Sotva skončily letní dovolené, Češi už plánují dovolenou na podzim

0
527
Ilustrační foto: Redakce Zdravé Zprávy

Podle nejnovějšího průzkumu agentury CzechTourism už Češi plánují podzimní dovolené. A většina, 53 %, ji hodlá strávit v Česku. To je o dvě procenta více než loni. Mezi oblíbenými destinacemi vede Jihočeský a Jihomoravský kraj.

Podzimní dovolenou v Jihočeském kraji plánuje strávit 19 z 53 procent domácností, které vyjedou na podzimní dovolenou. Třináct procent jich volí Jihomoravský kraj.

„Zasloužené volno si Češi chtějí užívat v průměru týden, o jeden den méně než před rokem. Vyrazit se chystají nejčastěji s partnerem, partnerkou nebo rodinou,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu František Reismüller.

Turisté všech zemí spojte se! “Přeturistování” řeší nejen Evropa

Podzimní dovolenou v Česku podle něj plánují zejména mladší lidé do 39 let, muži a vysokoškolsky vzdělaní respondenti. Pozitivní je zjištění, že nedostatek financí už není hlavní bariérou pro cestování na podzim. Podíl lidí, kteří kvůli němu dovolenou v nadcházejícím podzimu vypustí, meziročně klesl o sedm procent, to na celkem 32 procent.

Podzimní dovolenou v zahraničí plánuje 43 procent Čechů. Tento podíl se oproti loňsku mírně zvýšil, přesněji o jedno procento. Dovolenou v zahraničí častěji plánují lidé ve věku 30–39 let a vysokoškolsky vzdělaní. Mezi hlavní důvody, proč lidé zůstávají doma, patří chybějící finance a preference tuzemských destinací v tomto ročním období.

Češi dávají přednost aktivní dovolené

Podle Reismüllera výsledky aktuálního průzkumu potvrzují, že cestovní ruch v tuzemsku zažívá další úspěšnou sezónu.

„Češi stále více objevují krásy vlastní země a nedílnou součástí jejich rozhodování se pomalu a jistě stává i ekologická a udržitelná stránka věci,“ myslí si.

Aktuální data agentury ukazují, že Češi preferují na podzim hlavně aktivní odpočinek. Až 78 procent respondentů uvedlo, že se na dovolené chtějí věnovat pěší turistice. A 62 procent dává přednost lehčím procházkám s rodinou a přáteli.

Populární jsou také cyklistika a vodní sporty. 31 procent dotázaných, z většiny lidé ve věku 50–59 let, vyloženě plánuje odpočinek s lehčími sportovními aktivitami. Což naznačuje, že spojení pohybu a relaxace je pro Čechy ideální kombinací. Necelá pětina lidí pak vyrazí za kulturními památkami. A 16 procent chce jen pasivně odpočívat, 14 procent tvoří ti, kteří zamíří na atrakce pro děti.

Pravidelná fyzická aktivita prodlužuje život, tvrdí vědci

Při plánování podzimní dovolené na novém místě v tuzemsku vychází až polovina Čechů z doporučení známých a rodiny. Třetina respondentů naopak zamíří tam, kde to už dobře zná. Nejčastěji bydlí v penzionech [43 %] a hotelích vyšší kategorie [28 %]. Ubytování často volí podle vlastní zkušenosti [87 %] a ceny [87 %]. Roli ale hrají i informace o ubytování na webu provozovatele [85 %]. Podstatné jsou i kvalita služeb [83 %] a lokalita [81 %] ubytovacího zařízení.

Na dovolenou se Češi chystají hlavně autem nebo na motorce. Celkem tuto variantu volí 69 procent lidí. Přestože roste obliba ekologičtějších způsobů dopravy, železnici využije pouze necelá pětina turistů. Autobusem chce cestovat desetina dotázaných. Což naznačuje, že většina Čechů dává přednost flexibilitě vlastní dopravy.

Jaké jsou výdaje na podzimní dovolenou

Dalším trendem je růst výdajů za dovolenou. Průměrná částka, kterou Češi plánují utratit za podzimní dovolenou, se oproti loňsku zvýšila o 1 411 korun na současných 7 782 korun na osobu. Nejvíce peněz padne na ubytování [46 %] a stravování v restauracích [18 %].

„Potvrzuje se tak, že našinci jsou ochotni investovat více do kvalitních zážitků a lepších služeb,“ domnívá se šéf CzechTourism.

Lidé se restauracím vyhýbají často i kvůli špíně a jídlu v nich

Zajímavé je i to, že při výběru podzimní dovolené hraje roli i „environmentální uvědomění“. Až 34 procent Čechů při výběru ubytování zohledňuje ekologicky certifikovaná zařízení.

„Tento fakt představuje důležitý trend. Lidé jsou ochotni si za taková ubytování připlatit, protože si uvědomují, že chovat se udržitelně je třeba i o dovolených. Zájem projevuje hlavně mladší generace ve věku 30–39 let. Je skvělé vidět, že ekologické myšlení proniká i do plánování,“ říká Tereza Kadlecová, která se v CzechTourism věnuje udržitelnosti.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here