Všeho moc škodí. I fluoridu ve vodě, zjistili vědci

0
516
ve_vode
Ilustrační foto: Pixabay.com

Jde o zprávu, která určitě způsobí rozruch. Vědci totiž zjistili, že dvojnásobná než doporučená dávka fluoridu ve vodě, pitné vodě, je příčinou nižšího IQ. Fluorid se do vody desítky let přidával také v Česku. 

Tématem se zabývá článek agentury Associated Press [AP] “US government report says fluoride at twice the recommended limit is linked to lower IQ in kids”.

Odvolává se na vládní zprávu amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí [Centers for Disease Control and Prevention, CDC]. Ta „s dostatečnou důvěryhodností prokazuje“, že existuje přímá souvislost mezi vyšším obsahem fluoridu a nižším IQ u dětí. Nový výzkum zkoumal konkrétně zvýšená neurologická rizika v důsledku vysoké hladiny fluoridu ve vodě.

„Domnívám se, že tato zpráva je velmi zásadní pro pochopení tohoto rizika. Ukazuje se, že přidání více než 1,5 miligramu fluoridu na litr negativně ovlivňuje výši IQ u dětí,“ říká k výzkumu Ashley Malinová z University of Florida.

Ta zkoumala působení vyššího obsahu fluoridu na těhotné ženy a jejich děti. Přičemž fluorid, jak známo, posiluje zuby a omezuje vznik zubního kazu, protože nahrazuje minerály původně obsažené v pitné vodě. A přidávání malého množství fluoridu do pitné vody se dlouhé roky považovalo za velký přínos pro veřejné zdraví.

Ashley Malinová studii označila za velmi pečlivě provedenou. Podle ní sumarizuje výzkumy provedené v Kanadě, Číně, Indii, Íránu, Pákistánu a v Mexiku. Zpráva CDC v této souvislosti uvádí, že asi 0,6 procenta americké populace, to je asi 1,9 milionu lidí, využívá zdroj přírodní pitné vody, v níž je obsah fluoridu 1,5 miligramu nebo i více.

„Závěry z této zprávy nastolují otázky, jak mohou být tito lidé chráněni a jakým nejlepším způsobem,“ říká Malinová.

Co [ne]uvádí zpráva CDC

Zpráva CDC blíže neobjasňuje poměr objemu přidaného fluoridu k poklesu IQ u dětí. Nicméně s odvoláním na odhady pracuje s poklesem o dva až pět bodů u těch dětí, které byly vystaveny vyšším dávkám fluoridu. To v situaci, kdy úřady v Americe snížily v roce 2015 doporučené dávkování fluoridu do pitné vody, aby zamezily rozvoji poruchy zubů nazývané fluoróza. Ta způsobuje skvrny na zubech a u dětí se tehdy začala objevovat stále častěji. Navíc může být příčinou křehčích kostí, ztuhnutí a bolestí.

Aktuální zpráva CDC podle Malinové ale ukázala na jiný problém. Tím je vliv vyšší hladiny fluoridu na vývoj mozku. Pokusy na zvířatech ukázaly, že fluorid může ovlivňovat neurochemické procesy v mozkových buňkách odpovědných za schopnost učit se, pamatovat si, za rozhodování a chování obecně.

V potrubí s teplou vodou se v Kolíně objevila legionella

Washingtonská soukromá nezisková organizace National Research Council již v roce 2006 uvedla, že zprávy z Číny ukázaly na jistý neurologický vliv na lidi, kteří konzumovali vodu s vyšším obsahem fluoridu.

Malinová v této souvislosti dále uvedla, že těhotné ženy by měly snížit příjem fluoridu, to nejen z vody, ale i z určitých druhů čaje. Smysl má podle ní i diskuze o tom, zda by bylo užitečné na obaly potravin uvádět obsah fluoridu.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí tvrdí, že ve vodovodní síti nemohou být více než čtyři miligramy fluoridu na litr. Světová zdravotní organizace [WHO] stanoví jako bezpečný limit 1,5 miligramu fluoridu na litr pitné vody. Federální zdravotnické úřady od roku 2015 doporučují dávku 0,7 miligramu na litr. Dříve to bylo 1,2 miligramu.

Využití fluoridu nejen ve vodě

Fluorid je nerost, který se vyskytuje ve vodě a půdě. Asi před 80 lety vědci zjistili, že lidé, kteří pili vodu s vyšším obsahem fluoridu, měli méně zubních kazů. To je přivedlo k závěru, že je prospěšné přidávat do vody fluorid.

V roce 1945 se město Grand Rapid v Michiganu stalo prvním městem v USA, kde se do pitné vody začal přidávat fluorid. V roce 1950 bylo opatření schváleno na federální úrovni a začaly se vyrábět i zubní pasty s obsahem fluoridu. I když existuje více zdrojů této látky, jejím hlavním zdrojem je pitná voda.

„Jelikož je v očích veřejnosti a zdravotnických institucí fluorid velmi důležitým tématem, museli jsme k výzkumu přistupovat zodpovědně,“ říká Rick Woychik, ředitel National Toxicology Program.

Odpadní či pitná voda koronavirus téměř jistě nepřenáší

Zpráva CDC, která má 324 stránek, však nedochází k závěru, k jakému riziku vede daný obsah fluoridu ve vodě. Také nedává odpověď na otázku, jak vyšší obsah fluoridu působí na dospělé. American Dental Association, která prosazuje fluorizaci vody, je ohledně nových studií a výsledků výzkumu skeptická. Při žádosti o komentář k tématu mluvčí asociace odpověděla, že její odborníci problém ještě zkoumají. Co se týče České republiky, fluorid se do pitné vody přidával od roku 1960 do roku 1993.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here