37 tisíc Japonců v letošním prvním pololetí zemřelo doma o samotě

0
4060
o_samote
Ilustrační foto: Pixabay.com

Přes 37 tisíc lidí v Japonsku zemřelo za letošních prvních šest měsíců doma a o samotě. Více než desetinu z nich našli policisté až po měsíci od úmrtí. Japonsko je zemí s nejnižší porodností na světě.

Minulý rok premiér Fumio Kišida řekl, že jeho země je na pokraji neschopnosti fungovat jako společnost kvůli klesající porodnosti. I když se snaží Japonsko motivovat mladé lidi k tomu zakládat rodiny a mít děti, dlouhodobě se mu to nedaří. Nyní japonská policie zveřejnila své statistiky o úmrtnosti japonského obyvatelstva. A ty ukazují, že roste počet lidí, kteří žijí a umírají sami. Informaci přinesl zpravodajský server BBC News.

Jen za letošní rok podle statistik japonské policie zemřelo doma o samotě 37 227 osob. Více než desetinu z nich někdo našel až po měsíci od úmrtí. A 130 těl nikdo nepostrádal více než rok.

Lidé chtějí zemřít doma, ne v nemocnici, ví pražská záchranka

Ze zmiňovaných více než 37 000 zemřelých, jejichž těla nalezli v jejich domovech většinou policisté, bylo 70 procent starších 65 let. Zhruba 20 procent jich bylo starších než 85 let. A přibližně 40 procent zemřelých jejich blízcí našli do druhého dne. Na druhou stranu 3 939 těl nalezl někdo za dobu delší než jeden měsíc.

Doma a o samotě: Japonsko má nejstarší obyvatele

Japonsko má podle údajů OSN nejstarší obyvatelstvo na světě. Japonská Národní policejní agentura uvedla, že zveřejněním statistik chce upozornit na stále palčivější problém rostoucí části populace, která žije sama doma a sama tam také umírá.

V Číně mění školky na domovy a centra pro seniory. Ti jsou nadšení

V Japonsku žije 125 milionů lidí. Podle letošních statistik Japonského národního institutu pro výzkum populace a sociální bezpečnosti bude do roku 2050 žít osamoceně v domácnosti 10,8 milionu Japonců starších 65 let. V témže roce bude podle odhadů v zemi 23,3 milionů jednočlenných domácností.

Demografie jako společenský problém

Minulý rok hovořil premiér Japonska Fumio Kishida o tom, že v důsledku klesající porodnosti se země dostává do situace, kdy přestává fungovat jako společnost.

Japonsko není jedinou zemí ve svém regionu, která řeší nedostatečné tempo mezigenerační obnovy. Obdobně se snaží s klesající porodností bojovat Čína a rovněž Jižní Korea. Čínská populace se v roce 2022 poprvé od roku 1961 zmenšila. Jižní Korea má dlouhodobě nejnižší míru plodnosti na světě. A i tyto země každoročně hlásí klesající porodnost.

Při porodu “hands off” lékař na ženu dohlíží jen zpovzdálí

Ostatně bez vlivu migrace v posledních letech se porodnosti v České republice. Ta meziročně klesá i o desítky procent. A jak uvádí Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ, nejvíce ubývá dětí narozených ženám ve věku 28 až 31 let.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here