Příspěvky na péči i další dávky pro OZP spadnou pod ČSSZ

0
2476
davky
Příspěvek na péči a další dávky pro osoby se zdravotním hendikepem přejdou příští rok plně pod Českou správu sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Změnu přináší novela o sociálních službách, kterou ve středu 11.9. schválila vláda. / Foto: ÚV ČR

V průběhu příštího roku přejde vyřizování příspěvku na péči a dalších dávek pro osoby se zdravotním postižením [OZP] plně pod Českou správu sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Tím se mají zkrátit doby vyřizování žádostí o dávky.

Změny přináší novela zákona o sociálních službách, kterou ve středu [11.9.] na svém jednání schválila vláda. Nyní se o příspěvek na péči a další dávky pro OZP, jako jsou příspěvek na mobilitu, na zvláštní pomůcku nebo karty ZTP či ZTP/P, žádá na úřadech práce. Nárok na podporu následně prošetřuje lékařská posudková služba ČSSZ, která výsledek poté odesílá zpět na úřady práce. Ty pak na základě posudku vydávají rozhodnutí o přiznání, nebo nepřiznání dávky. Tento takzvaný úřednický ping-pong by mohl již příští rok skončit. Což by mohlo vést ke zrychlení vyřizování veškeré dávkové agendy pro osoby se zdravotním hendikepem.

„Dnes ta administrativní náročnost a doba vyřizování příspěvku na péči trvá někdy 120, 130 i více dnů, je to složité, řeší to dva úřady,“ uvedl po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

MPSV chystá změny v posuzování nároku na příspěvek na péči

Za ideální nepovažuje ani stávající komunikaci obou úřadů s klienty a dokládání dokumentů nutných pro přiznání některé z dávek. Od září příštího roku by tak veškerá agenda kolem dávek pro OZP včetně příspěvku na péči přešla plně na ČSSZ. Její pobočky by tak přijímaly i zpracovávaly žádosti stejně jako by vydávaly konečná rozhodnutí o nároku na dávku.

„Ty lhůty dokážeme zkrátit tak, abychom to dokázali vyřizovat do 60 dnů,“ uvedl Jurečka.

Zdravotní stav by stejně jako dosud posuzoval Institut posuzování zdravotního stavu [IPZP], který spadá pod ČSSZ. Odvolací řízení včetně posuzování zdravotního stavu by nadále zajišťovalo ministerstvo, dodal Jurečka.

Příspěvek na péči i jiné dávky OZP přejdou do Jendy

Jmenované dávky pro zdravotně hendikepované by příští rok Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] zahrnulo do webové aplikace Jenda. Díky čemuž by o ně mohli lidé žádat i elektronicky. Možnost vyřídit dávky přímo na pobočkách ČSSZ zůstane nadále zachována, zdůraznil ministr. Informace nebo vyrozumění by sociální správa doručovala do aplikace, pokud by to klient nevyloučil. Spisy by ČSSZ vedla už jen v digitální podobě.

I tento krok by podle něj vedl ke zkrácení lhůt při odbavování žádostí na sociální správě a tím by se podpora dostávala k lidem dříve. Dnes na ni v některých případech lidé čekají i několik měsíců.

ČSSZ: Posudkoví lékaři se s žadateli o invalidní důchod vidět nemusí

„Dnes dochází bohužel i k tomu, že než se ten příspěvek vyřídí, tak ten klient ani nežije,“ uznal dlouhé doby ve vyřizování dávek ministr Jurečka.

Slibované změny by se měly do praxe naplno dostat od ledna 2026, kdy by byly veškeré dávky pro OZP zasazené v aplikaci Jenda a zároveň už by je odbavovala sociální správa.

S digitalizací MPSV to není tak horké. Data se přepisují i ručně, zjistil NKÚ

Součástí novely je i úprava, podle které by sociální správa lidem s nevyléčitelnou nemocí nebo zdravotním hendikepem automaticky přiznávala příspěvek na péči ve 3. stupni závislosti. To na dobu 12 měsíců bez posuzování. Jako podklad pro jeho přiznání sociální správě poslouží potvrzení o zdravotním stavu daného pacienta od lékaře – specialisty. Ten má úřadu odesílat rovněž elektronicky. Nejpozději dva měsíce před koncem dvanáctiměsíční lhůty by měla začít sociální správa řešit další postup u takového příjemce sociální podpory.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here