Saunování patří k finské diplomacii i v Praze. Lépe se při něm diskutuje

0
160
saunovani
Ilustrační foto: Freepik.com

Finská ambasáda ve Washingtonu nabízí setkání v pravé finské sauně. Saunování je totiž zdravé, lidé se při něm uvolní a jsou více otevřeni k hovoru. A platí to i pro finské velvyslanectví v Česku.

To pro ekonomický server FinTag potvrdil finský velvyslanec v Praze Pasi Olavi Tuominen.

„Finské velvyslanectví v Praze aktivně využívá a propaguje finskou saunovou kulturu na pracovní úrovni. Proto se snažíme ji začleňovat do různých aspektů našich diplomatických aktivit,“ řekl pro zmiňovaný web Tuominen.

V Praze sice nemá Finsko formálně organizovanou saunovou společnost jako v jiných zemích, saunování s partnery a přáteli i v naší metropoli přesto provozuje. To znamená, že saunování začleňuje do různých oficiálních aktivit. Ať už jde o obchodní setkání, semináře, nebo jinou akci tohoto typu.

„Často přesouváme část programu do naší rezidentní sauny a umožňujeme účastníkům zažít jedinečnou směs relaxace a otevřeného dialogu, kterou sauna podporuje,“ vysvětluje Tuominen s tím, že Češi s „námi Finy sdílejí upřímné nadšení ze saunování“.

To přesto, že finská ambasáda v Česku není formálně součástí takzvané Diplomatic Sauna Society, jako je zmíněná finská ambasáda ve Washingtonu. Právě o tom, jakou roli hraje „finská sauna“ v diplomacii s USA, píše v článku “Whatever happens in the sauna stays in the sauna´: Diplomacy, conducted in the nude” americký list The New York Times [NYT].

Ve finské sauně se relaxuje i dobře diskutuje

„Když jste polonahý, či dokonce úplně nahý, je to skvělá příležitost k projednání i nejkomplikovanějších problémů,“ říká Mikko Hautala, finský velvyslanec v USA.

„Diskutuje se tam mnohem lépe než u jednacího stolu v obleku a kravatě,“ dodává.

NYT pak doplňuje, že diplomacie v USA kráčí různými cestami – na formálních setkáních v Oválné pracovně, státních recepcích v Bílém domě nebo na velvyslanectví a na osobních setkáních nad sklenkou martini v pětihvězdičkových hotelích. A pak je tu ještě jedna možnost, a té dává přednost finská vláda. Pořádání setkání v sauně, kde jsou politici k zastižení i zcela nazí.

„Máme zlaté pravidlo, že ať se v sauně projednává cokoliv, tak to v sauně i zůstane. Snažíme se, aby to bylo prostředí naprosté důvěry,“ vysvětluje velvyslanec Hautala.

FemTech jako nový obor cílí na zdraví i wellness žen

Ve Finsku je sauna součástí každodenního života. Na 5,5 milionu obyvatel tam připadá tři miliony saun. Sauny jsou podle něj často součástí i docela malých bytů Finů. Ti sauny navštěvují několikrát týdně, ráno nebo večer. Tento rituál se skládá ze sprchy, posezení v horkém prostředí a ochlazení v ledové vodě. Tradičně bez jakéhokoli oblečení a po saunování následuje posezení u stolu. Je to důležitý sociální rituál.

Pozvání do finské sauny v USA je čest

NYT uvádí, že před 16 lety se finská ambasáda ve Washingtonu rozhodla zvát významné lidi – politiky, novináře, státní úředníky a akademiky – do sauny, aby si tam odpočali. Tato setkání se nazývají Diplomatic Sauna Society a o tato pozvání stojí mnoho lidí.

„Mnoho lidí se snaží dostat pozvání na tyto akce,“ říká Robbie Gramer, který píše o diplomacii a národní bezpečnosti pro časopis Foreign Policy.

On sám má se saunou na finském velvyslanectví vlastní zkušenosti. Poté, kdy svůj zážitek popsal, zaplavily ho dotazy ministerských úředníků, zaměstnanců Pentagonu a kongresmanů. Všichni se ptali, jak se tam dostat, jestli by se za ně nemohl přimluvit.

„O návštěvu sauny se zajímají kongresmani i kongresmanky. Washingtonská ambasáda proto dostává týdně mnoho žádostí,“ vysvětluje.

Pravidelná fyzická aktivita prodlužuje život, tvrdí vědci

Návštěvu finské sauny v USA tamější ambasáda pořádá v rámci zmíněné Diplomatic Sauna Society. Podobně to chodí i v jiných městech, včetně Berlína a Londýna. Jedná se o dvě různé akce, kdy každá z nich má jiný průběh.

Saunování v malé i velké společnosti

V prvním případě finská ambasáda každý měsíc shromáždí skupinu 15 až 20 lidí. Večer začíná v baru s neonovým nápisem Sauna. Návštěvníci se rozdělí podle pohlaví a rozejdou se do kabin, kde se na saunování připraví. Účastníci se svlečou, i když se nahota doporučuje, mohou si ponechat plavky. Poté projdou obvyklým postupem – sprcha, horká sauna, ochlazení a stále dokola. Po několika opakováních se obléknou a odejdou do baru. Tam se servírují drinky a finské tradiční občerstvení, včetně lososa a žitného chleba s koprovou omáčkou a masových kuliček.

Další akci pořádá velvyslanec ve své soukromé rezidenci. Jeho sauna je menší, asi tak pro deset lidí. Účastníci pak obdrží diplom s textem: „Členství v tomto společenství se uděluje pouze těm, kteří prokázali mimořádné odhodlání lehce diskutovat v teplotě 180 stupňů Fahrenheita [82 stupňů Celsia, pozn. red.] v diplomatické sauně velvyslanectví.“

„Pochlubila jsem se diplomem na Twitteru. Byla to pro mě čest,“ říká Marie Royceová, náměstkyně ministra vnitra v Trumpově vládě, která rovněž prošla saunou finského velvyslance.

Nadšený je i novinář Robbie Gramer: „Washingtonská velvyslanectví pořádají různé akce, které jsou občas dost nudné. Sauna je ale něco úplně jiného. Je přátelštější a otevřenější.“

Sauna je prý lepší než golf nebo tenis

Ještě na jedné věci se shodují účastníci saunování na finské ambasádě. A sice, že jde o zdraví prospěšnou kratochvíli. Například Ben Cantrel, sekretář senátora Markwayna Mullina, republikána z Oklahomy, tvrdí, že sauna je dokonce lepší než golf nebo tenis.

„Nejsem z těch, kdo by se styděl. Nevyhýbám se obtížným jednáním na tenisovém kurtu nebo na golfu, ale sauně se to nevyrovná,“ říká.

Walter Landgraf III., starší partner programu Eurasia při Foreign Policy Research Institute ve Filadelfii, by pozvání do finské sauny teprve rád ocenil.

„Ta atmosféra a celý ten rituál a výměna názorů s ostatními účastníky přispívá k otevřenosti a upřímnosti,“ uvedl a dodal: „Ale je to i o soukromí. Jste za zavřenými dveřmi, což lidem rozvazuje jazyk.“

Zahradnické práce posílí duševní zdraví. I u mladých

A skutečně. Velvyslanec Hautala říká, že na setkání v sauně je nejdůležitější to, že trvá déle než obvyklá jednání.

„Nebudu jmenovat nikoho, ale strávil jsem i šest hodin s šéfredaktorem důležitého listu, což by se za jiných okolností nemohlo přihodit,“ vysvětluje.

Saunování upevňuje diplomatické vztahy

Popularitě nového přístupu k diplomacii podle NYT pomáhá i skutečnost, že zájem o Finsko v souvislosti s jeho vstupem do NATO po ruské invazi na Ukrajinu roste.

„Pokud chcete porozumět tomu, jak Putin soustřeďuje moc do svých rukou a nemůžete o tom mluvit s Rusy, pak se obraťte na Finy,“ říká například Robbie Gramer.

Max Bergmann, ředitel programu Europe, Russia and Eurasia na Center for Strategic and International Studies, uvedl, že to byl také zájem Finska rozvíjet vztahy s USA.

„Lidé, kteří chodí do sauny, mají tuto zkušenost a budou si pamatovat, jak je Finové hostili, a až je Finové požádají o setkání, tak jim vyhoví,” říká.

Robbie Gramer to označil za win-win situaci: „Nikdy jsem si nemyslel, že bych to řekl, ale setkávání naháčů je přínosné.“

A jak celou věc vidí finský velvyslanec v Praze Pasi Tuominen?

„Češi, stejně jako my, saunování oceňují a my se tam rádi s nimi setkáváme a diskutujeme. Přispívá to k transparentnosti a spolupráci, která je blízká finské kultuře a naší diplomatické aktivitě zde v Praze,“ uzavírá pro server FinTag.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here