kritizují vládu i premiéra Fialu

1
23547
adiktologickych
Premiér Petr Fiala / Foto: Úřad vlády ČR

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb [APAS] se ostře vymezila proti návrhu státního rozpočtu 2025, ale i přímo vůči premiérovi Petru Fialovi [ODS]. Jako první problém uvádí nenavýšení peněz na adiktologické služby v roce 2025.

Jako druhý problém předsedkyně Rady APAS Helena Gherasim označila, že předseda vlády Petr Fiala je za historii asociace jediným premiérem, který s ní vůbec nekomunikuje. A je to právě premiér Fiala, který má danou oblast jako člen vlády na starosti.

„Navzdory opakovaným žádostem o setkání se s námi za celou dobu, co vykonává mandát premiéra, nikdy nepotkal,“ uvedla ke komunikaci s vedením vlády Gherasim.

Vzhledem k tomu, že návrh rozpočtu na příští rok podle ní vůbec nezohledňuje potřeby prevence a léčby a popírá loni vládou schválený Akční plán v oblasti závislostí, se APAS na premiéra obrátila alespoň otevřeným dopisem.

Příchod Ukrajinců si žádá posílit adiktologické služby

V něm ho vyzývá k jednání o rozpočtu na příští rok. Požaduje navýšení kapitoly na adiktologické služby zhruba o 330 milionů. A to na celkovou jednu miliardu korun. To, že vláda částku nenavýšila sama, podle Gherasim zaráží. Už kvůli tomu, že jen z legálních závislostí stát ročně vybere okolo 80 miliard korun na daních a poplatcích. A připravuje i zdanění kratomu a dalších psychomodulačních látek.

Co znamená nenavýšení rozpočtu na adiktologické služby

APAS dále uvádí, že podseknutí slibovaného rozpočtu na adiktologické služby značí, že nebude možné třeba řešit rapidní nárůst digitálních závislostí, které znamenají obrovské psychické potíže u dětí. A nevystaví se ani síť ambulantních služeb pro lidi se závislostí na alkoholu. Čímž opět vzroste domácí násilí páchané pod vlivem alkoholu.

„Jak uvádíme v otevřeném dopise, návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok je i v rozporu s Programovým prohlášením vlády. Bavíme se o tom, že pokud se nyní nedají do prevence potřebné prostředky, stát bude na řešení negativních dopadů závislostí vydávat daleko víc peněz,“ říká ředitel asociace Matěj Hollan.

Adiktologové i dětští praktici odmítají komercializaci konopí

Argumentuje tím, že posílení prevence veřejným rozpočtům naopak ušetří. O to víc ho pak prý znepokojuje, že navzdory vlastním závazkům vlády se toto zatím neděje. Vysvětluje i to, proč se APAS obrací přímo na premiéra.

„Asociace se na něj obrací proto, že rozpočet na prevenci a léčbu v této oblasti je přímo pod ním na Úřadu vlády ČR. A premiér je i předsedou Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, které je APAS členem,“ vysvětluje.

Co stojí v dopise adiktologických služeb

V otevřeném dopise APAS premiérovi Fialovi připomíná, že on a jeho kolegové ve vládě loni schválili dokument zvaný “Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023–2025″. Ten obsahuje pevné závazky k financování mnoha aktivit. Podle APAS se ale ukázalo, že na plnění těchto závazků stát v rozpočtu pro příští rok nepřidělil dostatek finančních prostředků.

„Žádáme Vás, aby vláda – včetně Vás osobně jako člena odpovědného za tuto oblast – zajistila dostatečné financování služeb prevence a léčby závislostí, ke kterému se sama zavázala,“ stojí v dopise.

Kdo nepije, není Čech. Konference o alkoholu změnu asi nepřinese

Zástupci APAS současně premiérovi připomínají, že vláda má již několik let připravený návrh zákona o koordinaci a financování adiktologických služeb. A ten se podle nich těší plné podpoře nejen odborné veřejnosti. Jde o návrh zákona o prevenci a podpoře adiktologických služeb.

„Rádi bychom s Vámi o této problematice co nejdříve zahájili konstruktivní jednání. To proto, aby vláda mohla dokončit svůj mandát jako vláda, která plní své závazky. A podporuje duševní i fyzické zdraví všech generací – dětí, dospělých i seniorů,“ končí dopis zástupců APAS adresovaný premiérovi Fialovi.

–DNA–

1 komentář

  1. Tento sebestředný i zrádný teolog nekomunikuje s nikým. Pokud ano, tak jen každého oponenta sprostě uráží, pomlouvá…. kdo nesouhlasí s jeho signály ! Nejhorší premiér od roku 1918 a to jsem si říkal, že nikdo horší, než Péta kantýnský už být ani nemůže. Jenže taky jsou oba dva ze zločinné ODS i členi vatikánské sekty Jidášů, tak se není co divit

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here