Penta Hospitals otevřela další Alzheimer Home. Tentokrát u Ostravy

0
168
Alzheimer_Home
Klienti nového Alzheimer Home v Kateřinicích u Ostravy. / Foto: Hana Smutná

Nový domov se zvláštním režimem otevřela v Kateřinicích na Ostravsku skupina Penta Hospitals CZ. Nový Alzheimer Home nabídne služby až 61 klientům s Alzheimerovou chorobou a jinými demencemi.

Zbrusu nový domov vznikl kompletní přestavbou bývalých rezidenčních bytů pro seniory. Na klienty v domově se zvláštním režimem čeká 28 jedno a dvoulůžkových pokojů se samostatným sociálním zázemím a velká zahrada. Objekt je nyní zcela bezbariérový a jeho součástí jsou i moderní ekologické technologie. Jde například o systém pro využití dešťové vody nebo fotovoltaika pro výrobu elektrické energie.

„V Kateřinicích jsme se snažili propojit moderní technologie s vysokými standardy pobytových sociálních služeb. A myslím, že se nám to podařilo,říká ředitel divize Alzheimer Home Ivan Černovský.

Alzheimer Home: Pracovníci nosí barevná trička kvůli klientům

Klientům domov v Kateřinicích nabízí široké spektrum zdravotních služeb, včetně ordinace praktického lékaře a dalších odborností jako psychiatr nebo chirurg. Do některých z domovů a zdravotnických zařízení skupiny pak pravidelně zajíždí i stomatolog.

Důraz na aktivizační programy

Ivan Černovský zdůrazňuje, že stejně jako ostatní domovy ze sítě Alzheimer Home i nový domov v Kateřinicích klade důraz na takzvané aktivizační programy pro seniory. V prvním patře nového domova proto vznikla velká společenská místnost, kde se bude odehrávat i část těchto aktivit.

„Aktivizační činnost je v moderní léčbě Alzheimerovy choroby zásadní. My toto onemocnění neumíme ještě léčit, ale umíme ho zpomalit. A jako jedna z nejúčinnějších metod se ukazuje právě tato forma terapie, vysvětluje s tím, že domov v Kateřinicích využije zkušenosti z ostatních zařízení skupiny.

Riziko Alzheimerovy nemoci zvyšuje neléčená hypertenze

Aktivizace podle něj zahrnuje více metod, z nichž nejrozšířenější je kognitivní trénink. Ten slouží k dosažení co největšího zachování soběstačnosti klienta. Patří sem také fyzioterapie, reminiscenční terapie nebo práce se zvířaty, hudbou a bazální stimulace.

Bazální stimulace je vědecký pedagogicko-ošetřovatelský koncept. Podporuje vnímání, komunikaci a pohybové schopnosti člověka. Péče o pacienta je strukturovaná tak, aby aktivovala jeho zachovalé komunikační a pohybové schopnosti.

Alzheimer je specifický způsob sebevraždy, zjistili vědci

Nejvíce používanými prvky jsou doteky, správné polohování, koupele, masáže, vestibulární stimulace, která informuje pacienta o jeho poloze a pohybu a kontaktní dýchání. Dále jde o chuťové, zvukové, čichové a třeba i optické a hmatové podněty.

„Podle potřeby probíhají tyto aktivity buď ve vnitřním prostředí domova, nebo v jeho okolí. V tomto ohledu mají Kateřinice velkou výhodu nejen díky své zahradě, ale také krásnému okolí. To, i když je blízko Ostravy, si z velké části zachovalo venkovskou charakteristiku,“ říká Černovský.

Proč zrovna Alzheimer Home v Kateřinicích u Ostravy

Podle Barbory Vaculíkové, ředitelky skupiny Penta Hospitals CZ, pod kterou spadá síť domovů Alzheimer Home, to bylo právě pěkné prostředí, proč si Kateřinice nedaleko Ostravy skupina vybrala jako další ze svých zařízení.

„Jedna věc je zajistit klientům služby na vysoké úrovni, druhá věc je prostředí, ve kterém se odehrávají. A naším cílem je, aby se naši klienti cítili co nejlépe, tvrdí.

Neptáte se, Vy jste pan Novák, ale ptáte se: Jak se jmenujete?

V letošním roce skupina plánuje investovat téměř půl miliardy korun do modernizace a rozvoje svých zařízení. Zhruba stejnou částku investovala i loni.

„Kateřinice jsou jedním z mnoha míst, kde se snažíme klientům zpříjemnit prostředí, ve kterém se každý den pohybují, a umožnit jim tak žít aktivní a důstojný život, vysvětluje.

Skutečností je, že jen v České republice Penta Hospitals CZ provozuje pod značkou Alzheimer Home a prostřednictvím stejnojmenné divize 34 specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Sama skupina je součástí největšího středoevropského zdravotnického holdingu Penta Hospitals International.

Penta Hospitals odmítá povinné minimální platové tabulky pro lékaře

Do jejího portfolia patří i celkem deset nemocnic a desítky ambulancí různého typu. Skupina má 4 337 zaměstnanců. V České republice je firma největším soukromým poskytovatelem následné intenzivní péče a sociálních pobytových služeb. Vlastníkem holdingu je investiční skupina Penta. Ta mimo jiné vlastní i mezinárodní síť lékáren Dr. Max.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here