Nová Rada vlády pro veřejné zdraví zasedne na podzim

0
257
verejne_zdravi
Předsedou nově vzniklé Rady vlády pro veřejné zdraví se stane ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Rada se prvně sejde na podzim. / Foto: Úřad vlády ČR

Nový vládní poradní orgán zaměřený na veřejné zdraví zasedne k prvnímu jednání letos na podzim. Jeho předsedou bude ministr zdravotnictví a místopředsedkyní hlavní hygienička ČR. Vláda schválila i platbu za státní pojištěnce pro příští rok.

Zřízení dalšího z poradních vládních orgánů Rady vlády pro veřejné zdraví schválil na včerejším [4.9.] jednání kabinet na návrh ministerstva zdravotnictví. Stejně tak vláda schválila výši vyměřovacího základu pro pojistné platby za státní pojištěnce pro rok 2025.

„Vláda schválila návrh na zřízení Rady vlády pro veřejné zdraví jakožto poradního orgánu naší vlády,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

Dodal, že dokument o činnosti nového poradního orgánu vlády spadá do připravované restrukturalizace veřejného zdraví v České republice. A vychází z požadavků Evropské unie a Světové zdravotnické organizace [WHO]. Ministr Rakušan zároveň vyzdvihl, že ČR je jednou z prvních zemí, která tuto radu ustanovila.

„Což nám dává konkurenční výhodu v rámci potencionálních projektů, které by se mohly České republiky týkat,“ vysvětlil.

Vláda schválila výši platby za státní pojištěnce

Na návrh Ministerstva financí ČR [MF ČR] schválila vláda také výši vyměřovacího základu pro výpočet platby za státní pojištěnce na zdravotní pojistné pro rok 2025.

„Výsledná měsíční částka za jednoho státního pojištěnce je 2 127 korun. Celkový počet státních pojištěnců je 6 057 044,“ uvedl po zasedání Rakušan.

Výdaje státního rozpočtu 2025 na zdravotnictví jsou vyšší o 25,3 %

V součtu počítá MF ČR, že vydá ze státního rozpočtu za tuto skupinu nevýdělečných pojištěnců v příštím roce 154,6 miliardy korun. To je oproti letošku nárůst o 3,1 miliardy korun. Jde například o příjemce důchodů, rodičovského příspěvku, děti a studenty. Dále o osoby ve výkonu trestu, uprchlíky nebo nezaměstnané v evidenci úřadu práce.

Letos činí měsíční platba státu za každého takového pojištěnce 2 085 korun. Částka se tak od ledna příštího roku zvedne o 42 korun za měsíc na každého jednoho státního pojištěnce.

Rada vlády pro veřejné zdraví zasedne na podzim

V souvislosti se vznikem Rady vlády pro veřejné zdraví ministerstvo zdravotnictví zdůrazňuje, že nebude mít její vznik žádné dopady do státního rozpočtu. Jinak řečeno společně s ní nevzniknou nová služební či pracovní místa.

„Prevence, veřejné zdraví a zdravý životní styl není něco, co řeší pouze ministerstvo zdravotnictví. Jde o multidisciplinární problematiku. A pokud má být podpora veřejného zdraví efektivní, je nezbytné vtáhnout více do hry i další resorty, samosprávu, průmysl a další aktéry,” řekl k nové instituci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Zabývat se mají její členové programy na podporu veřejného zdraví a zdravého životního stylu. Dále prevencí nemocí a sledováním zdravotních rizik. V radě zasednou zástupci jiných resortů. Jak bylo zmíněno například ze školství, průmyslu a další. Dále odborníci z oblasti veřejného zdraví, ale i zástupci obcí a měst. První jednání je naplánováno letos na podzim.

O vznik rady jsem dlouhodobě usilovala. Znamená totiž mimo jiné pevné ukotvení aktivit primární prevence jako nedílné součásti péče o veřejné zdraví,” okomentovala vznik rady hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Macková: KHS, SZÚ a oba Zdravotní ústavy musejí spolupracovat 

Předsedou rady se stane ministr zdravotnictví, místopředsedou hlavní hygienička České republiky. Tajemníkem bude ředitel odboru ochrany veřejného zdraví MZ ČR, kterým je Matyáš Fošum.

Členy rady budou vrchní ředitel Sekce pro vědu, výzkum a inovace Úřadu vlády ČR, ředitel Sekce radiační ochrany a krizového řízení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ředitelka Státního zdravotního ústavu. Dále hlavní hygienička Ministerstva obrany ČR, zástupci Úřadu vlády, Asociace krajů ČR, Svazu měst a obcí ČR, Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR a Agentury pro zdravotnický výzkum. Dále zástupci akademického prostředí a odborných lékařských společností.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here