Darovat ledvinu je bezpečnější díky novým chirurgickým technikám

0
129
darovat_ledvinu
Ledvinu z těla žijícího dárce pomocí robotického systému vůbec poprvé v České republice vyjmuli lékaři ve FN Olomouc už na konci roku 2022. Rozšířili tím možnosti využití robota do dalšího oboru, a sice transplantologie. / Foto: Fakultní nemocnice Olomouc

Lidé, kteří se rozhodli dobrovolně darovat ledvinu, čelí mnohem nižšímu riziku úmrtí, než se lékaři dlouho obávali. Uvádí to agentura Associated Press [AP] v článku “Donating a kidney is even safer now than long thought, US study shows.

AP se odvolává na výsledky studie lékařů americké společnosti NYU Langone Health. Ti sledovali zdraví lidí, kteří darovali ledvinu v uplynulých třiceti letech. A zjistili, že do roku 2022 méně než jeden z 10 000 dárců ledviny zemřel do tří měsíců od jejího vyjmutí. Transplantační centra dosud pracovala se staršími daty, která uváděla nebezpečí v poměru tři úmrtí z 10 000 dárců.

„V minulém desetiletí se totiž zvýšila bezpečnost při darování ledviny. Hlavní příčinou jsou nové chirurgické techniky,“ vysvětluje doktor Dorry Segev, transplantační chirurg na NYU Langone Health, který je spoluautorem studie, jejíž závěry publikoval i odborný lékařský časopis JAMA.

Každý dárce orgánů je nesmírně cenný člověk

Doplňuje i zajímavý postřeh z transplantační praxe. Říká, že bývá často svědkem toho, když příjemci orgánu vyjadřují větší obavy z možných rizik u těch, kteří jim orgán darují než u sebe. Což podle něj platí i obráceně.

„Pro dárce je rozhodující, že mohou pomoci svým přátelům nebo rodině,“ vysvětluje.

Agentura AP připomíná, že ve Spojených státech každý rok umírá tisíce lidí při čekání na vhodnou ledvinu. Problém spočívá v obrovské poptávce po orgánu. Na seznamu čekatelů na náhradní ledvinu je v USA téměř 90 000 pacientů.

Ledvina patří k nejčastěji darovaným a přijímaným orgánům i v České republice. Podle dat Koordinačního střediska transplantací u nás loni centra pacientům transplantovala 488 náhradních ledvin.

Co zjistila studie o lidech, kteří darují ledvinu

Tým NYU prověřil záznamy více než 164 000 živých dárců z let 1993 až 2022. V nich zjistil 36 úmrtí v důsledku chirurgického zákroku. Nejrizikovější skupinou byli muži a dále ti, kteří trpěli vysokým krevním tlakem.

Ve FN Olomouc vyjmuli ledvinu s pomocí robota

Když ale lékaři sledovali data od roku 2013, zjistili už jen pět úmrtí. To odpovídá době, kdy transplantační centra začala používat pro odnětí ledviny šetrnější metodu, méně invazivní, a také zavedla modernější způsob zastavení krvácení renální ledvinové arterie.

„S postupující dobou se stala z bezpečné operace ještě bezpečnější,“ říká k darování ledviny doktor Amit Tevar z University of Pittsburgh Medical Center.

Podle něj je důležité, aby o tom dárce věděl. Avšak podotýká, že je třeba vzít v úvahu i dlouhodobější rizika pro samotné dárce. Mezi ně patří i to, zda dárcova zbývající ledvina vydrží dobře fungovat až do konce jeho života.

„Riziko pro dárce, že může dojít k selhání ledviny, je malé. Závisí na různých okolnostech, k nimž patří obezita, vysoký krevní tlak, kouření a rodinná anamnéza týkající se ledvin,“ vysvětluje zdravotní souvislosti Tevar.

Na novou ledvinu se v Česku čeká v průměru 90 dnů

Upozorňuje, že vyhodnocení rizik, metodika, z níž vychází takzvaný kalkulátor rizika, specialistům pomáhá vybrat co možná nejvhodnějšího dárce.

„Přesto je třeba férově říci, že nic takového jako přiměřený nebo vysoce rizikový dárce není. Ať už pracujete perfektně, nebo ne,“ říká Tevar k procesu rozhodování o tom, zda dárce přijmou, nebo ho odmítnou.

Lepší je živý dárce než mrtvý dárce

Lékaři se kdysi domnívali, že ideální dárce je živý dospělý v mladém věku. Transplantační chirurg Segev ale tvrdí, že nyní se za ideálního dárce nebo dárkyni považují i starší živí dárci. To i proto, že se u nich snadněji odhaduje, zda dožijí i s jednou ledvinou.

AP dále připomíná starou známou věc. Totiž, že orgány získané od živých dárců většinou fungují lépe a déle než orgány darované od zemřelých. Statistiky z USA přitom uvádějí, že 6 290 z celkových loni více než 27 000 transplantací ledvin pocházelo od živých dárců. Což je více než před pandemií covidu-19.

Kdo a jak může v Česku darovat orgány

AP upozorňuje, že otázka zdravotního bezpečí není jediným zádrhelem pro žijící dárce. Je to rovněž skutečnost, že mnoho z pacientů se ostýchá zeptat na podrobnosti, které souvisejí s výkonem. A zatímco příjemcovo pojištění plně kryje náklady transplantace, někteří dárci vynakládají velké prostředky na cestování a při rekonvalescenci často přicházejí i o mzdu.

Jednu jistou výhodu dárci ledvin v USA ale přeci jen mají. Pokud živému dárci později ledvina selže, automaticky se ocitá na horním seznamu čekatelů na ledvinu, uzavírá AP.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here