Svitavy vypsaly 2. kolo přijímaček na obor Diplomovaná všeobecná sestra

0
1834
Svitavy
Ilustrační foto: Zdravotnická škola Svitavy

Vyšší odborná zdravotnická škola [VOŠ] Svitavy v Pardubickém kraji, jež funguje od nového školního roku, zatím nemá plnou kapacitu studentek a studentů v oboru Diplomovaná všeobecná sestra. Škola proto vyhlásila 2. kolo přijímaček. 

V prvním kole splnilo podmínky pro přijetí 22 uchazečů. Stále ale zbývá kapacita zhruba deseti míst. Přihlášky ke studiu v tomto oboru na vyšší odborné škole se podávají do 13. září. Pro nový tříletý obor diplomovaná všeobecná sestra škola počítá s jednou třídou s maximálně 30 studenty a studentkami v každém ročníku.

„Studium oboru Diplomovaná všeobecná sestra je určeno pro absolventy jakékoliv střední školy s maturitou. Pokud uchazeč maturuje až v září, může podat přihlášku a maturitní vysvědčení doloží po vykonání zkoušky,“ říká na stránkách školy její ředitel Radek Dřímal.

Neznám krásnější povolání než povolání zdravotní sestry

Podle něj patří profese diplomované všeobecné sestry mezi tři nejprestižnější povolání v České republice, to společně s lékařem a vědcem. Studium v jednotlivých ročnících svitavská škola rozdělila na zimní a letní období. Přičemž bloky teoretické a praktické výuky jsou zakončeny samostudiem a zkouškovým obdobím.

„Studijní výsledky se zaznamenávají do studijních indexů. Studium na vyšší odborné škole je však zaměřeno více prakticky,“ přibližuje náplň výuky ředitel školy.

Názor na zájem o obor má i kraj

Podle vedoucího odboru školství krajského úřadu Martina Kisse je předčasné dělat závěry o zájmu o studium na vyšší odborné zdravotnické škole ve Svitavách. Někteří přijatí uchazeči mohou odejít studovat na vysoké školy, jiní přijdou po 2. kole přijímacího řízení, vyjasnil.

„Zájem o obor je, problém je v tom, aby studium všichni dokončili. Stává se, že po prvním ročníku často někteří zkouší se dostat na vysokou školu, kam se jim to předtím nezdařilo. Obecně se stavy na vyšších odborných školách ve druhém a třetím ročníku rapidně snižují,” uvedl Kiss.

Placené volno před zkouškou dostanou i sestry a jiní nelékaři

Další střední zdravotnické školy jsou navíc v Ústí nad Orlicí, v Pardubicích a Chrudimi. V minulosti kraj na základě poptávky studentek i zdravotnických zařízení otevřel vyšší odbornou školu při zdravotnické škole v Ústí nad Orlicí. V Pardubicích a Chrudimi to hejtmanství neplánuje. Podle Kisse obdobné obory nabízí Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

Zdravotnická škola Svitavy

Střední Zdravotnická škola Svitavy je školou s nadregionální působností. Vzdělává žáky v deseti třídách s denní formou vzdělávání a v jedné třídě večerního studia. Nabízí obory: Praktická sestra [SŠ] / Masér ve zdravotnictví [SŠ] / Diplomovaná všeobecná sestra [VOŠ].

Ošetřovatelství má perspektivu i do budoucna, říká hlavní sestra ČR

Na stránkách vedení školy uvádí, že všechny tři obory jsou vhodné pro dívky i chlapce. Po maturitě nebo absolvování VOŠ mohou absolventi nastoupit přímo do zaměstnání ve zdravotnických zařízeních nebo dál studovat na vysokých a vyšších odborných školách. Škola slouží i pro celoživotní vzdělávání, převážně v kvalifikačních kurzech Sanitář a Sportovní masáž.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here