Hartmann-Rico dá 250 milionů do robotizace ve Veverské Bítýšce

0
783
hartmann_-_Rico
Hartmann-Rico investuje do robotizace. / Foto: Archiv Zdravé Zprávy

Společnost Hartmann-Rico, součást německé skupiny Hartmann, zainvestuje do modernizace výroby ve Veverské Bítýšce čtvrt miliardy korun. Peníze dá do robotizace výroby jednorázových zdravotnických setů a navazujících procesů.

Závod ve Veverské Bítýšce u Brna vyrábí roušky a jednorázové sety určené pro ambulance a operační sály. Plánované investice, které v součtu přesáhnou deset milionů eur [cca 250 mil. Kč], automatizují a usnadní procesy ve výrobě.

„Máme vysoce motivovaný a kvalifikovaný tým pro realizaci velkých projektů. […] Hlavním cílem projektu je zvýšení konkurenceschopnosti a zlepšení nákladové pozice všech výrobků, jejichž procesy budou tímto programem modernizovány,“ řekl k investici výkonný ředitel a člen představenstva společnosti Pavel Fuchs.

Od investice si slibuje zvýšení produktivity práce a snížení závislosti na lidské práci jako takové. To podle jeho slov ale neznamená, že firma propustí některé ze zaměstnanců.

„Kvalifikaci a zkušenosti našich řadových zaměstnanců v dělnických pozicích chceme i nadále využívat pro jiné činnosti, které našim zákazníkům nabídnou skutečnou přidanou hodnotu,“ vyjasnil Fuchs.

Firmě stále chybí pracovníci

Společnost se podle Fuchse dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovníků. Tvrdí, že právě robotizace by jí v tomto problému měla výrazně pomoci.

„Náš investiční program je zaměřen na procesy, které byly nejen historicky, ale i podle výsledků ergometrie, nejvíce fyzicky náročné. Tyto pozice a činnosti je nelehké stabilně obsadit zaměstnanci, kterých je ve výrobních oblastech kritický nedostatek,“ uvedl Fuchs.

Hartmann – Rico i navzdory problémům udržel provozní zisk

Firma svým lidem nabídne i rekvalifikace, aby se z pracovníků na dělnických pozicích stali například operátoři nových robotických zařízení a procesů. Investicí vedení firmy ale sleduje další cíle. Jde o udržení spolehlivosti a stability jejích dodávek odběratelům.

Společnost v České republice provozuje tři vlastní výrobní závody – jsou to Závody Veverská Bítýška, v nichž se vyrábějí jednorázové operační roušky a jednorázové sety pro operační zákroky CombiSet. Dále je to závod v Havlíčkově Brodě, kde firma vyrábí komponenty pro finální výrobu setů jednorázového operačního krytí. A závod Chvalkovice. V něm se vyrábějí jednorázové sety pro ambulantní zákroky MediSet, sádrová obinadla, gázové produkty a balení operačních rukavic.

Hartmann-Rico v Česku

Společnost Hartmann-Rico a.s. je součástí nadnárodního koncernu Paul Hartmann AG. To od roku 1991, kdy tato německá společnost vstoupila do tehdejšího podniku Rico Veverská Bítýška. Společnost v Česku zaměstnává asi 1 500 lidí.

Firma u nás patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků a hygienických výrobků. V Česku provozuje i několik logistických center. A pod českou společnost německého koncernu spadá také pobočka na Slovensku.

Hartmann-Rico a další pomáhají doma i na Ukrajině

Předseda představenstva a CEO českého závodu je Tomáš Groh. Firma má dva výkonné ředitele. Spolu se zmíněným Pavlem Fuchsem působí na stejné pozici i Marek Třeška.

Podle informací firmy od roku 1991 vzrostl obrat společnosti Hartmann-Rico do dnešních dní více než pětinásobně. Export, především na trhy západní Evropy, je pak vyšší dvacetinásobně a přesahuje hodnotu tři miliardy korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here