Černý kašel se mezi lidmi stále šíří, zemřela 3měsíční holčička

0
1547
lidmi
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nákaz černým kašlem v posledních týdnech sice mírně ubývá, vzhledem ke stále vysokým počtům nákaz u nejmenších dětí je ale zřejmé, že se nemoc mezi lidmi stále přenáší. Úřady oznámily úmrtí 3měsíční holčičky s černým kašlem.

V posledních čtyřech prázdninových týdnech eviduje Státní zdravotní úřad [SZÚ] v Informačním systému infekčních nemocí [ISIN] v průměru 735 nových případů nákazy černým kašlem za týden. V porovnání s týdenními přírůstky v období před letními prázdninami, kdy týdenní počty nově nakažených přesahovaly hodnoty přes tisíc, jde o mírně klesající trend. Přesto epidemiologové upozorňují, že bakterie [Bordetella pertussis] vyvolávající černý kašel v populaci dále cirkuluje a riziko nákazy přetrvává. S návratem z prázdnin a s nastupující podzimní sezónou respiračních nákaz očekávají, že se bude nemoc v populaci dále udržovat.

„Nové případy onemocnění se stále vyskytují ve všech věkových skupinách a počty hlášených případů pertuse potvrzují, že v populaci je dostatečné množství vnímavých jedinců, mezi kterými může původce onemocnění cirkulovat,“ říká k epidemiologické situaci kolem černého kašle tisková mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Podle ní se navíc všechny nákazy nedaří zachytit a evidovat do ISIN. To i kvůli tomu, že ne všech regionech je dobře dostupná zdravotní péče, a ne všichni lidé s příznaky nemoci přijdou k lékaři a na nemoc se otestují. Skutečný výskyt nákazy v populaci tak bude mnohem vyšší.

Lidé v Aši jsou bez zdravotní péče. Prezident Pavel z toho přestal i mluvit

„O tom svědčí i stále vysoký počet potvrzených onemocnění u nejmenších dětí, který je odrazem cirkulace infekce v dospělé populaci,“ konstatují epidemiologové ve své aktuální zprávě k černému kašli.

Černý kašel dále cirkuluje mezi lidmi

Od dospívajících a dospělých, který ani nemusí mít výrazné příznaky nákazy, se nejmenší děti nakazí nejčastěji černým kašlem. Malé děti do jednoho roku věku nemají vytvořenou dostatečnou imunitu proti nemoci, protože ještě nedostaly všechny dávky vakcíny.

Před černým kašlem ochrání kojence mateřské protilátky

Za letošní rok se černým kašlem nakazilo podle dat ISIN 499 dětí do jednoho roku věku. V posledních čtyřech týdnech se nákaza prokázala v průměru ve 20 nových případů za týden. O vysokém riziku nákazy nejmenších dětí i od rodiny svědčí nedávné úmrtí tříměsíční holčičky ze Středočeského kraje. V její rodině se potvrdil výskyt onemocnění.

„Od posledního hlášení do konce 35. kalendářního týdne [k 1.9.] bylo hlášeno další úmrtí. U holčičky ve věku 3 měsíců, spolu s pertusí byla přítomna infekce bakterií Streptococcus pneumoniae spojená se zánětem plic, potvrzen rodinný výskyt,“ informuje SZÚ.

Letos u nás s černým kašlem zemřelo devět osob. Ve dvou případech šlo o kojence ve věku necelý měsíc a tři měsíce.

Úmrtí na černý kašel v ČR k 1.9. 2024 
  • Žena, 3 měsíce, kraj Středočeský, duální infekce se Streptoccocus pneumoniae, rodinný výskyt.
  • Muž, 48 let, kraj Liberecký, první příznaky 2. 3. 2024, izolován doma, plicní embolie, datum úmrtí 13. 5. 2024.
  • Muž, 77 let, kraj Plzeňský, první příznaky 22. 5. 2024, hospitalizován na JIP s respirační insuficiencí, datum úmrtí 14. 6. 2024.
  • Žena, 71 let, kraj Moravskoslezský, první příznaky 26. 4. 2024, hospitalizována 27. 4., rozvoj srdečního selhání a pneumonie, datum úmrtí 4. 5. 2024.
  • Žena, 79 let, kraj Středočeský, polymorbidní, bolesti na hrudi 3 týdny, hospitalizována 3. 5. 2024, kardiální šok a rozvoj multiorgánového selhání, datum úmrtí 6. 5. 2024.
  • Muž, 62 let, okres Náchod., datum úmrtí 10. 2. 2024.
  • Žena, věk necelý měsíc, okres Ústí nad Orlicí, současně potvrzena infekce Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, adenovirus, datum úmrtí 30. 3. 2024, souběh stejných infekcí potvrzen i u ostatních členů početné rodiny.
  • Muž, 83 let, kraj Olomoucký, první příznaky [dušnost a kašel] 18. 4. 2024, hospitalizován 20. 4., respirační selhání, datum úmrtí 28. 4. 2024.
  • Žena, 84 let, z DPS, okres Chrudim, hospitalizace 8. 3. 2024, oboustranná pneumonie s respirační insuficiencí, duální infekce s Streptococcus pneumoniae, úmrtí 14. 3. 2024.
[Zdroj: ISIN]

Podle údajů z ISIN se za letošek [k 1.9.] nákaza černým kašlem prokázala ve 29 399 případech. Z toho 21 714 osob dostalo proti nemoci očkování, 2 378 z celkového počtu nakažených je prokazatelně bez očkování a u 5 307 osob úřadům údaje o podání očkování proti pertusi chybí.

Mezi nakaženými jsou zastoupeny všechny věkové kategorie. Nejvíce se nákaza ale šíří stejně jako je tomu od začátku roku mezi dospívajícími ve věku 15-19 let [6 594 nákaz]. Dále ve věkové skupině 45-54, kde se nákaza dosud potvrdila ve 4 244 případech a obdobně je tomu u dětí ve věku 10-14 let, kde si nákazou prošlo 4 182 osob. Naopak nejméně nakažených zůstává v nejstarší věkové skupině 75+ [823 případů].

Černý kašel podle krajů a počty pacientů v nemocnicích

Z regionální pohledu připadá nejvíce nakažených v letošním roce na Středočeský kraj [3 415], Moravskoslezský kraj [3 358x], Ústecký kraj [3 063] a hl. m. Prahu [2 774]. Naopak nejméně případů hlásí Olomoucký [1 108] a Karlovarský [359] kraj.

Na nejvyšší nemocnost pak data ISIN ukazují v Jihočeském, Zlínském a Ústeckém kraji.

„Počty případů hlášených z jednotlivých okresů jsou enormně závislé na dostupnosti lékařské péče, přístupu jednotlivých lékařů. A také dostupnosti laboratoře, její kapacitě a používané metodě,“ poukazuje SZÚ.

Vakcíny proti černému kašli pojišťovny dospělým uhradí příští rok

V nemocniční péči nadále zůstávají v nejvyšším počtu nakažené děti do jednoho roku věku, které jsou vzhledem k často nedokončené vakcinaci ve vyšším riziku těžkého průběhu onemocnění. Z celkem 499 nakažených dětí do jednoho roku jich v nemocnici zůstalo 224 [44,9 %]. Z celkového počtu nakažených v letošním roce dosahuje hospitalizace 2,4 procenta.

„Vzhledem k stále nízkému počtu hospitalizovaných osob s pertusí lze předpokládat, že onemocnění u většiny osob nemá závažný průběh. To odpovídá závěrům z mnoha studií, že v dobře proočkované populaci probíhá případné onemocnění většinou s mírným průběhem,“ uzavírá své hlášení o epidemiologické situaci černého kašle SZÚ.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here