Akné se stávají teenageři až posedlí, není to ale jen o kosmetice

0
256
akne
Foto: Freepik.com

Akné nejvíce řeší teenageři, kteří jsou schopni za přípravky na aknózní pleť vydat i tisíce korun měsíčně. A řešením “pubertálních pupínků” jsou někteří až posedlí. Podle odborníků ale musí i kosmetiku pečlivě vybírat, případně i navštívit lékaře.

S pupínky v dospívání bojují dívky stejně jako chlapci. Skupiny dívek pravidelně vyrážejí do obchodů s drogerií nejen na nákupy dekorativní kosmetiky, ale hlavně za přípravky proti akné. A jsou schopny za ně vydat více než jen své kapesné.

„Čtrnáctiletá dcera dospívá, a na obličeji se jí objevují výsevy pupínků, akné. Není to nijak hrozné, říkám jí, ona si to ale nemyslí. A o víkendu si i několikrát za den čistí pleť toniky, gely a kdovíčím ještě,“ popisuje přístup své dcery k akné paní Anna z Prahy.

Nejraději podle ní její dcera teď chodí nakupovat do drogerie. Tam prý testuje a pořizuje stále nové přípravky na zlepšení své pleti. A do drogerie obvykle vyráží se svými kamarádkami, které řeší stejný problém, a tím je akné a pleť.

„Doma má čisticí gely, tonika, krémy všech možných výrobců, dále i krycí tyčinky a v lednici leží pleťové masky. Vše prý kvůli svému akné, a není to levné,“ říká paní Anna.

Silné akné už je na péči specialisty

Pokud se dívka nebo kluk v dospívání potýká s opravdu těžší formou akné, kdy je jím zasažena větší část obličeje, ale i další části těla, pak je namístě vyrazit do ordinace specialisty, kožního lékaře. A nespoléhat se jen na kosmetické přípravky.

Děti, které dobře spí, nezlobí. A i lépe prospívají

Mladí lidé, zvlášť v dospívání, se mohou pupínky skutečně trápit a může to vést až k jejich izolaci nebo bezradnému zkoušení volně dostupných přípravků, které více uškodí než pomohou. Jednu z takových akné poraden mají i v jihlavské nemocnici na tamním kožním oddělení. A o práci podle její zakladatelky a lékařky Zuzany Nevoralové nemají vůbec nouzi.

„S pacientem vždy začínáme rozhovorem o jeho problémech. Zjišťujeme, jak dlouho akné trvá, čím byl pacient dosud léčen. Některé léky mohou akné vyvolat, nebo zhoršit. Na vině může být třeba i nesprávně zvolená antikoncepce,“ popisuje, jak probíhá první návštěva v Akné poradně, doktorka Nevoralová.

Následuje odborné vyšetření pacienta. A podle stavu a typu akné lékařka zvolí celkovou léčbu. Tu obvykle kombinuje s léčbou místní.

Ke zdravé pleti přispěje klid, pohoda a žádný stres

Kvalitu a vzhled pleti ale neovlivňuje pouze věk a dospívání, ale také používaný kosmetický prostředek, jak upozorňuje Dagmar Jírová, vedoucí Národního referenčního centra pro kosmetiku Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. Kosmetiku je podle ní třeba vybírat podle typu pleti a účinku, který se od ní očekává.

„V současné době můžeme vybírat jak v oblasti čisticí, tenzidové kosmetiky, tak v oblasti emulzní, pěstící a pečující kosmetiky ze širokého spektra prostředků určených pro kůži mastnou, aknózní, smíšenou, suchou či pleť citlivou nebo atopickou,“ vyjmenovává doktorka Jírová.

Rady pro správný výběr kosmetiky:
  • Nekupujte kosmetické prostředky nahodile, nevybírejte podle ceny, ale podle typu své kůže a vlasů a podle funkce, kterou od nich očekáváte.
  • Pozorně čtěte všechny informace uvedené na obalu výrobku. Kdo vyrobil a kdo je za výrobek odpovědný, složení výrobku, dobu trvanlivosti, určení výrobku cílové skupině spotřebitelů, účel a způsob použití.
  • Používejte výrobky jen k účelu a způsobem vymezeným výrobcem na obalu.
  • Jste-li alergik či máte citlivou pokožku, zkuste nejprve nový prostředek několikrát denně aplikovat na vnitřní plochu předloktí. Pokud se neprojeví žádná negativní reakce, budete jej patrně snášet.

Konkrétně kosmetika určená pro pleť s akné obsahuje čisticí a antibakteriální látky. Ty zbavují pleť přebytečného mazu, uvolňují póry a omezují nežádoucích bakterií na kůži.

„Obsahují vyšší obsah povrchově aktivních látek, látek keratolytických, které rozvolňují nadbytek rohové vrstvy kůže, a látky antibakteriální,“ říká s tím, že tyto prostředky se ale nemají používat na suchou a citlivou kůži.

Jsou totiž příliš agresivní a pleť mohou dráždit. A ještě prohloubit její problémy, kdy by se pleť vysoušela a tím se zvýšila její lomivosti.

„Ze současných statistik vyplývá, že více než 55 procent všech žen uvádí, že mají citlivou pleť,“ říká.

Citlivá pleť je výsledek životního stylu. Jak na ni?

Zvýšenou citlivost pokožky vysvětluje nezdravým životním stylem, stresem, kouřením, alkoholem a znečištěným prostředím ve městech. Dále nadměrnou expozicí nefyziologickým faktorům, jako jsou zvýšený chlad či teplota, dlouhodobá expozice intenzivnímu UV záření nebo nadměrný pobyt v průvanu klimatizovaných místností.

„Správný výběr kosmetického prostředku ve vztahu k typu naší pleti má klíčový význam,“ shrnuje na závěr Dagmar Jírová.

Akné poradna pomohla tisícům pacientů

Akné poradna v jihlavské nemocnici funguje od roku 1999 a za dobu své existence pomohla léčit akné u tisíců pacientů. A i když se podle lékařky činnost poradny stále rozšiřuje, poptávku ze strany pacientů nezvládají uspokojovat. Zatímco po otevření v roce 1999 v poradně léčili kolem 80 pacientů za měsíc, dnes je to čtyřikrát tolik.

Proto dnes do péče přijímají převážně pacienty s nejtěžší formou akné. Ostatní pacienty doporučují na jiná pracoviště. Problematickou pleť totiž dnes neřeší pouze dospívající, ale se zhoršující se životosprávou a životním prostředí přibývají i dospělí pacienti.

„Udává se, že problémy s akné má až 95 procent lidí. Netýká se to jenom mladých lidí. Akné má až 15 procent dospělých osob nad 25 let. Máme i pacienty, kterým je přes čtyřicet let,“ říká doktorka Nevoralová.

Na stařecké skvrny se neumírá, zmírní je citron, řeřicha i cibule

A je podle ní docela možné, že některé lidi trápí akné dokonce i v šedesáti letech. Zároveň dodává, že v poradně se zabývají nejen léčbou akné, ale i jiných závažných chorob obličeje včetně korektivně dermatologických zákroků. Dále pacientům nabízejí konzultace, to i elektronicky přes e-mail nebo telefonicky.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here