Na růstu úhrad pro příští rok se dohodly tři ze 14 segmentů péče

0
518
rustu_uhrad
Foto: Freepik.com

Na růstu úhrad za zdravotní péči pro rok 2025 se dohodly tři ze 14 segmentů. A sice zubaři, lékárníci a gynekologové. Příjmy pojišťoven v příštím roce odhaduje ministerstvo financí na 526,7 mld. Kč. Resort zdravotnictví pak na 529,7 mld. Kč.

Úpravu přináší návrh úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví pro rok 2025, kterou resort odeslal do připomínkování. Podle srpnové predikce ministerstva financí mají dosáhnout příjmy zdravotních pojišťoven v příštím roce objemu 526,7 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví ale pracuje s částkou o tři miliardy vyšší. A zdůvodňuje to tím, že inkaso z pojistného je vždy vyšší než srpnový odhad ministerstva financí.

„Predikční model ministerstva financí je však nastaven konzervativně a reálné příjmy systému zdravotního pojištění byly historicky vždy vyšší než srpnová predikce. A to alespoň o cca 3 mld. Kč,“ píše resort v důvodové zprávě k úhradové vyhlášce.

To je důvod, proč ministerstvo zdravotnictví navýšilo odhad příjmů pro rok 2025 o tři miliardy korun nad úroveň predikce ministerstva financí, tedy na 529,7 miliardy korun. Z této částky půjde 515 mld. Kč na úhrady zdravotních služeb a zbylých 14,7 miliardy pokryjí náklady spojené s provozem zdravotních pojišťoven a naplní fondy prevence.

„U nákladů na zdravotní služby se jedná o meziroční růst o 3,3 procenta [16,5 mld. Kč] a u ostatních nákladů ministerstvo zdravotnictví očekává stagnaci nákladů,“ píše k hospodaření na příští rok.

Zdravotní pojištění státu příští rok vzroste o 42 Kč na 2 127 korun

Rozdíl mezi nárůstem příjmů o 27,4 mld. Kč a plánovaných nákladů o 16,5 mld. korun vysvětluje resort tím, že se z rozdílu uhradí záporné hospodaření pojišťoven z letošního roku. To činí přibližně 11 miliard korun.

„Včetně 3 mld. Kč od VZP na platy zdravotníků,“ podotýkají autoři vyhlášky.

Průměrný nárůst úhrad napříč segmenty je 1,3 %

Z růstu nákladů tvoří podle resortu významnou část růst mandatorních nákladů. Mezi ně patří náklady na centrové léky, na léky na recept a zdravotnické prostředky. Dohromady činí růst o 7,4 mld. Kč. Dále mezi ně patří i růsty objemu péče a změny v seznamu výkonů. To je dalších 2,6 mld. Kč. Celkem činí tyto takzvané mandatorní položky na straně nákladů 10 mld. korun.

„Na navyšování jednotkových úhrad pro jednotlivé segmenty pak zbývá pouze 6,5 mld. Kč. Což představuje průměrný růst o cca 1,3 % napříč segmenty,“ píše ministerstvo v důvodové zprávě s tím, že úhradová vyhláška na rok 2025 je po mnoha letech sestavena úhradově velmi restriktivně.

Na jedny platy pro všechny nemocnice asi nedojde. A tak budou protesty

To zapříčinilo usnesení vlády o tom, že ministerstvo zdravotnictví musí úhradovou vyhláškou zajistit vyrovnané hospodaření veřejného zdravotnictví na další rok. Usnesení přijala vláda Petra Fialy [ODS] letos v dubnu. Jednání o úhradové vyhlášce na rok 2025 začala koncem ledna a skončila 20. června.

Tři segmenty ze 14 se na růstu úhrad dohodly

K dohodě letos dospěly tři z celkem čtrnácti segmentů zdravotní péče. A sice:

  • Skupina poskytovatelů ambulantních gynekologických služeb.
  • Skupina poskytovatelů ambulantních stomatologických služeb.
  • Skupina poskytovatelů lékárenské a klinicko-farmaceutické péče.

Stomatologii vzrostou meziročně úhrady z pojištění o tři procenta, o jedno procento pak ambulantní gynekologii. Segment lékárenské péče přistoupil na nulové navýšení platby za úkony. To je za jednotkové úhrady signálního výkonu.

Dohoda nebyla uzavřena v následujících segmentech zdravotní péče:

  • Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče.
  • Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče.
  • Skupina poskytovatelů lázeňské léčebně rehabilitační péče a zdravotní péče v ozdravovnách.
  • Skupina poskytovatelů v odbornostech všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost.
  • Skupina poskytovatelů specializovaných ambulantních služeb.
  • Skupina poskytovatelů radiodiagnostických služeb a poskytovatelů ambulantních laboratorních služeb.
  • Skupina poskytovatelů fyzioterapie a dalších nelékařských profesí.
  • Skupina poskytovatelů domácí zdravotní péče.
  • Skupina poskytovatelů ambulantní hemodialyzační péče.
  • Skupina poskytovatelů zdravotnické záchranné služby a přepravy pacientů neodkladné péče.
  • Skupina poskytovatelů zdravotnické dopravní služby.

K výsledkům hospodaření veřejného zdravotnictví doplňme, že pojišťovny držely k 31.12.2023 zůstatky v objemu 55,2 mld. Kč. K 31.12.2024 se očekávají zůstatky na účtech ve výši 44,7 mld. Kč, závazky po lhůtě splatnosti se předpokládají ve výši 1,4 mld. Kč.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here