Na jedny platy pro všechny nemocnice asi nedojde. A tak budou protesty

0
376
pro_nemocnice
Foto: Freepik.com

Zatímco zdravotnické odbory a zástupci lékařů usilují o jednotné zavedení platů pro všechny nemocnice napojené na veřejné zdravotnictví, resort zdravotnictví takový krok odmítá. Odbory i lékaři tak stejně jako loni hrozí protesty.

Na návrhu zákona o odměňování zdravotníků se dosud Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] a zdravotnické, lékařské odbory a Česká lékařská komora [ČLK] nedohodly. Ministerstvo zdravotnictví plošné zavedení tabulkových platů v lůžkové péči tak, jak požadují odbory a ČLK odmítá. A tvrdí, že takový krok není zakotvený ani v loňské dohodě.

„Samotná dohoda [z prosince 2023, pozn. red.], odkazující se na Hegerovo memorandum, přímo v textu předpokládá existenci platů i mezd, cílem je jejich sjednocení ve smyslu výše, nikoli formy odměňování,“ vysvětluje MZ ČR ve svém plnění dohody uzavřené loni v prosinci poté, co někteří lékaři v nemocnicích vypověděli přesčasové služby, čímž došlo k omezení zdravotní péče.

„My jen chceme, aby ty základy byly stejné, není to žádné rovnostářství,“ řekl k požadavku na dnešní [10.9.] tiskové konferenci Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů [LOK SČL] a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR] prezident ČLK Milan Kubek.

Podle něj by zavedení jednotných platových tabulek v nemocniční péči vedlo mimo jiné i k tomu, že zařízení přestanou s přetahováním si zaměstnanců. Což podle něj mimo jiné ulehčí práci hlavně vedením nemocnic.

Zavedení jednotných platů v nemocniční péči obhajují odboráři i tím, že se tím smažou rozdíly v příjmech zaměstnanců. A to podle typu zřizovatele daného zařízení. Podle šéfky OSZSP ČR Dagmar Žitníkové dosahují rozdíly u všeobecných zdravotních sester ve fakultní a regionální nemocnici i více než deset tisíc korun. U lékařů pak nejsou tyto rozdíly tak propastné, uvedla.

Jedny platy pro nemocnice. Co na to soukromí zřizovatelé

Na otázku redakce Zdravé Zprávy na to, jak se k sjednocení odměňování v nemocnicích staví soukromí zřizovatelé těchto zařízení, šéf LOK-SČL Martin Engel odpověděl, že z jejich strany k tomu přílišná vůle není.

„Šlo by jen o srovnání odměňování za základní náplň práce. […] Neprolamovaly by se tam žádné bariéry,“ uvedl šéf lékařských odborů.

Zřejmý postoj k zavedení jednotného odměňování pro veškerou lůžkovou péči bez ohledu na zřizovatele ze strany soukromé sféry potvrdil pro Zdravé Zprávy i předseda Sekce mladých lékařů ČLK Dalibor Veselý.

„Je to jeden z bodů, na kterém se s regionálními nemocnicemi neshodneme,“ uvedl.

Premiér dal lékařům o miliardu víc než Válek. A lékaři souhlasí

Podle šéfky OSSZSP ČR Dagmar Žitníkové tu i přes krátký čas zbývající do konce roku stále ale zůstává jedna možnost, jak jednotné platy povinně zavést i pro nemocnice se soukromými zřizovateli. To s platností od ledna 2025.

„Je otevřený zákoník práce, tu novelu lze udělat naprosto jednoduše. Stačí říci, že přidáme do zákoníku práce paragrafu 109 jedno jediné písmenko. Které řekne, že zdravotníci, kteří pracují v nemocnicích, kteří jsou napojené na veřejné zdravotní pojištění, budou pobírat plat,“ popsala rychlou cestu k zavedení jednotného odměňování v lůžkové péči Žitníková.

Plat se podle ní následně stanoví prostřednictvím jednotlivých tabulek. A přidá se k tomu valorizační vzorec.

Jak to vidí ministerstvo zdravotnictví

Za resort zdravotnictví se k diskutovanému zavedení platových tabulek pro všechny nemocnice poskytující péči hrazenou z veřejného zdravotnictví dnes vyjádřil náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník [KDU-ČSL].

„Stále platí, že: Zásadně odmítáme návrh odborů a ČLK na variantu ´polovičního znárodnění´, když navrhují, aby platy v soukromých nemocnicích určovala vláda,“ vyslovil se krátce před tiskovou konferencí odborů a ČLK Pláteník.

Ministerstvo zdravotnictví má plán, jak zvládne stárnutí lidí v ČR

Resortní návrh podle něj zachovává sféru platů i mezd, jak předpokládá dohoda, dodal.

„Letošní navýšení platů o 5, 8 a 15 tisíc lékařům zůstane i nadále. […]. Jsme vázáni naší podepsanou dohodou a ekonomickými možnostmi. V těchto mantinelech vyjdeme požadavkům maximálně vstříc,“ uvedl a dodal, že na dluh fungovat ale nechtějí.

A nutné je podle něj myslet i na další segmenty zdravotnictví, třeba na dětské praktiky.

Žitníková: Jednotné odměňování se dá rychle uzákonit

Další z požadavků odborů a ČLK, na kterém se s resortem zdravotnictví ale neshodují, je garantování příjmů lékařů podle dosaženého vzdělání a praxe v návaznosti na průměrnou mzdu v národním hospodářství.

V loni podepsané dohodě s odkazem na Hegerovo memorandum se tyto zaručené příjmy stanovují při odpracování osmi hodin přesčasů týdně. S tímto odbory a ČLK nyní nesouhlasí a žádají odstranění této podmínky. Anebo zaplacení zmiňovaného osmihodinového přesčasu týdně.

Šéf lékařů Kubek chce víc než jen Hegerovo memorandum

Související problém podle odborů a ČLK je, že se do konce roku už zřejmě nestihne schválit návrh zákona o odměňování zdravotníků. Navíc v situaci, kdy na jeho znění nepanuje vzájemná shoda. A jelikož zrychlený legislativní proces má svá opodstatnění, ani tato forma nepřichází v této věci moc do úvahy. Avšak pokud podle nich nedojde k naplnění jmenovaných požadavků, pak stejně jako loni dojde na protestní akci. Při ní vyzvou nemocniční lékaře, aby k 31.10. opět vypověděli přesčasovou práci.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here