ČPZP už letos vrátila na přeplatcích za léky přes 57 milionů korun, o 13,5 milionu více než loni

0
19
CPZP
Foto: ČPZP

Celkem 57,4 milionu korun vrátila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] svým klientům, kteří během první poloviny letošního roku překročili zákonem stanovený limit za doplatky na léky. Přeplatek obdrželo přes 57 tisíc klientů ČPZP.

Loni za stejné období tyto přeplatky dosahovaly v souhrnu 43,9 milionu korun, přičemž pojištěnců, kterým se vracely peníze za léky, bylo zhruba 46 tisíc.

„Nárůst přeplatků souvisí mimo jiné s vyššími počty diabetiků a rozšířením nových léčiv na diabetes. Vnímáme, že tato nová léčiva mají na přeplatcích stále silnější podíl,“ uvádí mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Pojišťovny vracejí přeplatky od roku 2008, a to čtyřikrát do roka za každé kalendářní čtvrtletí. Přeplatky za 2. čtvrtletí se posílají v srpnu, kdy jenom ČPZP rozeslala sumu 41,7 milionu korun svým asi 52 400 pojištěncům. O rok dříve, v srpnu 2023, dostalo přeplatek za druhý kvartál téměř 42 500 pojištěnců. Jednalo se celkově o 32,8 milionu korun.

ČPZP: Které doplatky se započítávají do limitů

Částka nad limit je vyplacena na bankovní účet pojištěnce, pokud ho má u ČPZP zaregistrovaný, nebo se posílá složenkou na evidovanou adresu. O chystaném vrácení přeplatku jsou klienti informování dopisem.

Do ochranného limitu regulačních poplatků se započítávají doplatky za léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. Roční limit pro dospělého člověka je zákonem stanoven na 5 000 korun. Pro děti do 18 let a pro seniory nad 65 let činí 1 000 korun. U pojištěnců od 70 let a invalidních důchodců, kteří svou invaliditu doložili zdravotní pojišťovně, je 500 korun.

Výši přeplatků hlídá pojišťovna, ale pokud lidé chtějí, mohou si své výdaje za léky zkontrolovat ve svém osobním účtu. Výpis z účtu jim zdravotní pojišťovna pošle zdarma na vyžádání jednou ročně. Ke svým údajům se klienti ČPZP mohou dostat kdykoli, pokud si zřídili přístup do elektronické přepážky, nebo si stáhli aplikaci Zdraví v mobilu.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje více než 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here