Cenu hejtmana Ústeckého kraje obdržel ortoped Tomáš Novotný

0
109
Tomas_Novotny
MUDr. Tomáš Novotný Ph.D. MBA / Zdroj: KZ

Cenu hejtmana Ústeckého kraje za rok 2023 v kategorii Sociální a zdravotní oblast získal přednosta Ortopedické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Tomáš Novotný. Porota ocenila jeho profesní kvality i přístup k pacientům.

Ocenění převzal doktor Tomáš Novotný z rukou hejtmana v úterý [10.9.] při slavnostní ceremonii v Zahraním domě v Teplicích. Ve své práci si ortoped Novotný váží především toho, že může vykonávat špičkovou medicínu a lidem poskytovat ortopedickou péči na nejvyšší úrovni. Vyzdvihl i to, že jeho klinika spolupracuje ve výzkumu a v terapii s těmi nejlepšími pracovišti světa.

„Pravidelně přednášíme na lékařských fakultách, odborných kurzech a konferencích v Čechách i v zahraničí a operujeme naše pacienty nejmodernějšími způsoby. Věřím, že tento trend zachováme a ortopedie bude nadále v našem kraji prestižním pracovištěm,” uvedl při přebírání ocenění Tomáš Novotný.

Ten mimo jmenované aktivity působí i jako krajský koordinátor ortopedické péče pro nemocnice spadající pod společnost Krajská zdravotní. Jedná se o nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě, Chomutově, Rumburku a v Litoměřicích.

Jakub Komárek převzal vedení Krajské zdravotní

„V případě pana doktora Novotného jde nejen o ocenění jeho špičkové práce a inovativních postupů, které k ní využívá, ale také o jeho propacientský přístup. Pokud je vynikající lékař navíc skutečně empatický a snaží se pacientům zmírnit stres spojený se zákrokem, jako je tomu u pana doktora Novotného, ocenění si opravdu zaslouží,“ uvedl při předávání ceny hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller [ANO].

K jeho funkci uveďme, že v krajských volbách, které se konají příští týden, svůj hejtmanský mandát neobhajuje. Na přední místo kandidátky hnutí zvolilo jiného kandidáta. Nicméně svého politického působení se hejtman Schiller nevzdává. Na Teplicku kandiduje ve volbách do Senátu. Hejtman Schiller nedávno pobouřil veřejnost rychlou jízdou v jedné z obcí na Litoměřicku, kterou projel rychlostí 108 km/hodinu. Sám hejtman později médiím přiznal, že jel rychle a na půl roku přišel o řidičské oprávnění.

Tomáš Novotný se věnuje vědecké a pedagogické práci

Cena hejtmana Ústeckého kraje vyznamenává vynikající občanské zásluhy o rozvoj kraje, hrdinské a jiné výjimečné činy. Uděluje se v pěti kategoriích. Laureáti letos obdrželi od kraje také odměnu ve výši 50 000 Kč.

Cenu za Krajskou zdravotní v minulosti získali:
  • 2012 – prof. MUDr. Martin Sameš, CSc., přednosta Neurochirurgické kliniky FZS UJEP a KZ – MNUL
  • 2013 – MUDr. Jan Schraml, Ph.D., přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie FZS UJEP a KZ – MNUL
  • 2014 – MUDr. Jana Bednářová, primářka Oddělení emergency KZ – MNUL
  • 2015 – MUDr. Karel Sláma, primář Oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku KZ – MNUL
  • 2018 – MUDr. Pavel Dlouhý, primář Infekčního oddělení KZ – MNUL
  • 2019 – MUDr. Martina Chodacká, primářka Onkologického oddělení KZ – MNUL a NCV
  • 2020 – Mgr. Dana Vaculíková, hlavní hygienička KZ
  • 2022 – MUDr. Jan Rejholec, primář Chirurgického oddělení Nemocnice Děčín

K letos oceněnému lékaři Tomáši Novotnému uveďme, že působí i na Katedře chirurgie LF UK v Hradci Králové a na Katedře ošetřovatelství FZS UJEP v Ústí nad Labem. Vědecká a pedagogická činnost tak patří do jeho profesního života.

Na výměnu kolena či kyčle se má pacient dostat do roka

Se svým týmem doktor Novotný úspěšně provedl například rozsáhlou operaci na poškozené endoprotéze kolenního kloubu ve spolupráci s kardiochirurgickými specialisty pomocí přístroje Cell Saver. Ten umožňuje výkon bez podání krevních derivátů. Sám zmiňuje i to, že technologický pokrok i v ortopedii přináší nové možnosti v léčbě, příkladem jmenuje 3D tisk. Ani takové operace s náhradami velkých kloubů už nejsou na ústecké klinice novinkou.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here