Zdravotní pojišťovny i loni hospodařily v režimu provizoria

0
175
zdravotni_pojistovny
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Stejně jako v minulých letech i loni Poslanecká sněmovna PČR neschválila zdravotními pojišťovnami předložené zdravotně pojistné plány. Tím opět došlo k porušení zákona. Zdravotní pojišťovny pak hospodaří v režimu provizoria.

Tento stav je přitom v rozporu se Zákonem č. 551/1991 Sb., který obsahuje ustanovení o schvalování zdravotně pojistných plánů [ZPP] ze strany Poslanecké sněmovny PČR v návaznosti na termíny projednávání státního rozpočtu. Ve svém aktuálním Stanovisku k návrhu státního závěrečného účtu ČR za rok 2023 na to upozorňuje Nejvyšší kontrolní úřad [NKÚ].

„Nejvyšší kontrolní úřad dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že ZPP nejsou ze strany PSP ČR schvalovány včas nebo vůbec, což vede k porušování příslušných zákonů o zdravotních pojišťovnách,“ konstatuje NKÚ ve svém stanovisku.

V něm rovněž zdůrazňuje, že na vině nejsou zdravotní pojišťovny, ale zákon porušují poslanci. Své návrhy zdravotně pojistných plánů totiž zdravotní pojišťovny poslancům předložily řádně a včas. Důvod, proč tyto plány musejí podle zákona poslanci schvalovat, spočívá v tom, že výdaje zdravotních pojišťoven jsou významnou součástí veřejných rozpočtu, včetně státního rozpočtu.

Jak loni hospodařily zdravotní pojišťovny

V aktuálním stanovisku NKÚ shrnuje hospodaření všech sedmi tuzemských zdravotních pojišťoven. Podle něj byl objem celkových výdajů zdravotních pojišťoven v roce 2023 na úrovni téměř 470 miliardy korun. Příjmy pojišťoven oproti roku 2022 vzrostly o 34,6 miliardy korun, jejich výdaje stouply o 41,4 miliardy korun. Saldo činí -6,8 miliardy korun.

Hospodaření zdravotních pojišťoven v období 2019–2023 [v mld. Kč]

[Zdroj: ČSÚ]

Loňský růst příjmů zdravotních pojišťoven v hodnotě 467,3 miliardy korun meziročně přidal osm procent. Podílelo se na něm hlavně navýšení platby pojistného na veřejné zdravotní pojištění u osob, za něž je plátcem pojistného stát. To jsou takzvaní státní pojištěnci.

„Zvýšila se částka vyměřovacího základu z 11 014 korun na 14 074 korun za kalendářní měsíc. To představovalo zvýšení měsíční platby za osobu o 413 korun,“ konstatuje ve svém stanovisku NKÚ.

Zdravotní pojištění státu příští rok vzroste o 42 Kč na 2 127 korun

Výdaje zdravotních pojišťoven ve výši 469,1 miliardy korun meziročně rostly o 9,7 procenta. Celkové saldo bylo v roce 2023 záporné [−1,8 mld. Kč].

Jak loni dopadlo hospodaření zdravotních pojišťoven

NKÚ se zaměřil i na stav finančních rezerv zdravotních pojišťoven. Ty vzhledem k jejich loňskému hospodaření letos klesly o 2,9 procenta na 55,2 miliardy korun. Zůstatky na bankovních účtech základního fondu pojišťoven, který slouží k úhradě zdravotních služeb, klesly. To z 36,5 miliardy korun ještě v roce 2019 na 19,8 miliardy korun na konci loňska.

Vývoj stavu fondů zdravotních pojišťoven v letech 2019 až 2023 [v mld. Kč]

[Zdroj: ČSÚ]

Naopak zůstatek na bankovních účtech provozního fondu vzrostl z 12,1 miliardy korun v roce 2019 na 23,2 miliardy korun loni.

Zajímavá je poznámka NKÚ o jeho kontrole hospodaření Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky. Úřad zjistil, že nepostupovala při hospodaření s peněžními prostředky vždy podle zákona.

ZPMV není nehospodárná, ne vždy ale postupuje podle zákona

Například porušila zákon o zadávání veřejných zakázek při nákupu služeb nebo zákon o účetnictví při správě pohledávek z veřejného zdravotního pojištění. Také je třeba ale doplnit, že NKÚ nezjistil, že by pojišťovna vynakládala peněžní prostředky nehospodárně nebo neúčelně.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here