Ministerstvo zdravotnictví navrhne vznik Rady vlády pro veřejné zdraví

0
226
Rady_vlady_pro_verejne_zdravi
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Na dnešním [4.9.] jednání vlády navrhne Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] projednat zřízení Rady vlády pro veřejné zdraví. Má jít o další z mnoha poradních orgánů kabinetu, ve kterém usednou jak členové vlády, tak odborníci na zdraví.

Návrh na zřízení Rady vlády pro veřejné zdraví je zařazen na dnešní program zasedání kabinetu Petra Fialy [ODS]. O vzniku rady se zaměřením na veřejné zdraví na vládní úrovni hovořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] v minulosti již mnohokrát. Původně měla rada vzniknout do konce loňského roku. To se však nepodařilo.

Vznik rady, jejímiž členy mají být například zástupci resortu školství nebo průmyslu, zmiňoval ministr zdravotnictví spolu s dalšími chystanými změnami v hygienické službě.

Od příštího roku začne postupná především organizační přeměna fungování krajských hygienických stanic [KHS]. Ty se nově podřídí jednotnému vedení hlavního hygienika na Ministerstvu zdravotnictví ČR. Půjde tedy o centrálně řízený systém krajských hygienických stanic. Na krajských úrovních se však nic podstatného nezmění. Nadále je povedou jednotliví ředitelé. Ovšem ti budou podřízeni úřadu na ministerstvu.

Vznik Rady vlády pro veřejné zdraví

Součástí této transformace je i změna názvu současného Státního zdravotního ústavu [SZÚ], který se má nově jmenovat Ústav Alice Masarykové.

„To, co by se mělo změnit a co je vlastně jedním z cílů transformace hygienické služby, když do ní zařadím i SZÚ, KHS a Zdravotní ústavy, je sjednocení metodického vedení. A metodik,“ uvedla v nedávném rozhovoru na Zdravé Zprávy ředitelka SZÚ a hlavní hygienička ČR Barbora Macková.

To podle ní znamená, že všichni by měli pocítit změnu v tom, že když si budou nechávat schvalovat například provozní řád na kterékoli KHS nebo řešit jakýkoli problém, tak by ho měli pokaždé řešit v podobném režimu. A dostanou také stejné rozhodnutí.

Macková: KHS, SZÚ a oba Zdravotní ústavy musejí spolupracovat 

Centrální řízení krajských hygienických stanic navrhoval resort již v roce 2020. To za vlády premiéra Andreje Babiše [ANO] s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem [za ANO]. Tehdy se proti návrhu vzniku Státní hygienické služby, nadřízenému orgánu krajských hygienických stanic, ostře vyslovila opozice složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Opozice odmítla vznik Státní hygienické služby

Veřejné zdraví jako téma resortu zdravotnictví

Vznik Rady souvisí s tím, že úřad pod vedením ministra zdravotnictví Válka se chce více zaměřit na prevenci a podporu veřejného zdraví. Jak ostatně ministr často veřejně proklamuje. Především pak v oblasti prevence obezity a kardiovaskulárních nemocí. A to tak, aby lidé více pečovali o své zdraví ještě předtím, než se u nich rozvine některá z těchto civilizačních chorob.

Loni v prosinci ministr Válek uvedl, že chystaná vládní rada má téma veřejného zdraví přenést nad úroveň ministerstva zdravotnictví.

Ministr Válek dál trvá na převzetí rezervních fondů pojišťoven

Vznik vládní rady pro veřejné zdraví zmiňovala po svém nástupu do funkce letos v červnu zmíněná hlavní hygienička ČR Barbora Macková, která je zároveň ředitelkou SZÚ. Podle ní by mělo jít o platformu pro vytvoření strategie a koordinaci všech aktivit. Na ně by měly spolu s tím jít stovky milionů korun. Hygienická služba se u nás podle ní dlouhé roky zanedbávala, proto si nyní žádá velké investice.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here