Studenti zubního lékařství v Ostravě mají nové laboratoře protetiky

0
982
protetiky
Foto I, II: LF OU

Studenti loni otevřeného oboru zubní lékařství na Lékařské fakultě Ostravské univerzity [LF OU] si už v letním semestru vyzkouší znalosti ze zubní protetiky v praxi. Otevřely se jim k tomu nové laboratoře v ostravské fakultní nemocnici.

Výukové laboratoře pro budoucí stomatology přímo navazují na laboratoře ortodoncie a zubní protetiky ve Fakultní nemocnici Ostrava [FN Ostrava]. Studenti tak budou moci sledovat výrobu zubní protetiky i ortodontických aparátů přímo v klinické praxi. A vše si následně i odzkouší v sousedící výukové laboratoři.

V letním semestru 2. ročníku je předmět s názvem protetická technologie, v jehož rámci se budoucí stomatologové učí postupy výroby veškeré zubní protetiky. V praxi musí umět laborantovi definovat, co odpovídá, nebo naopak neodpovídá představám jeho i pacienta,“ říká k novým výukovým laboratořím [na obr. vpravo, zdroj: LF OU] primář Oddělení zubního lékařství FN Ostrava a proděkan LF OU doc. Martin Starosta.

V klinické laboratoři, která je propojena s výukovými prostory, jsou podle něj již nyní zaměstnanci schopni díky technickému vybavení vyrobit veškeré ortodontické i protetické pomůcky. Součástí nového vybavení je například i fréza na zhotovování zirkonových korunek a můstků moderní CAD/CAM technologií.

Studenti si osvojí znalosti ze zubní protetiky v praxi

Obor Zubní lékařství na LF OU získal akreditaci k výuce od loňského roku. První studenty fakulta ke studiu přijala do akademického roku 2023-2024. A právě ti se po novém roce s příchodem letního semestru pomalu dostanou do praxe, kde se ve zmíněných laboratořích naučí pracovat se zubními náhradami.

Studenti budou moci celou výrobu sledovat. Ve své laboratoři se pak budou učit základní protetické postupy,“ řekla k fungování laboratoří vedoucí zubní laborantka Kamila Huťková.

Zubní výrobky mohou lidé reklamovat, ale plombu ne

Ve výukové místnosti podle ní funguje deset samostatných pracovišť. Medici dostanou od svých pedagogů pomůcky, s jejichž pomocí vyrobí například skusové šablony, funkční lžičky nebo základy snímací a fixní protetiky.

Ke studentským laboratořím náleží šatny, sociální zázemí a denní místnosti. Rekonstrukce zubního oddělení trvala zhruba osm měsíců. A její vybavení vyšlo na 24,1 milionu korun [bez DPH] včetně přístrojového vybavení.

Tříletá akreditace zubního lékařství na LF OU

Akreditaci LF OU na studijní program Zubní lékařství udělila Rada Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství na tři roky.

„Rada Národního akreditačního úřadu pro VŠ rozhodla o udělení akreditace studijnímu programu Zubní lékařství Lékařské fakultě Ostravské univerzity na dobu tří let,“ uvedl loni předseda Národního akreditačního úřadu [NAÚ] Robert Plaga.

Ostravská univerzita má tříletou akreditaci zubního lékařství

Po prvním roce podle něj dojde ke kontrole kvality výuky a požadovaného rozvoje programu přímo na Lékařské fakultě. Již loni zřídila LF OU ve spolupráci s městem a krajem nové prostory, ve kterých se noví studenti zubního lékařství připravují první dva roky na práci v praxi.

Jejich součástí je například učebna s fantomy, na kterých se studenti učí jednotlivé zákroky. A trénují stomatologické dovednosti. Součástí vybavení je i zubní laboratoř a ambulance se dvěma zubními křesly.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here