Onemocnění covidem roste. Potvrzují to lékárny i statistiky KHS

3
25915
onemocneni_covidem
Ilustrační foto: Pixabay.com

Počet onemocnění covidem-19 v Česku v posledních dnech nabírá na intenzitě. Shodují se na tom data krajských hygienických stanic [KHS] i čísla o prodeji antigenních testů na covid-19 a antivirotik lékáren.

Zatímco ještě minulý pátek hlásily krajské hygienické stanice [KHS] 300 nově nakažených covidem, tento týden v pondělí už hlášení zdvojnásobily na 600 nově nakažených. Potvrzené případy, včetně reinfekcí, za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel dosáhly hodnoty 18 osob. Co se týče reinfekcí, u nich hodnota ukazuje osm osob na sto tisíc obyvatel. Z těchto údajů je zřejmé, že počty nakažených covidem-19 stoupají.

Denní přehled nově nakažených covidem-19, včetně reinfekcí, podle KHS a laboratoří

[Zdroj: MZ ČR, KHS]

Nejvážnější situace je v Královéhradeckém kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá 31,05 nakažených osob. Následuje Plzeňský kraj, kde hygienici uvádějí 23,52 nakaženého na sto tisíc obyvatel. Covid-19 se prozatím vyhýbá Ústeckému a Karlovarskému kraji, kde statistiky hovoří o zhruba deseti nakažených na sto tisíc obyvatel. Reálná čísla budou podle odborníků ale o něco vyšší. Mnoho lidí se testuje a léčí doma bez návštěvy lékaře.

Lékárny hlásí růst prodejů covid testů i výdejů antivirotik

„Za poslední dny se prudce zvýšil zájem o lékárenské položky související s infekcí covid-19. Týká se to zejména testů, ale i léčivých přípravků,“ uvádí mluvčí lékáren Dr. Max Michal Petrov a zdůrazňuje, že lékárny Dr. Max mají dostatečné zásoby a výpadky sortimentu tedy nehrozí.

Podle něj je ale už nyní jisté, že letos přibližně o dva týdny dříve, než tomu bylo v loňském roce, prudce stoupl zájem o lékárenský sortiment, který souvisí s infekcí covid-19. V první řadě jde o testy, ale rostoucí trend je patrný i u antivirotik.

„Zatímco v červenci 2024 se v síti Dr. Max prodalo asi 10 tisíc sad antigenních testů, v srpnu už to byl čtyřnásobek a jen za první zářijový den to bylo přibližně 1 300 kusů. I vzhledem k tomu, že se jednalo o neděli, den pracovního klidu, kdy nejsou otevřeny všechny lékárny sítě, jde o neobvykle vysoké číslo,“ vysvětluje Petrov.

Covid proniká do mozku i svalů. Následky vyřazují z běžného života

Ceny antigenních testů na covid-19 se podle zjištění redakce Zdravé Zprávy pohybují v závislosti na počtu kusů v balení od 39 korun za balení s jedním testem do 179 korun za pětikusové balení. Všechny sledují omikron variantu koronaviru. Některé jsou určeny pro výtěr z nosu, jiné testují přítomnost viru ze slin. A některé z testů jsou určeny dokonce i pro chřipku typu A/B.

Nejde ale jen o testy na covid-19. Jak uvádí Michal Petrov, výrazně se zvýšil i výdej antivirových léků Paxlovid a Lagevrio. Tato léčiva předepisují lékaři od loňského ledna i na eRecept a pacientům je tak mohou vydávat farmaceuti ve všech lékárnách.

„V síti Dr. Max se výdej zvýšil už v srpnu, kdy se z dřívějších zanedbatelných počtů vyšplhal celkový počet vydaných balení rychle na trojciferné položky,“ říká Petrov s tím, že skladové zásoby jak antigenních testů, tak zmíněných antivirotik jsou v lékárenské síti dostatečné.

Očkování jako prevence před covidem

Už v polovině minulého měsíce Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] upozorňovalo na rizika respiračních onemocnění včetně covidu-19 po letních prázdninách. A jako každý rok doporučilo všem lidem, zejména pak osobám ve vyšším riziku závažnějšího průběhu nemoci, aby zvážili očkování proti chřipce a covidu-19 v době přicházejícího podzimu.

„Očkování je nejúčinnější způsob, jak významně snížit riziko závažnějšího průběhu a chránit se před komplikacemi spojenými s těmito nemocemi,” řekl k blížící se sezoně respiračních infekcí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Za covidové vakcíny lidé ani letos nic neplatí

A doplnil, že v riziku jsou více lidé ve vyšším věku a lidé s chronickými nemocemi. Očkování podle něj snižuje riziko nákazy, a zejména pak zmírňuje průběh samotné nemoci.

Proti covidu se očkují hlavně senioři, i jich je ale málo

Podle ministerstva má pro nadcházející sezonu Česko objednáno více než 700 tisíc dávek očkovacích látek proti covidu-19. Z toho více než 500 tisíc dávek obdrží do konce září a dalších 200 tisíc dávek přijde v prosinci. Očkování stejně jako v loňském roce bude možné u praktických lékařů a v očkovacích centrech.​ Seznam očkovacích míst je dostupný zde. Vakcíny proti covidu-19 i letos spadají do plné úhrady z veřejného zdravotního pojištění.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here