Gazu čeká třikrát třídenní klid zbraní, to kvůli očkování dětí

0
77
zbrani
Děti, které žijí se svými rodinami ve stanech v jižní části Pásma Gazy. / Foto: El Baba, UNICEF

V Pásmu Gazy od neděle utichnou zbraně, to kvůli očkování dětí a dospívajících proti dětské obrně. Na takzvané humanitární pauze trvající třikrát tři dny se dohodly obě válčící strany, Izrael a teroristické hnutí Hamás.

Očkování proti dětské obrně za vyhlášeného klidu zbraní začne v neděli v centrální části Pásma Gazy. Další dny se uskuteční očkování v jižní části země, a třetí třídenní klid zbraní pro naočkování nastane na severu území. O dohodě informuje Rik Peeperkorn, zástupce Světové zdravotnické organizace [WHO] pro palestinské území.

„Tuhle humanitární pauzu potřebujeme. To bylo nadmíru jasné. Máme ohledně toho dohodu, takže očekáváme, že ji všechny strany dodrží,” řekl Peeperkorn.

Cílem očkovací kampaně je podle něj podat vakcínu proti dětské obrně 640 000 dětí mladších deseti let. Akci WHO koordinuje i ve spolupráci s izraelskými úřady. Klid zbraní tak potrvá na zmiňovaných místech vždy po dobu tří dnů od 06:00 do 15:00 místního času [05:00 až 14:00 SELČ]. Dohoda počítá s tím, že v případě potřeby může být kterákoli z pauz prodloužena o jeden den.

„Nebudu tvrdit, že je to ideální cesta vpřed. Ale je to schůdná cesta,” dodal k přislíbeným přestávkám v bojích.

Očkovací kampaň reaguje na výskyt viru dětské obrny nejprve v červenci letošního roku v odpadních vodách v Pásmu Gazy. A následné potvrzení nákazy tímto virem v polovině srpna u desetiměsíčního dítěte. To po pětadvaceti letech, informuje WHO.

Třikrát třídenní klid zbraní ale neznamená příměří

Dohodnuté humanitární pauzy kvůli očkování dětí nemají nic společného s komplexní dohodou o příměří a propuštění rukojmích. Jednání o jejím uzavření mezi Izraelem a Hamásem se sice už několik měsíců snaží zprostředkovat Spojené státy, Egypt a Katar. Avšak bez úspěchu, i když tato jednání pokračovala i tento týden v Káhiře a v Dauhá.

K vyhlášené válečné pauze pro očkování uvedl v prohlášení člen politického vedení hnutí Hamás Básim Naím následovné: „Hamás je připraven spolupracovat s mezinárodními organizacemi pro zabezpečení této očkovací kampaně.”

V Gaze je virus dětské obrny. To je riziko pro všechny, řeší to už i Izrael

Nejmenovaný představitel Izraele agentuře AP ještě před oznámením plánu řekl, že se předpokládá určitá taktická pauza v bojích, která umožní toto očkování. Izraelská armáda se k této věci dosud oficiálně nevyjádřila. V minulosti ale vyhlašovala v některých oblastech Pásma Gazy omezené pauzy v bojích kvůli tomu, aby umožnila mezinárodním humanitárním organizacím poskytnout lidem zdravotnickou pomoc.

Úřad izraelského ministerstva obrany COGAT, který má na starosti palestinské civilní záležitosti, tento týden ve středu uvedl, že očkovat se bude v koordinaci s izraelskou armádou “v rámci rutinních humanitárních pauz. Ty umožní obyvatelům Gazy dostat se do zdravotnických středisek, kde jim pracovníci podají očkování“.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané hnutím Hamás v červenci vyhlásilo epidemii dětské obrny, kterou spojilo s pokračující ofenzivou izraelských vojenských sil. Přítomnost viru vyvolávajícího dětskou obrnu tehdy zachytily mezinárodní zdravotní organizace v tamních odpadních vodách. Ty od začátku konfliktu v Gaze v říjnu 2023 upozorňují na tamní katastrofální situaci v oblasti hygieny. Lidé nemají dostatek pitné vody a chybí jim základní potraviny.

Ještě dříve [v neděli 25.8.] COGAT oznámil, že přes hraniční přechod Kerem Šalom dopravil do Gazy přes 25 tisíc ampulek vakcíny proti polioviru. Ty podle úřadu pokryjí očkování pro 1,255 milionu osob proti dětské obrně. To je více než polovina obyvatel Pásma Gazy. Děti a mladiství do 18 let tvoří zhruba polovinu populace Gazy. Podle OSN je pro úspěch této kampaně potřeba, aby dvě dávky očkování dostalo alespoň 95 procent dětí do deseti let.

Virus dětské obrny opět probublává…

Poliomyelitida neboli dětská přenosná obrna je vysoce nakažlivé virové onemocnění. To může mít velmi závažný průběh a způsobit celoživotní ochrnutí a smrt.

„Virus se přenáší nejčastěji přímo z člověka na člověka fekálně-orální nebo orálně-orální cestou, ale také nepřímo – předměty, potravou i vodou v případě znečištění stolicí infikované osoby,“ přibližuje způsoby přenosu onemocnění Jitka Částková z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

Pákistán má další případ dětské obrny, očkuje 40 mil. dětí

Potíž v přenosu viru spočívá i v tom, že ne každý nakažený má příznaky onemocnění. Podle SZÚ se pouze u jednoho z 200 až 300 nakažených rozvine závažná forma onemocnění, jež vyvolá ochrnutí. Infekce polioviry, které se neprojeví žádnými příznaky, zůstávají neodhaleny. I bezpříznakové osoby ale představují pro své okolí infekční rizika. Po dobu několika týdnů vylučují virus stolicí a sliznicemi úst a nosu. A tito lidé mohou nakazit další osoby, u kterých se může následně rozvinout závažná forma onemocnění.

Ve většině světa se podařilo dětskou obrnu vymýtit očkováním. V posledních letech se ale znovu objevila v Afghánistánu, Pákistánu a v některých afrických zemích, například v Nigérii. A v říjnu 2021 nákazu virem dětské obrny zachytily úřady u dítěte na Ukrajině.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here