Ředitel ÚN Brno končí, lékaři chtěli i 50 tisíc za služby navíc

0
8385
reditel
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ředitel Úrazové nemocnice v Brně [ÚN Brno] Pavel Piler dnes [28.8.] oznámil rezignaci. Ve funkci skončí k 31.8. Jedním z důvodů byly podle něj požadavky lékařů z chirurgie. Žádat měli i 50 tisíc Kč navíc za každou čtvrtou a další službu.

Rezignaci Pavla Pilera k poslednímu srpnu dnes [28.8.] potvrdila v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Andrea Šromová. Jeho rezignaci předcházelo několik jednání vedení nemocnice s jejím zřizovatelem, kterým je město Brno, to i za přítomnosti nespokojených lékařů ÚN Brno z tamního chirurgického oddělení. Tato jednání ke zklidnění vztahů na pracovišti zřejmě nevedla. Vedení města minulý týden oznámilo, že vyhlásí výběrové řízení na nového ředitele této nemocnice.

„Jsem připraven předat veškeré podklady svému nástupci. A věřím, že Úrazová nemocnice v Brně bude nadále sloužit nejen Brňanům,“ uvedl ke svému odchodu z pozice ředitele Pavel Piler.

Brno nakonec vypíše výběrové řízení na ředitele Úrazové nemocnice

Ve funkci ředitele skončí na konci srpna. I když město Brno původně navrhovalo jeho odchod až ke konci roku. Rychlejší nástup nového ředitele podle Pilera ale snad přispěje ke zklidnění atmosféry v nemocnici. Podle jeho vyjádření by nemocnice v případě jeho setrvání do konce roku čtyři měsíce zbytečně fungovala v provizoriu.

Lékaři z chirurgie žádali 50 tisíc Kč navíc za extra služby

Jako důvod své rezignace uvádí Pavel Piler nedostatečnou důvěru ze strany zřizovatele nemocnice, tedy vedení města Brno. Podle dnešní zprávy nemocnice si někteří lékaři z chirurgického oddělení stěžovali zřizovateli na několik bodů, kdy jedním z nich bylo i jejich finanční ohodnocení.

„Jedním z požadavků lékařů bylo 50 tisíc korun navíc za každou čtvrtou a další službu. V případě přechodu na 12hodinové pracovní směny požadovali lékaři vysoké finanční dorovnání,“ přibližuje finanční požadavky některých lékařů v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Andrea Šromová.

Premiér dal lékařům o miliardu víc než Válek. A lékaři souhlasí

Odstupující ředitel Piler tyto požadavky údajně odmítl s tím, že nelze přistoupit na podmínky jednotlivců. Uvedl, že se musí řešit chod celé nemocnice a všech zaměstnanců.

Ředitel Piler nabídl řešení

Na druhém jednání u společného stolu na brněnském magistrátu pak Piler předložil vedení města ucelený plán včetně časového harmonogramu jednotlivých kroků, které by řešily situaci a požadavky některých lékařů v nemocnici s ohledem na její celkový rozvoj.

Objetí s politiky dlouho nevydrželo. Lékaři znovu ohlásili protesty

V něm plánoval vypsat výběrové řízení na nového primáře, s nímž by na oddělení přišli i noví lékaři. Dále počítal s náborem nových lékařů po atestaci, kdy plánoval, že by část z nich i po nabytí praxe v nemocnici zůstala dále pracovat. Návrh Pilera ale zřejmě nestačil. A tak se město rozhodlo vypsat konkurz na nového ředitele.

Pavel Piler vede brněnskou Úrazovou nemocnici od roku 2020. Zároveň je i ředitelem Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Dočasným vedením nemocnice byl pověřen traumatolog Ján Kočiš. Výběrové řízení na nového ředitele město vypsalo s termínem podávání přihlášek do 15. října. S jeho nástupem se počítá od nového roku nebo i dříve.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here