Brazilský vědec z ÚOCHB dostal grant od Evropské výzkumné rady

0
69
uochb
Dr. Paulo Piaoti / Foto: ÚOCHB

Ústav organické chemie a biochemie [ÚOCHB] Akademie věd ČR získal peníze z prestižního evropského grantu ERC Starting. Peníze míří k vědci Paulu Paiotimu, který v ÚOCHB zkoumá syntézu unikátních molekul pro výrobu léků.

Grant ve výši 1,5 milionu eur [34,6 mil. Kč] mladému vědci udělila Evropská výzkumná rada spadající pod Evropskou komisí, a to na dobu pět let.

Paulo Paioti vystudoval chemii v Brazílii. Doktorát získal v USA a své postdoktorandské období prožil ve Francii. Nyní vede v ÚOCHB vlastní vědeckou skupinu. Zisk ERC Starting grantu je skutečným úspěchem, což dosvědčují i statistiky. Celkem se o něj letos ucházelo skoro tři a půl tisíce evropských projektů, uspělo jich ale jen něco málo přes 14 procent.

Oceněný Paiotiho projekt s názvem Katalytická atroposelektivní syntéza pro odhalení nepolapitelných bioaktivních konformací a tvarů se zaměřuje na tvorbu syntetických molekul s unikátním prostorovým uspořádáním.

„Cílem je odhalit látky, které můžou posloužit jako základ nových léků či biologických nástrojů,“ říká k projektu mluvčí ÚOCHB Veronika Sedláčková.

Projekt již dříve podpořila Grantová agentura ČR. Jinak letos do Česka putují pouhé dva ERC Starting granty. Kromě ÚOCHB uspěla ještě Univerzita Karlova.

O co přesněji jde v projektu vědce Paiotiho

„Zaměřujeme se na nové metody syntézy tří různých tříd atropisomerů,“ vysvětluje doktor Paulo Paioti.

Projekt podle něj nejen posouvá vpřed chemickou syntézu, ale má potenciál ovlivnit i vývoj nových inovativních léčiv.

„Můžeme tak přispět k udržitelnějším chemickým procesům a možná i k objevu nových léků proti různým nemocem, včetně rakoviny a infekcí způsobených rezistentními patogeny,“ tvrdí oceněný vědec.

Pobočku ÚOCHB v Bostonu povede kontroverzní David Sabatini

Cílem je podle něj najít odpověď na otázku – jak různé molekulární formy interagují s biologickými receptory. Jestliže si tyto receptory představíme jako zámky v lidském těle, tak molekuly fungují jako klíče, které do zámků zapadají. Pokud zapadnou opravdu pevně, můžou ovlivňovat biologické procesy, a dokonce léčit patologické stavy.

Co na grantový úspěch říká ÚOCHB

„Grant ERC pro Paula Paiotiho je dalším příkladem úspěšné strategie ÚOCHB vybírat velmi pečlivě ty nejlepší mladé vědce. Chemika pro pozici, kterou nyní zastává Paulo, jsme hledali tři roky. Našim cílem je poskytnout vědeckým nadějím nějaké peníze do začátku, a hlavně svobodu v bádání. To vše proto, aby mohli předvést to nejlepší“ říká ředitel Ústavu prof. Jan Konvalinka.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

Připomíná, že Evropská výzkumná rada je elitní grantovou organizací EU, která vznikla v roce 2007. Finanční podporu uděluje v kategoriích přírodních, fyzikálních, technických, společenských a humanitních věd. Na ERC Starting granty jde letos 780 milionů eur, celkový rozpočet v letech 2021 až 2027 je 16 miliard eur. Co se týče ERC grantů, ÚOCHB jich v minulosti získal celkem osm.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here