Do Prahy se sjíždí světové špičky z oblasti vývoje nových léků

0
209
novych_leku
Účastníci loňského 9. ročníku letní školy Prague – Weizmann Summer School in Drug Discovery and Development, který se konal v izraelském Rehovotu. / Foto: Weizmann Institute of Science

Letošní 10. ročník letní školy zaměřené na vývoj nových léků se tento týden koná v Praze. Na mnoha akcích se setkají odborníci zastupující světové farmaceutické firmy se zástupci akademické oblasti i s mladými nadějnými vědci.

Mezinárodní akce se koná od roku 2014 ve spolupráci mezi českými a izraelskými vědeckými institucemi střídavě v obou zemích. Letní škola nazvaná Prague-Weizmann Summer School on Advances in Drug Discovery propojuje mladé vědce s významnými odborníky ze světových farmaceutických firem a akademického světa.

Většina užívaných léků může být lepších, ale není

Akci organizuje Ústav organické chemie a biochemie AV ČR [ÚOCHB], Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a izraelský Weizmannův institut věd.

„Jsem moc ráda, že se letní škola vrací do Prahy. Tenhle skvělý příklad česko-izraelské spolupráce již podesáté propojí ty nejchytřejší mozky, aby přišly s nápady, které zlepší životy milionů lidí,“ uvedla k letošnímu ročníku velvyslankyně Izraele Anna Azari.

Věda a výzkum v oblasti farmacie, jak dodala, není práce, kterou lze vykonávat jen zčásti.

Na to potřebujete vášeň. Byl to Franz Kafka, kdo řekl: Tím, že vášnivě věříme v něco, co ještě neexistuje, to vytváříme. Proto si přeju, aby tahle letní škola byla zdrojem velké vášně a bezmezné kreativity,” použila slov pražského německy píšícího židovského spisovatele izraelská velvyslankyně.

Spolupráce výzkumu a praxe ve vývoji nových léků

Letošního ročníku se účastní více než stovka doktorandů a postdoktorandů z více než dvaceti zemí světa. Ti tak dostanou možnost seznámit se s nejnovějšími trendy ve vývoji léčiv. To od základního výzkumu až po jejich klinické aplikace.

Na programu je přes třicet přednášek a workshopů pod vedením odborníků z prestižních vědeckých pracovišť. Jmenovitě jde o univerzity v Cardiffu nebo Cambridge, Institut Maxe Plancka, Weizmannův institut věd nebo české ÚOCHB a VŠCHT. Vedle nich vystoupí také zástupci největších farmaceutických firem.

Vědci ÚOCHB urychlují rozpouštění implantátů v lidském těle

„Letní škola nabízí mladým vědcům jedinečnou příležitost seznámit se s novinkami ve farmaceutickém průmyslu i s jeho významnými představiteli. Vedle praktických zkušeností se jim nabízí špičková věda díky odborníkům z oborů chemie a biologie,“ uvedl k letní škole její zakladatel prof. Martin Fusek.

Letošní ročník končí 6. září

Letošní Prague-Weizmann Summer School se koná v Praze v termínu od 2. do 6. září. Podle jejího zakladatele jde o výsledek úspěšné spolupráce mezi českými a izraelskými vědeckými institucemi. Partnerství s Weizmannovým institutem, který patří ke světové výzkumné špičce, podle profesora umožňuje propojit základní výzkum s aplikovaným a také s farmaceutickým průmyslem.

„Spojení ÚOCHB s prestižním Weizmannovým institutem je příkladem spolupráce, která podporuje přenos výsledků vědeckého bádání do praxe. Věříme, že právě takové iniciativy jsou klíčem k urychlení vývoje nových léků,“ řekl prof. Jan Konvalinka, ředitel ÚOCHB.

Gilead přidá ÚOCHB téměř 22 mil. Kč na výzkum ročně

Nápad uspořádat letní školu zaměřenou na vývoj léčiv vznikl již v roce 2014. Tehdy se jí účastnily jen asi čtyři desítky zájemců. Od té doby si akce vydobyla mezinárodní renomé.

Škola je určena pro doktorandy a postdoktorandy. Odborníci z akademické sféry i z farmaceutického průmyslu na ní představí nejnovější pokroky v oblasti objevování a vývoje léčiv od základního výzkumu přes preklinický a klinický vývoj až po vývoj výrobních procesů. / Více informací o programu, přednášejících a přihláškách jsou na praguesummerschool.cz.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here