I nemocniční odpad se dá energeticky zužitkovat, ukazuje FN Olomouc

0
238
odpad
Kogenerační jednotka a technologie tepelné sterilizace zdravotnického odpadu ve FN Olomouc / Foto: FN Olomouc

Zdravotnický odpad nemusí končit ve spalovnách bez dalšího využití. Ve Fakultní nemocnici Olomouc funguje kogenerační zařízení, které mění nebezpeční odpad na takzvaně ostatní odpad. A ten už se dá použít třeba k výrobě tepla. 

Jádrem celé technologie je kogenerační jednotka o výkonu 999 kWe propojená se sterilizační komorou. Tedy místem, kde se pomocí páry likviduje, respektive mění nebezpečný infekční zdravotnický odpad na takzvaně ostatní odpad. A jeho výhodou je, že s ním už se smí nakládat obecně jako s odpady. V případě olomoucké fakultní nemocnice se takto upravený odpad dále používá k výrobě tepla v nedalekém Přerově.

„Nakládání se zdravotnickými odpady je velmi specifickou oblastí s mnoha úskalími při sběru, manipulaci, přepravě a odstraňování. A my jsme našli ekonomicky i ekologicky výhodnější cestu, jak odpady bezpečně zlikvidovat. A navíc energeticky využít v našem regionu,“ říká k novému multifunkčnímu zařízení nejen na zpracování nebezpečného odpadu ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Nemocnice má částečně i vlastní zdroj energie

Zmiňované kogenerační zařízení dokáže nejen přeměnit infekční odpad na ten, se kterým už se smí standardně nakládat, ale částečně pokryje i tepelnou potřebu pro některá pracoviště nemocnice. Podle dodavatele technologie, společnosti Veolia, pokryje teplo z kogenerační jednotky až 20 procent potřeby nemocnice.

„Vlastní výroba elektřiny je pro nás neméně důležitá. Čili těch přínosů je hned několik,“ dodává ředitel Havlík.

Nová parní sterilizační linka zpracuje podle ředitele regionu Morava společnosti Veolia Energie Kamila Vrbky zhruba 900 tun odpadu ročně. A díky novému zařízení podle něj dojde i ke snížení emisí oxidu uhličitého, to o více než 9000 tun ročně.

I Nemocnice Na Homolce snižuje spotřebu formou EPC projektu

„Energetický potenciál odpadů zatím není v ČR využíván ve větší míře, protože není vybudována potřebná infrastruktura. Zdravotnické odpady končí většinou ve spalovnách bez dalšího využití,“ říká k odpadovému hospodářství v Česku Vrbka.

Nemocnice s dodavatelem know-how uzavřela osmiletou smlouvu o spolupráci. Ta mimo jiné garantuje, že technologie zajistí nemocnici finanční úsporu 3,8 milionu Kč každý rok.

Dodavatel si očištěný odpad sám odveze

Od starostí s odpadovým hospodářstvím uleví nemocnici i to, že se dodavatel zařízení plně postará o skladování a svoz upraveného odpadu. A to tak, že v jednotlivých shromaždištích odpadu v areálu nemocnice postavil speciální kontejnery. O jejich správu, tedy i svoz odpadu do přerovské teplárny, se i sám postará. Tím se dostane na minimum kontakt personálu nemocnice při nakládání a přepravě odpadu směrem ke zpracování na sterilizační lince. Stejně tak se firma postará o pravidelnou dezinfekci a údržbu těchto kontejnerů.

Pražská Thomayerova nemocnice modernizuje pavilony i vybavení

Zdravotnická zařízení dlouhodobě patří k provozům s velmi vysokou produkcí nebezpečného odpadu. V případě FN Olomouc o tom svědčí i to, že jde o nemocnici s kapacitou 1 200 lůžek, čímž se řadí k největším lůžkovým zařízením v zemi. Je v ní celkem 66 pracovišť a zaměstnává přes 4 500 lidí. Ambulantně ošetří přes milion pacientů ročně. K hospitalizaci pak přijme ročně kolem 50 tisíc pacientů.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here