Elektronicky se od příštího roku vyřídí mateřská, otcovská i ošetřovné

0
170
elektronicky
Foto: Freepik.com

Elektronicky se mají od příštího roku vyřizovat všechny dávky nemocenského pojištění. Nyní se tak děje jen u nemocenské dávky skrze e-neschopenku. Nárok na ošetřovné získají i živnostníci a takzvaní dohodáři s pojistným krytím.

Změny přináší novela zákona o nemocenském pojištění, kterou ve středu [4.9.] doporučil sněmovní Výbor pro sociální politiku poslancům ke schválení. Ve věci novely jednal výbor v režimu garančního výboru. Schválení novely doporučilo dvanáct ze šestnácti přítomných členů výboru, čtyři byli proti.

Novela do praxe přináší elektronizaci všech dávek nemocenského pojištění. Mezi ně patří zmiňovaná a dnes již elektronizovaná nemocenská dávka [e-neschopenka]. Dále peněžitá pomoc v mateřství, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, otcovská, ošetřovné a dlouhodobé ošetřovné.

Dávky nemocenského pojištění se odbaví elektronicky

V praxi by elektronizace i těchto dávek vypadala jako u e-neschopenky. Ošetřující lékař odešle při rozhodnutí o mateřské nebo ošetřovném potvrzení elektronicky sociální správě. Stejně tak by se sociální správou komunikovali při nařízené karanténě hygienici. Pokud by například kvůli epidemiologickému riziku nařídili uzavření školního nebo předškolního zařízení do karantény.

Při čerpání otcovské ze strany zaměstnanců by to hlásili úřadům jejich zaměstnavatelé. Osoby samostatně výdělečné činné [OSVČ] oznámí sociální správě čerpání dávky elektronickou formou samy přes zavedený ePortál ČSSZ.

Lidé si věci kolem sociální správy nově vyřídí na kterékoli pobočce

Součástí novely i je, že do doby posuzování nároku na peněžitou pomoc v mateřství se započte nově i úspěšně dokončené doktorandské studium. Ženy bez nároku na mateřskou by pak dostávaly nemocenskou dávku. Lékař by jim vystavil pracovní neschopnost šest týdnů před termínem porodu a na dobu takzvaného šestinedělí.

Ošetřovné pro živnostníky a dohodáře

Od příštího roku si začnou lidé pracující na dohody o provedení práce [DPP] při překročení určitého limitu výdělku z těchto dohod povinně odvádět zdravotní a sociální pojištění. Na to reaguje i novela o nemocenském pojištění, která umožňuje takto pojištěným dohodářům pak i čerpat ošetřovné. Stejně tak se nárok na tuto dávku vztáhne na nemocensky pojištěné živnostníky a osoby se zaměstnáním malého rozsahu. Podmínkou je, aby si nemocenské pojištění hradili nepřetržitě alespoň po dobu tří měsíců. S výjimkou těch živnostníků, kteří by před zahájením své živnosti pracovali jako zaměstnanci a v osmidenní lhůtě po odchodu z této práce se přihlásili k platbě nemocenského pojištění u správy sociálního zabezpečení.

Ve výplatě dávek někdy pochybí i sociální správa, ukazuje praxe

V oblasti živností přináší novela další úpravu. Podle ní by mohli živnostníci žádat o snížení měsíčního vyměřovacího základu nebo pozastavení platby měsíčních záloh na sociální pojištění v případě, že jim v meziročním srovnání klesl příjem minimálně o třetinu.

Podle novely se má zvýšit částka, kdy sociální správa automaticky odepíše dluh na sociálním pojištění. Limit se má nově zvýšit na 300 korun, nyní je sto korun. Dále se počítá s úpravou ministerského integrovaného informačního systému, který by měl zastřešovat všechny systémy jednotlivých úřadů.

Členové výboru na jednání navrhli doplnění úprav týkajících se informačního systému a peněžité pomoci v mateřství pro studentky.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here