Na letní školu do Plzně se letos sjedou světové špičky na analýzu buňky

0
79
analyzu
Do Plzně se už příští týden ve středu sjedou špičky na jednobuněčnou analýzu. To při příležitosti mezinárodní akce Summer School of Single Cell. / Foto: ZUP

Na letní školu Summer School of Single Cell do Plzně dorazí už příští týden bioinženýři a další experti na jednobuněčnou analýzu ze šestnácti zemí světa. Při několikadenní akci provedou své kolegy tím, jak správně přečíst buňku.

Na akci přijede i světově uznávaná expertka v oboru Antonia Rotolo z University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Ta s českým týmem na výzkumu již dlouhodobě spolupracuje.

„Profesorka Rotolo je světovým leadrem v rozvoji nových imunoterapeutických postupů. A je spoluautorkou patentované přípravy léku z iNKT buněk. Před lety nás spojila šťastná náhoda a dnes díky ní a dalším odborníkům z evropských univerzit získají i čeští vědci jedinečné znalosti, které pomohou převést výzkum přímo k pacientům,“ říká Monika Holubová z Biomedicínského centra LF UK.

Osmidenní setkání odborníků na biomedicínský výzkum zaměřený na jednobuněčnou analýzu organizují Biomedicínské centrum Lékařské fakulty UK v Plzni a výzkumné centrum NTIS Fakulty aplikovaných věd ZČU. Akci podle jedné z organizátorek Summer School of Single Cell Lucie Houdové z NTIS ZČU ocení jak mladí vědci, tak i zkušení odborníky.

„Každou nemoc si lze představit jako puzzle, kde každý dílek, v našem případě buňka, hraje svou roli,“ říká k tématu Houdová.

Vědkyně z Česka stojí za lékem za čtyři miliardy dolarů

Výzkumu buněk, který pomáhá odborníkům pochopit některá onemocnění do hloubky, se mají v Plzni na letní škole věnovat světové špičky z oblasti biologie a bioinformatiky.

„Nejčastějšími tématy budou nádorové buňky, imunita nebo vztah genetické informace a funkčních molekul,“ nastiňuje konkrétnější zaměření setkání.

Špičkoví vědci účastníky proškolí, jak na analýzu buňku

Hned první den letní školy podle Houdové oznámí výzkumné ústavy a univerzity novou formu spolupráce. Poprvé se tak představí mezinárodní sdružení CiRT [Consortium for iNKT Research and Therapy].

„Konsorcium se zaměří na biotechnologie založené na iNKT buňkách. Což jsou specifické buňky hrající roli v imunitním systému. Včetně buněčných a genových terapií vedoucích ke zlepšení výsledků léčby rakoviny, transplantací orgánů a kostní dřeně, infekčních onemocnění a autoimunitních poruch,“ popisuje roli výzkumné skupiny Lucie Houdová.

Za plány na společný výzkum stojí vědečtí pracovníci z Univerzity Karlovy, University of Pennsylvania a Západočeské univerzity v Plzni [ZUP].

Další dny mezinárodní letní školy už stráví její účastníci v laboratořích, kde se budou věnovat praktické přípravě vzorků. To s použitím špičkových technologií Biomedicínského centra. V nich v týmech analyzují získaná data.

Na Angelmanův syndrom se hledá lék i v Česku. Ale snadné to není

Mimo výměny mezinárodních zkušeností a kontaktů v oboru je hlavním cílem tohoto setkání studenty prakticky seznámit a provést celým procesem jednobuněčné [single-cell] analýzy. To znamená od přípravy vzorků, zpracování do formy jednotlivých buněk a následné analýzy. Intepretací dat nevyjímaje. Díky nabytým zkušenostem studenti budou moci provádět experimenty a výzkum i na svých domovských pracovištích. A tím i rozšíří single-cell analýzy do dalších vědních oborů.

Kompletní program Summer School of Single Cell je k dispozici na tomto odkaze. Akce se koná od 4. do 11. září. Jednacím jazykem setkání je pak angličtina.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here