Na porodnici ve Lvově přispěli i Češi. Teď ji navštívila šéfka Sněmovny

0
632
ve_Lvove
Slavnostního otevření porodnice ve Lvově, na kterou čeští lidé přispěli 10 milionů korun se účastnila předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR. Nedaleko porodnice došlo dnes ráno k ruskému útoku. / Foto: Top 09

Ve Lvově na západě Ukrajiny nedaleko polské hranice dnes [4.9.] otevřeli novou část porodnice a prenatálního centra. Prostory jsou kvůli bezpečnosti umístěny v suterénu. Na rekonstrukci porodnice přispěli deseti miliony i čeští občané.

Zrekonstruovaný operační a porodní sál včetně oddělení pro novorozence umístili stavaři ve lvovském zařízení do suterénu. To proto, aby zajistili bezpečnost personálu, pacientek a novorozenců při případném ruském útoku. K němu došlo zrovna dnešního rána, kdy se nová část zařízení slavnostně otevírala za přítomnosti předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Markéty Adamové Pekarové [TOP 09].

„Jsme na místě ruského útoku ve Lvově, kde před chvílí zemřelo několik lidí, včetně dětí. Jen den poté, co Rusové zaútočili ve městě Poltava na nemocnici a vzdělávací institut,“ podává zprávy ze své návštěvy ukrajinského Lvova předsedkyně dolní parlamentní komory.

Se zdravotní pomocí Ukrajině chce Česko pokračovat i po válce

Poltava je město ležící na severovýchodě od středu Ukrajiny, zhruba 350 km východně od Kyjeva a má zhruba 280 tisíc obyvatel. Zmiňovaná lvovská porodnice je vzdálená jen pár minut cesty autem od místa nočního útoku ze strany Ruska, který si vyžádal sedm mrtvých. Mezi oběťmi byly tři děti.

Na porodnici ve Lvově přispěli čeští lidé 10 milionů korun

V nově zrekonstruované porodnici přizpůsobené vojenským útokům přišlo na svět za poslední den třiadvacet novorozenců.

„Na prvním místě je to symbol brutality, ke které dochází vůči všem Ukrajincům. Na druhé straně taková určitá nadějeplná zpráva, která ukazuje, že mi lidé si umíme pomáhat a neztrácíme naději,” uvedla dále Adamová Pekarová.

Bezdětné ženy jsou v české společnosti podezřelé, říká Pekarová

A jsou to právě čeští lidé, kteří se i na zdravotnické pomoci jak na ukrajinském území, tak i na jejím poskytování na českém území hodně podílejí. Konkrétně na opravu a přestavbu zmiňované porodnice šlo z českého rozpočtu deset milionů korun.

Prenatální centrum zajišťuje zdravotní péči o těhotné a novorozence pro celou Lvovskou oblast. Zdravotníci v něm pečují i o ženy s komplikovaným těhotenstvím. A dostávají se do ní i ženy utíkající před válkou z východní a střední Ukrajiny. Na jednotce intenzivní péče umístěné ve sklepních prostorech aktuálně leží třináct čerstvě narozených dětí.

Vláda schválila zdravotní pomoc pro Ukrajinu za 15,57 mil. Kč

I díky české pomoci se podařilo podzemní část porodnice vybavit inkubátory, porodními lůžky a gynekologickými křesly. Suterén porodnice zároveň slouží i jako úkryt před útoky raketami a drony.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here