Senátor Kraus nahrává miliardy navíc Vojenské zdravotní pojišťovně

0
961
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Senátor Roman Kraus [ODS] chce do zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění mimo zjednodušení podmínek pro slučování zdravotních pojišťoven prosadit i změny v přerozdělování vybraného pojistného. 

A to ve prospěch Vojenské zdravotní pojišťovny [VoZP]. Úpravu prosazuje formou pozměňovacího návrhu do otevřeného zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kterou minulý týden na svém jednání schválil senátní Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku. Na pozměňovací návrh, který protěžuje zmiňovanou zdravotní pojišťovnu, u které se povinně pojišťují vojáci a studenti vojenských škol, dnes [29.8.] upozornil ředitel Svazu zdravotních pojišťoven [SZP] Ladislav Friedrich.

Že si systém veřejného zdravotního pojištění úpravy zaslouží, nikdo nezpochybňuje. Změna týkající se vojáků je ovšem krajně nesystémová. A jde přímo proti záměru systém konečně stabilizovat,” říká k pozměňovacímu návrhu senátora Krause prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Kraus z ODS chce změnu podmínek pro sloučení zdravotních pojišťoven

Ten změnu zjednodušeně vysvětluje tak, že vybrané pojistné za vojáky v činné službě a žáky vojenských škol by nespadalo do společného rozpočtu pojišťoven. Právě z něj se následně poměrově přerozdělují prostředky mezi jednotlivé zdravotní pojišťovny. To s ohledem na věk a zdravotní rizika jejich smluvních pojištěnců. Nově by si v plné výši vybrané pojistné za tuto skupinu osob, u nichž se navíc předpokládá výborná zdravotní kondice, nechávala Vojenská zdravotní pojišťovna.

I další změny budí nevoli

Tím to ale podle SZP nekončí. Zbývající zdravotní pojišťovny by na tyto pojištěnce ze společných peněz podle aktuálního návrhu ještě navíc přispívaly ze zmiňovaného společného balíku peněz. Tedy by za ně VoZP inkasovala peníze dvakrát. Což podle SZP jednoznačně protěžuje jednu zdravotní pojišťovnu na úkor ostatních zdravotních pojišťoven.

„Senátní návrh ponechává nadprůměrné pojistné za vojáky a studenty vojenských škol bez přerozdělení od 1. 1. 2025 jen pro jednu pojišťovnu, kde jsou tito pojištěnci povinně v souladu se zákonem pojištěni. Ale současně ponechává pro všechny plátce pojistného povinnost na tyto vojáky platit a pojistné i pro ně přerozdělovat,“ potvrzují to, co přinese senátní změna do praxe, zástupci Svazu.

Šéf VoZP odmítá finanční problémy pojišťovny. Situaci ale nezlehčuje

Finančně vyjádřeno tato změna podle SZP odebere ze systému veřejného zdravotnictví již v příštím roce částku v objemu zhruba dvě miliardy korun. Ty pak půjdou na nákup hrazené zdravotní péče pro jednu skupinu pojištěnců.

To za situace, kdy již několikátý rok po sobě hospodaří veřejné zdravotnictví v záporných číslech a deficity pokrývá a letos zřejmě už naposledy pokryje z prostředků držených na rezervních fondech. Což se mimo jiné projeví i v navýšení úhrad poskytovatelům pro příští rok z pojištění.

Zdravotní pojišťovny i loni hospodařily v režimu provizoria

Nyní se pracuje i s verzí, že některým segmentům nevzrostou úhrady za výkony vůbec. Od čehož se dá očekávat další zhoršení dostupnosti zdravotní péče a rozšíření přímých plateb za ošetření i v ambulancích. Jako se tomu již před několika lety stalo například ve stomatologii.

Senátor Kraus načetl změnu bez diskuze a vysvětlení

Šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich navíc upozorňuje i na nestandardní způsob, jakým byl tento pozměňovací návrh do novely ze strany senátora Krause načtený. Celá tato změna se podle něj uskutečnila bez jakékoli diskuse. Bez řádného odůvodnění a propočtu dopadů takového kroku.

„Není tak ani zřejmé, zda byli senátoři s těmito důsledky při schvalování skutečně srozuměni. Či zda převážila jen snaha o finanční jistotu zdravotní péče pro vojáky v nepříznivé mezinárodně bezpečností situaci,“ upozorňuje.

Roman Kraus: V plánu je doplňkové zdravotní pojištění

Podle Friedricha jde o nesystémovou a iracionální změnu prosazovanou v době, kdy je tu snaha o finanční stabilizaci a udržitelnost veřejného zdravotnictví. Kromě závažných finančních dopadů by tato změna podle něj narušila další prvky přerozdělení vztažené na nákladné pojištěnce, znevýhodní pacienty všech pojišťoven proti pacientům jedné pojišťovny. I když se většinově o vojáky vůbec nejedná.

Nyní pozměněnou novelu opět projedná Poslanecká sněmovna a je tak otázkou, jak se k takovým změnám protěžující jednu zdravotní pojišťovnu na úkor druhé, respektive jedné skupiny pojištěnců na úkor ostatních, postaví poslanci. Zda senátní „přílepek“ schválí, nebo ho odmítnou.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here