Cílenou léčbu migrény dostávají lidé se 4 a více záchvaty za měsíc

0
592
cilenou_lecbu_migreny
Foto: Pixabay.com

Cílenou léčbu migrény dostávají lidé se čtyřmi a více záchvaty měsíčně, pokud jim nezabírají léky na akutní bolest. Část z nich se pak migrény i zcela zbaví. A to je dobře. Lidé s neléčenou migrénou totiž mívají deprese i vyšší absence v práci.

Migrénu, tedy silné bolesti hlavy, které doprovázejí nevolnosti, zvracení, přecitlivělost na světlo a poté celková slabost, zná v Česku přes milion lidí. Většina z nich ataku neboli záchvat migrény léčí léky na tlumení bolesti. Pak je tu ale skupina lidí, kterou silné ataky migrény potkávají i několikrát do týdne. A na ty už analgetika zkrátka nestačí. Na řadu proto přichází cílená takzvaná biologická léčba.

„U nemocných, kteří podstupují biologickou léčbu, významně klesá potřeba takzvané akutní terapie migrény. Pacienti tak sahají mnohem méně po běžných prášcích proti bolesti,“ říká Tomáš Nežádal z Neurologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice Praha a předseda Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti ČLS JEP.

Migréna v ČR trápí asi milion lidí. Vyplatí se ji léčit, ale neléčí se

Dodává, že akutní léky na tišení bolesti při dlouhodobém užívání migrénu ještě zhoršují. Slova doktora Nežádala dokládají data z registru ReMig za rok 2023. Podle nich před nasazením biologické léčby užívali pacienti tablety na bolest hlavy v průměru osm dnů v měsíci. Po 6 měsících této terapie v průměru 2,3 dne za měsíc.

„S tím souvisí i výrazně nižší počet dní s migrénou za měsíc. Před nasazením biologické léčby pacienti prožívali průměrně 11,6 dne s atakou nemoci. Poté došlo ke značnému poklesu. To už od první kontrolní návštěvy po 3 měsících léčby – na 4,2 dne s migrénou za měsíc,“ říká neurolog.

Cílenou léčbu migrény dostávají lidé se 4 a více atakami

Na biologickou terapii mají podle doktora Nežádala nárok ti pacienti, kteří trpí více než čtyřmi záchvaty migrény za měsíc a nezabírá jim preventivní léčba.

„Jedná se o první cílenou terapii migrény. Někteří pacienti s chronickou migrénou jsou díky biologické léčbě zcela bez bolestí,“ říká k léčbě chronické migrény lékař.

„Efekt biologické léčby je jasný a výrazný. Lidé díky ní fungují lépe a cítí se dobře i po psychické stránce,” dodává s tím, že pacienti pak neužívají léky na akutní bolest a nenavštěvují pohotovosti.

Nadužívat ibuprofen je hazard se zdravím, varují lékaři

Biologická terapeutika na migrénu už v Česku zdravotní pojišťovny sice uhradí, jak ale upozorňuje doktor Nežádal, jedním z limitů v přístupu k nim jsou nízké kapacity ve zdravotnictví. Tuto terapii pacientům předepisují pouze lékaři ve specializovaných centrech pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. A čekací doby na vyšetření v nich jsou stejně jako u obdobných zařízení příliš dlouhé. Chybí prostory a chybí lékařský i zdravotnický personál.

„To nám brání ošetřit více pacientů a v kratším čase,“ říká doktor Nežádal.

Čtvrtina pacientů s migrénou čekala roky na diagnózu

Další potíž v léčbě chronické migrény bývá i to, že lidé s ní čekají i měsíce a roky na správné určení příčiny svých bolestí hlavy. A než se dostanou k účinné léčbě, často i zbytečně putují po různých specializacích, někdy i opakovaně.

„V průzkumu, který jsme prováděli před dvěma lety, přibližně čtvrtina pacientů uvedla, že na stanovení správné diagnózy čekala více než pět let. A 11 % dotázaných muselo navštívit více než čtyři specialisty, než se dobralo toho, co jim ve skutečnosti je,“ říká předsedkyně pacientská organizace Migréna-help Rýza Blažejovská.

Atak migrény mi spustí i emoce. Smutné i radostné

Stejný výsledek potvrdil i letošní průzkum s názvem Migréna vs. stigma. Ten ukázal, že potíže s nalezením účinné léčby měla téměř pětina respondentů. To je i jeden z důvodů, proč organizace Migréna-help pořádá festival Migréna nás spojuje. Kromě pacientů na něj dorazí odborníci a nemocní se dozví o nejnovějších trendech v léčbě migrény.

Pacienti mohou na festivalu zkonzultovat svoje problémy i s lékařkou. Letošní ročník se koná v Praze 12. září,“ říká Rýza Blažejovská s tím, že na festivalu bude neurologická a sociální poradna a návštěvníci uvidí ukázky fyzioterapie zaměřené na pacienty s migrénou.

Bolí vás hlava? Pacientská organizace nabízí online test na migrénu

 

 

Častou migrénu dnes specialisté z hlediska léčby rozdělují na akutní a preventivní. V případě, že má pacient do čtyř dnů s migrénou do měsíce a pomůže mu od bolesti tableta léku ze skupiny triptanů, stačí akutní léčba a nedostává léčbu preventivní. Při vyšším počtu dnů s migrénou, kdy dochází k výraznému snížení kvality života pacienta, nasazují specialisté preventivní, takzvanou profylaktickou léčbu. Ta snižuje počet a intenzitu záchvatů a omezuje délku jejich trvání.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here